Ιστορικό περίπατο στην άλλοτε βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας πραγματοποίησε το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μέσα από τις εκπομπές «Αφύλακτη Διάβαση» και «Λαϊκοί Δρόμοι».

Έναν μεγάλου ενδιαφέροντος ιστορικό περίπατο στην άλλοτε βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας πραγματοποίησε το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Συγκεκριμένα ο Θωμάς Σίδερης που κάνει την εκπομπή Αφύλακτη Διάβαση, και η Έλενα Φαληρέα των «Λαϊκών Δρόμων», καθοδήγησαν περισσότερους από 100 ανθρώπους στο Πολυχώρο των Λιπασμάτων, ένα πανέμορφο πάρκο δίπλα στη θάλασσα όπου λιγοστά πια κουφάρια των εργοστασίων θυμίζουν ότι άλλοτε εκεί χτυπούσε η βιομηχανική καρδιά όλης της χώρας. Ο Θωμάς Σίδερης, η δημοσιογράφος Ερση Βατού, η καθηγήτρια Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο συγγραφέας και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσιρίδης, όλοι πειραιώτες και με προσφυγικές καταβολές, ανέλαβαν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους για την περιοχή.

Με αφετηρία τον Υδατόπυργο η διαδρομή περιελάμβανε στάσεις μεταξύ άλλων στο Υαλουργείο, τον Ταινιόδρομο, το Φουγάρο, τα παλιά Σφαγεία Πειραιώς. Μικρά μουσικά διαλείμματα διάνθισαν την περιπατητική εμπειρία.

Η ιστορική περιήγηση στον χώρο και στον χρόνο ολοκληρώθηκε στον όρμο των Σφαγείων, στην προβλήτα με τις παροπλισμένες λάντζες, με την παράσταση «Το μεσοφόρι που χόρευε» σε κείμενο Θωμά Σίδερη και σκηνοθεσία Αντώνη Παπαδόπουλου από την ομάδα του Ιωνικού Θεάτρου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη

Μοιράσου το άρθρο: