«Μια φωτογραφία σημαίνει ότι ξέρω πού ήμουν κάθε λεπτό. Γι’ αυτό τον λόγο τραβάω φωτογραφίες. Είναι ένα οπτικό ημερολόγιο» έλεγε ο πρωτοπόρος της ποπ αρτ, Άντι Γουόρχολ.

Μια νέα έκθεση στη Νέα Υόρκη με τίτλο Andy Warhol Photography: 1967-1987” παρουσιάζει σπάνια φωτογραφικά έργα του καλλιτέχνη, τα οποία καλύπτουν δύο δεκαετίες της δημιουργικής του διαδικασίας.

Η γκαλερί Jack Shainman στο Μανχάταν παρουσιάζει, έως τις 15 Φεβρουαρίου, μια έκθεση με 193 φωτογραφικά έργα του Γουόρχολ, πολλά από τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στην δημοσιότητα. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες να εκτιμήσουν αυτή την λιγότερο γνωστή πλευρά του που αναδεικνύει τα θέματα και τις τεχνικές του και ρίχνει φως στη διαδικασία και την προσωπική ζωή του Γουόρχολ.

Παράλληλα με τις ταινίες, ο Γουόρχολ χρησιμοποιούσε τους φωτογραφικούς θαλάμους στην Times Square, για να δημιουργήσει σειρές από φωτογραφίες καλλιτεχνών, συλλεκτών και νέων δημιουργών που επισκέπτονταν το Factory. Αυτές οι φωτογραφίες αποτέλεσαν το υλικό για μερικές από τις πιο εικονικές πρώιμες προσωπογραφίες του Γουόρχολ, όπως οι πίνακες της εμπόρου τέχνης Χόλι Σόλομον και των συλλεκτριών Τζούντιθ Γκριν και Έντιθ Σκαλ. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’60, ο Γουόρχολ άρχισε να κυκλοφορεί με μια κάμερα Polaroid που χρησιμοποιούσε κυρίως για να καταγράφει τους στενούς του φίλους. Το 1977, ο Ελβετός έμπορος τέχνης του Γουόρχολ, Τομά Αμάν, του έκανε δώρο μια κάμερα Minox 35mm, την οποία δεν αποχωρίστηκε μέχρι το θάνατό του το 1987.

Αυτή η έκθεση συγκεντρώνει μια από τις μεγαλύτερες επιλογές των «ραμμένων» φωτογραφιών του Γουόρχολ, που δημιούργησε στο απόγειο της καριέρας του. Τον Ιανουάριο του 1987, η Robert Miller Gallery φιλοξένησε τη μοναδική φωτογραφική έκθεση του καλλιτέχνη. Έξι εβδομάδες αργότερα, ο Γουόρχολ πέθανε απροσδόκητα.

 

Μοιράσου το άρθρο: