Κορυφαίες διακρίσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ 2017 (SIFF) απέσπασαν οι ταινίες «At the End of the Tunnel» (Στο τέλος της σήραγγας) και «Sami Blood» (Το αίμα των Σάμι) καθώς και τα ντοκιμαντέρ «Dolores» και «Becoming Who I Was».

Στις ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, απονέμονται τα βραβεία κοινού και τα βραβεία της κριτικής επιτροπής.

Το Φεστιβάλ κινηματογράφου του Σιάτλ είναι το μακροβιότερο και μεγαλύτερο, σε διάρκεια, φεστιβάλ στο είδος τους στις ΗΠΑ. Ως προς τη διάκριση της ταινίας «Sami Blood» (Το αίμα των Σάμι) -μια συμπαραγωγή Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας με την υπογραφή της Αμάντα Κέρνελ– αυτή δόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της κριτικής επιτροπής που την ανέδειξε ως την καλύτερη ταινία, «για την όμορφη και εξαίρετη απεικόνιση του αγώνα να ανακαλύψεις ποιος είσαι, εξαιτίας ή παρά της προέλευσής σου». Σύμφωνα με το Variety, τα μέλη της κριτικής επιτροπής εξήραν επίσης τη σπάνια παρουσίαση σκανδιναβικών τοπίων σε κινηματογραφικό έργο.

Το φιλμ του Αργεντίνου Ροντρίγκο Γκράντε «At the End of the Tunnel» αναδείχθηκε καλύτερη ταινία από την ψηφοφορία κοινού και κέρδισε επίσης το βραβείο σκηνοθεσίας. Το κοινό επέλεξε καλύτερο ντοκιμαντέρ το «Dolores» του Πέτερ Μπραντ.

Καλύτερος ηθοποιός από την ψηφοφορία του κοινού αναδείχθηκε ο Ντέιβιντ Τζονς για τον ρόλο του στην ταινία «I, Daniel Blake» (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο 2016).

Καλύτερη ηθοποιός ανέδειξε το κοινό τη Lene Cecilia Sparrok για την ερμηνεία στην ταινία «Sami Blood».

Το κοινό ψήφισε καλύτερη ταινία μικρού μήκους το «Defend the Sacred» του Κάιλ Μπελ (ΗΠΑ 2016).

Το Βραβείο Καριέρας στην υποκριτική απονεμήθηκε στην Αντζέλικα Χιούστον.

Στο Φεστιβάλ του Σιάτλ (18 Μαϊου-11 Ιουνίου) προβλήθηκαν 400 ταινίες από 80 χώρες και τις παρακολούθησαν 155.000 θεατές. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στον πύργο του Σιατλ, Space Needle (Διαστημική Βελόνα).

Αναλυτικά τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος του 43ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιατλ:

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: «Sami Blood», σκηνοθεσία Αμάντα Κέρνελ (Σουηδία/Νορβηγία/Δανία 2016).

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Ντοκιμαντέρ: «Becoming Who I Was», σκηνοθεσία Τσανγκ Γιονγ Μουν και Τζιν Τζίον (Νότια Κορέα 2016).

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Ιβηρο-Αμερικανική ταινία, «El Invierno» σε σκηνοθεσία Εμιλιάνο Τόρες (Αργεντινή/Γαλλία 2016).

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Νέοι Σκηνοθέτες, «Boundaries (Pays)», σκηνοθεσία Κλόι Ρόμπισον (Καναδάς 2016).

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Νέος Αμερικανικός Κινηματογράφος «Lane 1974» σκηνοθεσία SJ Chiro, (ΗΠΑ 2017).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: