Το 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άνοιξε φέτος την αυλαία του και μ’ ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις -ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις- φιλοδοξεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση του.

 

Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ είναι και αυτό του Τάκη Σακελλαρίου, με τίτλο «Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς», την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 20:45, και το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 15:00.

Ειδικότερα, το ντοκιμαντέρ ανατρέχει σε μία κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα, στην περίοδο από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου του 1944, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

simaies oi foveres tis leyterias2

Η εβδομάδα αυτή, μεστή εκδηλώσεων αυθόρμητου λαϊκού ενθουσιασμού και πυκνών πολιτικών γεγονότων, αναπλάθεται με την εκφραστική αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού από το Αρχείο της ΕΡΤ και το Πολεμικό Μουσείο.

Ακόμη, επιχειρείται μια σύντομη αναδρομή σε καθοριστικά γεγονότα που προηγήθηκαν, ενώ υποδηλώνονται και όσα τραγικά ακολούθησαν την πρώτη εβδομάδα της απελευθέρωσης της Αθήνας.

 

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Τάκης Σακελλαρίου

Μοντάζ: Αγγελική Ξυπολιά

Ήχος: Βασίλης Βασιλάκης

Μουσική: Μιχάλης Μεσσήνης, Νίκος Φιλιππίδης

Παραγωγός: Γιώργος Σιούλας, Περικλής Παπαδημητρίου

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Αφήγηση: Γιώργος Γιουκάκης

Φορμά: DigiBeta Ασπρόμαυρο

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Διάρκεια: 17′

Έτος παραγωγής: 2015

Παγκόσμια εκμετάλλευση: ΕΡΤ – Διευθυντής Προγράμματος ΕΡΤ, Γιώργος Σιούλας

 

«Από το αρχείο στην οθόνη: Δημιουργώντας ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ»

Με αφορμή τις προβολές του ντοκιμαντέρ, το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνει την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 12.00, στην αίθουσα 107, 1ος όροφος, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Από το αρχείο στην οθόνη: Δημιουργώντας ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ».

Στην εκδήλωση μιλούν ο σκηνοθέτης της ταινίας Τάκης Σακελλαρίου, η Βασιλική Λάζου και ο Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικοί σύμβουλοι της παραγωγής, και ο Δημοσθένης Δώδος, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

takis sakellariou
Ο σκηνοθέτης Τάκης Σακελλαρίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τάκης Σακελλαρίου

Φιλμογραφία

(επιλεκτική)

1987 – Μεταμόσχευση εμβρύου

1988 – Απείρανθος

1993 – Πέτρος Τατσόπουλος, οι απαρχές μου

1999 – Στον Αϊ-Συμιό στο Μεσολόγγι

2001-2002 – Υγιαίνετε (TV series)

2007 – Έτσι γιορτάζουν στη Σίφνο

2010 – Μελίνα

2014 – Sculptura emfatica

2015 – Σημαίες οι φοβέρες της λευτεριάς

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: