Πέθανε ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς – Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, κορυφαίος κλασικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

Ο εκλιπών είχε εισαχθεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο από τη Μεγάλη Πέμπτη με πνευμονολογικά προβλήματα, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά. Παρέμεινε δε για πολλές μέρες στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε το 1937. Σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Το 1965 διορίστηκε, έπειτα από διαγωνισμό, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από την οποία παραιτήθηκε το 1969. Από το 1969 έως το 1972 συνέχισε τις σπουδές αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν με υποτροφία, το 1972 έλαβε το δίπλωμα του διδάκτορος με βαθμό Magna cum laude και το διάστημα 1972-1973 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι και τη Σορβόνη.

Το 1973 έγινε διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, από το οποίο αποχώρησε το 2014. Το 1992 εξελέγη καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1998 έως το 2003 διετέλεσε διευθυντής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο Τμήμα. Το 2005 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο ως ομότιμος.

Είχε λάβει ελληνικά και ξένα παράσημα και το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας και ήταν επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκριτείου Θράκης και του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης.

Είχε μετάσχει σε ανασκαφές και έρευνες στη Θράκη υπό τον Γ. Μπακαλάκη, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο ιερό της Νύμφης νότια της Ακροπόλεως, στο ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, στην Αχαΐα και είχε διενεργήσει ο ίδιος πολλές και εκτεταμένες ανασκαφές στη Σπάρτη και τη Λακωνία. Από ετών ερευνούσε συστηματικά το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος και τα αποτελέσματα της έρευνας είχε δημοσιεύει σε επιστημονικά περιοδικά.

Ως φοιτητής είχε την τύχη να εργασθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου υπό τις οδηγίες και τη διεύθυνση των Χρήστου και Σέμνης Καρούζου, όπου μυήθηκε στο θέμα της Μουσειολογίας από την πλευρά της Ιστορίας της Αρχαίας Τέχνης.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς ήταν κλασικός αρχαιολόγος που ασχολήθηκε με τη γενική αρχαιολογία ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων, με την ιστορία της αρχαίας Τέχνης στις μελέτες του, με τη μουσειολογία ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Δημοσίου και ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Επιπλέον, μελέτησε τις νεότερες περιόδους της ελληνικής τέχνης, της λογοτεχνίας και της ιστορίας και έγραψε σημαντικές μελέτες.

Τέλος, δημιούργημά του ήταν το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, όπως και το έξοχο ως σύλληψη και πραγματοποίηση Μουσείο Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, που δεν αφορούν την αρχαία τέχνη, αλλά δείχνουν την οικειότητά του με την πνευματική δημιουργία άλλων εποχών της ιστορίας μας.

Ο κ. Δεληβορριάς είχε γράψει, εκτός πολλών άλλων, δύο ογκώδη βιβλία περιγραφικά του Μουσείου Μπενάκη, όπου εκθέτει διεξοδικά και με σαφήνεια τις αρχές και τις αντιλήψεις του περί μουσειολογίας.

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού». «Ο Άγγελος Δεληβοριάς υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, ένας οραματιστής της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Διακρίθηκε για τη συμβολή του στη μουσειολογία και την αρχαιολογία, ιδιαίτερα όμως για το πρωτοποριακό και εμπνευσμένο έργο του ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Λυπάμαι για την απώλειά του και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

“Οραματιστής, καινοτόμος, επιστήμονας υψηλού κύρους, ο ‘Αγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μια σπουδαία και ξεχωριστή προσωπικότητα στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι”, επισημαίνει σε δήλωση της για τον θάνατο του Α. Δεληβορριά, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. 

“Κλασσικός αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, στάθηκε πάνω απ΄ όλα Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης” επισημαίνει και καταλήγει “Η προσφορά του ‘Αγγελου Δεληβορριά στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού είναι αναντικατάστατη. Και για αυτήν τον ευγνωμονούμε όλοι μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

«Η απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά προκαλεί ένα τεράστιο, δυσαναπλήρωτο κενό στον Ελληνικό Πολιτισμό. Υπήρξε πρωτοπόρος σε όλη του τη ζωή. Κατάφερε να αλλάξει, με τον μοναδικό του τρόπο, την αντίληψη για τα Μουσεία. Ο κόσμος του Πολιτισμού έγινε φτωχότερος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του ‘Αγγελου Δεληβορριά, διευθυντή επί πολλά έτη του Μουσείου Μπενάκη, πανεπιστημιακού καθηγητή και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, εξέφρασε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ελληνικό περιεχόμενο στην έννοια «σύγχρονο Μουσείο», ανέφερε με ανάρτησή του στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Για δυσβάστακτη απώλεια κάνει λόγο το Μουσείο Μπενάκη. «Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για την απώλεια του ακαδημαϊκού και καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά, ο οποίος επί 45 χρόνια ηγήθηκε του Ιδρύματος από τις θέσεις του διευθυντή και του μέλους της Διοικητικής του Επιτροπής. Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του. Η απώλεια είναι δυσβάστακτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μουσείο Μπενάκη.

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά και μεταδίδει σε επανάληψη το επεισόδιο «Άγγελος Δεληβοριάς: Το σπίτι-μουσείο του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα» από τη σειρά εκπομπών «Η εποχή των εικόνων», την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και ώρα 20:00 στην ΕΡΤ2.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τον Άγγελο Δεληβορριά στο ατελιέ του Ν.Χ.Γκίκα, το οποίο βρίσκεται στον 5ο όροφο της οικίας-μουσείο του καλλιτέχνη στην οδό Κριεζώτου 3 και συζητούν για το επίτευγμα της υλοποίησης αυτού του εθνικού αρχείου της πνευματικής ζωής του τόπου από το 1922 ώς τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ο Άγγελος Δεληβοριάς μάς αφηγείται με συγκίνηση και έμφαση την επιθυμία του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα να παραδοθεί το σπίτι του ως μουσείο στις επερχόμενες γενιές με σκοπό την επαφή τους με ιστορικής σημασίας για την πνευματική ζωή του τόπου προσωπικότητες. Θα δούμε πολλά από τα εκθέματα του μουσείου, όπως έργα των Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Κουλεντιανού, φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο της λεγόμενης γενιάς του Μεσοπολέμου, επιστολές και εκδόσεις, καθώς και τα Νόμπελ των Σεφέρη, Ελύτη, παρτιτούρες του Μίκη Θεοδωράκη και του Σκαλκώτα, φωτογραφίες των Βούλας Παπαϊωάννου, Nelly’s, Κώστα Μπαλάφα και Τάκη Τλούπα, έπιπλα και αντικείμενα του Ν.Χ.Γκίκα, καθώς και εξώφυλλα δίσκων, ανάμεσά τους των Τσιτσάνη, Μ. Κάλλας, Μίκη Θεοδωράκη. Το μοναδικό αυτό μουσείο εθνικής αυτογνωσίας ξεδιπλώνεται μέσα απ’ αυτήν την ωριαία εκπομπή και τον καθαρό, καίριο λόγο του Άγγελου Δεληβοριά.

Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης.
Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος.
Μουσική: George Gaudy, Πανίνος Δαμιανός.
Ήχος: Νίκος Δράκος.
Εκτέλεση παραγωγής: Blackbird Production-Ελένη Κοσσυφίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος