Την παράσταση “Ταξίδι το χειμώνα” σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση,  βασισμένη στο κύκλο τραγουδιών Winterreise του Franz Schubert,  φιλοξενεί στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν έως τις 22 Νοεμβρίου.

Το έργο

To Winterreise (D.911, op. 89) θεωρείται το απόλυτο ορόσημο του Ρομαντικού κύκλου τραγουδιών. Μια από τις τελευταίες συνθέσεις του Αυστριακού συνθέτη Franz Schubert, σε ποίηση του Γερμανού Wilhelm Müller, το Winterreise είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και μελαγχολικά έργα του συνθέτη, και εν γένει, της Αυστρο-γερμανικής ρομαντικής παράδοσης.

Έχοντας ως πυρήνα την περιπλάνηση ενός νέου που βιώνει μια πρωτοφανή ερωτική απογοήτευση, το Winterreise προσφέρει στον ακροατή-θεατή ένα σχεδόν θεατρικό μονόλογο περί μελαγχολίας, μοναξιάς και θανάτου. Ο μονόλογος αυτός βασίζεται στις αποσπασματικές, άκρως υποκειμενικές εντυπώσεις από χειμωνιάτικα τοπία, που επί της ουσίας αντικατοπτρίζουν την ψυχική κατάσταση του περιπλανώμενου νέου.

Με βάση αυτή την αφηγηματική γραμμή, το Ταξίδι το Χειμώνα επεξεργάζεται την συνθήκη της μοναξιάς, της ιδιωτικότητας και της μελαγχολίας, καθώς και της συνειδητής, σχεδόν πεισματικής, απομάκρυνσης του ανθρώπου από οποιαδήποτε κοινωνική συνθήκη.

Μετά από την παράσταση Ρομαντισμός στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Θέμελης Γλυνάτσης επανέρχεται στην θεματολογία της περιπλάνησης και του τοπίου με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο. H θεατρική εμπειρία γίνεται σχεδόν ιδιωτική, και απομακρύνεται πλήρως από οποιονδήποτε κοινωνικό ή πολιτικό σχολιασμό. Ο τενόρος Χρήστος Κεχρής συμπράττει με τον ηθοποιό Θανάση Δόβρη και τον πιανίστα Μιχάλη Παπαπέτρου, σε μια παράσταση εσωτερική, φιλοσοφική και συγκινητική.

Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης

Σκηνικά: Παντελής Μάκκας / Ελευθερία Αράπογλου / Θέμελης Γλυνάτσης

Video: Παντελής Μάκκας

Πιάνο:  Μιχάλης Παπαπέτρου

Φιγούρα 1:  Χρήστος Κεχρής

Φιγούρα 2:  Θανάσης Δόβρης

Info

Έως 24 Νοεμβρίου

Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15

Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά

10 € γενική είσοδος

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Φρυνίχου 14, Πλάκα

τηλέφωνα ταμείου: 2103222464 & 2103236732

Μοιράσου το άρθρο: