Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί από το Σάββατο το αναβατόριο στην Ακρόπολη, που χρησιμοποιείται ως ανελκυστήρας για την πρόσβαση ΑμεΑ.

Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα επισκευαστεί άμεσα και θα γίνουν ενέργειες ώστε να αντικατασταθεί από έναν σύγχρονο ανελκυστήρα. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών έχει ήδη επιληφθεί του θέματος κι όπως ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας χρειάζεται άμεση αντικατάσταση από ένα σύγχρονο μηχάνημα, κάτι το οποίο εντούτοις θα είναι αρκετά χρονοβόρο.

Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστεί προσωρινή λύση με απόλυτη ασφάλεια για την πρόσβαση στην Ακρόπολη των ατόμων με κινητικά προβλήματα, μέχρι να αντικατασταθεί το υπάρχον αναβατόριο.

Αυτοψία στο χώρο του αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης πραγματοποίησε το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπρόσωπο της εταιρείας, που είχε τοποθετήσει και αναλάβει τη συντήρηση του ανελκυστήρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, διαπιστώθηκε ότι «ο σημερινός μηχανισμός ανάβασης, μετά από μία δεκαπενταετία συνεχούς λειτουργίας από την εγκατάστασή του, είναι ήδη γηρασμένος και δυσλειτουργικός. Επιπλέον αδυνατεί να εξυπηρετήσει ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, διότι το μέγιστος βάρος ανόρθωσης είναι περιορισμένο».

Εξάλλου, κοινή διαπίστωση, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «αποτελεί ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η αντικατάσταση του αναβατορίου με νέο συγχρόνων προδιαγραφών, ώστε να πληρούνται απολύτως οι εξής προϋποθέσεις: η ασφάλεια των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζόμενων, καθώς και η συμβατότητα με την αισθητική του χώρου».

Να θυμίσουμε ότι το γερασμένο αναβατόριο τοποθετήθηκε το 2004 επ’ ευκαιρία των ολυμπιακών αγώνων στη χώρα μας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ο συγκεκριμένος αναβατήρας δεν λειτουργούσε και αυτό γνωστοποιήθηκε τυχαία μόλις τον Ιούνιο, όταν γονείς είχαν σηκώσει στα χέρια μαθητή με κινητικά προβλήματα για να επισκεφθεί την Ακρόπολη.

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:  «Για την Ακρόπολη η λύση είναι η άμεση αποκατάσταση του παρόντος αναβατορίου και ταυτόχρονα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Πολιτισμού, που θα λύνει το ζήτημα οριστικά, όπως άλλωστε ανέφερε και η υπουργός. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν αρκεί να είναι η Ακρόπολη προσβάσιμη- οι Δελφοί; Οι Μυκήνες; Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να γίνουν προσβάσιμοι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, για όλα τα άτομα με αναπηρία, τουτέστιν με πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία, με πινακίδες σε μπρέηλ για τα άτομα με αναπηρία όρασης κ.λπ. Το δικαίωμα στον πολιτισμό, όπως προείπαμε, είναι θεμελιώδες και καθολικό!».

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, ΕΣΑμεΑ

Μοιράσου το άρθρο: