Στα ομογενειακά σχολεία των ΗΠΑ η πλατφόρμα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού StaEllinika

Σε επιλεγμένα σχολεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής αρχίζει σύντομα η πιλοτική εφαρμογή της πρωτοποριακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας StaEllinika  που ανέπτυξε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το ΙΣΝ Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένα σχολεία των Η.Π.Α. στην Καλιφόρνια, την Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσει, υπό την επίβλεψη του δρ. Αναστάσιου Κουλαρμάνη, Διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της  Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Με αυτήν την εφαρμογή παρέχονται επιπλέον διδακτικοί πόροι και υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται αποκλειστικά σε διαδικτυακό περιβάλλον. Το αναλυτικό πρόγραμμα, που έχει αναπτυχθεί και ακολουθείται μέσω της παρούσας συνεργασίας, θα είναι απολύτως συμβατό με τις νέες σχολικές συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τα νέα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας λόγω του COVID-19.

Στα ομογενειακά σχολεία των ΗΠΑ η πλατφόρμα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού StaEllinika

Μεγάλη η απήχηση της πρωτοβουλίας στην Ομογένεια

Περισσότεροι από 7.000 μαθητές από 106 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εγγραφεί μόνο κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας  StaEllinika, που πλέον έχει υιοθετηθεί ως το επίσημο εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την εκμάθηση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της μυθολογίας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική Διασπορά.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αγκάλιασε την προσπάθεια, εξασφαλίζοντας την πλήρη εναρμόνιση της πλατφόρμας με την επίσημη γραμμή και τις στρατηγικές που ακολουθούνται από την Ελληνική Πολιτεία.

Μέσα από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet τους και μετά από μια απλή διαδικασία δωρεάν εγγραφής, οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών για αρχάριους, καθώς και σε μαθήματα μυθολογίας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Κάθε διδακτική ενότητα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό, όπως βίντεο, online εκπαιδευτικά βιβλία, διαδραστικές ασκήσεις κλπ. Η πλήρης εκδοχή αναμένεται να είναι διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο του 2020, παρέχοντας ταυτόχρονη προσαρμογή σε Ισπανικά, Γαλλικά και Γερμανικά, καθώς και πρόσθετες εφαρμογές με έμφαση στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία.

Στα ομογενειακά σχολεία των ΗΠΑ η πλατφόρμα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού StaEllinika
Ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης

Η σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών αποτελεί καρπό συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη, με διεπιστημονική ομάδα ειδικών και εμπειρογνωμόνων του Εργαστηρίου Νέων Μέσων στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του ΙΣΝ στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών της ομάδας είναι ταλαντούχοι νέοι που ζουν στην Ελλάδα, στους οποίους το πρόγραμμα προσέφερε την ευκαιρία να εργαστούν και να μείνουν στον τόπο τους.

Οι δυνάμεις του Ελληνισμού συμπράττουν για την ανάδειξη της γλώσσας και του πολιτισμού μας

Στην ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας και τον Ομογενειακών φορέων, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα στις νέες γενιές των Αποδήμων και να διαδοθεί ο πολιτισμός και η ιστορία μας στα πέρατα του κόσμου, έκαναν λόγο σε δηλώσεις τους οι εμπλεκόμενοι στην πρωτοβουλία.

Στα ομογενειακά σχολεία των ΗΠΑ η πλατφόρμα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού StaEllinika
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος   ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχιεπισκοπή Αμερικής/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι ανάλογες τεχνολογικές λύσεις συμβάλλουν στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής για την αναγέννηση των Ελληνικών γραμμάτων και της διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές. Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι μικροί μας φίλοι θα αγαπήσουν την καινοτόμο αυτή εφαρμογή, με την οποία θα μπορούν να έχουν επαφή με την ωραία μας γλώσσα με ένα ευχάριστο τρόπο».

Στα ομογενειακά σχολεία των ΗΠΑ η πλατφόρμα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού StaEllinika
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης

Στην ευκαιρία που έδωσε η υγειονομική κρίση για την επίσπευση της νέας αυτής εφαρμογής αναφέρθηκε ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός Κώστας Βλάσης, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παραδίδουμε πλέον την πλατφόρμα για πιλοτική εφαρμογή και στα σχολεία της ομογένειάς μας στην Αμερική. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που ενώνουν τον οικουμενικό ελληνισμό και η εν λόγω πλατφόρμα θα αποτελέσει μια σημαντική επένδυση για τη διατήρηση, τη διάδοση και την προώθησή της».

Στα ομογενειακά σχολεία των ΗΠΑ η πλατφόρμα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού StaEllinika
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε τους άρρηκτους δεσμούς της πατρίδας με τον Απόδημο Ελληνισμό, εντάσσοντας την πρωτοβουλία στην προσπάθεια του υπουργείου για την ευρύτερη προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στα σχολεία της ομογένειας. Πρόσθεσε δε ότι η πλατφόρμα StaEllinika αποτελεί «σημαντικό σταθμό για τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον με σκοπό την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στα ομογενειακά σχολεία των ΗΠΑ η πλατφόρμα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού StaEllinika
Ο δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και ο δρ Δημήτρης Κράλλης

Ενθουσιασμένος με αυτή την καινοτόμο δράση για την υποστήριξη των ελληνικών σχολείων στη διασπορά, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ενώ ο  διευθυντής του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Simon Fraser, δρ. Δημήτρης Κράλλης ανέφερε ότι «χάρη στη γενναιοδωρία του ΙΣΝ το προϊόν εντατικής εργασίας δύο ετών από μια πραγματικά ταλαντούχο ομάδα θα βρει το φυσικό του κοινό, τα νέα παιδιά της ελληνικής διασποράς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος