Δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους έχει προκαλέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο 69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Ωστόσο, προκρίνει την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση, ώστε «να αντιπαλέψουμε αυτό το νεοφιλελεύθερο σχήμα εκ των έσω».

Όταν ο Λόουτς ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν βλέπει την ταινία του ως κατηγορητήριο της ΕΕ, εκείνος απάντησε: «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τον νεοφιλελευθερισμό. Το βλέπετε αυτό στον τρόπο με τον τρόπο που ταπείνωσαν τον ελληνικό λαό. Έχει προκαλέσει δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους και μεγάλη δοκιμασία σε πολλούς ακόμη ανθρώπους που δεν είναι απελπισμένοι, αλλά περνούν δύσκολα».

«Έτσι, μπορείς να διηγηθείς μια μικρή ιστορία, μία από τις συνέπειες σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους – λες μια μικρή ιστορία, κι ελπίζεις να συνδέεται με τους ανθρώπους», σημείωσε ο Λόουτς.

Κατά την παρουσίαση της ταινίας του στις Κάννες, ο Λόουτς τάχθηκε κάπως διστακτικά κατά ενός Brexit: «Η ΕΕ, όπως είναι σήμερα, είναι ένα νεοφιλελεύθερο σχήμα. Πώς μπορούμε να το αντιπαλέψουμε καλύτερα, εντός ή εκτός; Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι μπορούμε να το αντιπαλέψουμε καλύτερα παραμένοντας σε αυτήν και κάνοντας συμμαχίες με άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κινήματα. Ωστόσο αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή».

Ο Λόουτς είδε 12 ταινίες του να περιλαμβάνονται στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ των Καννών κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, όπως το αριστούργημα «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα το 2006.

Η τελευταία του ταινία «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», αφηγείται την ιστορία του 59χρονου Ντάνιελ Μπλέικ, ενός ευσυνείδητου τεχνίτη, πρώην ξυλουργού και νυν άνεργου, έπειτα από ένα οξύ καρδιακό επεισόδιο, ο οποίος αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από την κοινωνική πρόνοια.

Ο Μπλέικ διασχίζει μονοπάτια με την Κέιτι, μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών, που μετακομίζει στο Νιούκασλ από το Λονδίνο, 300 μίλια μακριά.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, ο Αυστραλός Τζορτζ Μίλερ, αιτιολόγησε την επιλογή του Λόουτς για τον Χρυσό Φοίνικα λέγοντας πως η ταινία του ήταν «απόλυτα εξαιρετική»: «Πολύ απλά η ταινία ήταν απόλυτα εξαιρετική. Οι ταινίες μιλούν στην ψυχή, στην καρδιά, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου βρίσκεται κάποιος».

Ο Λόουτς ίδρυσε το αριστερό κόμμα Left Unity το 2013, σε μια προσπάθεια «να αντικαταστήσει το Εργατικό Κόμμα και να προκαλέσει τον νεοφιλελευθερισμό του».

Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδιά του για το μέλλον, ο Λόουτς απάντησε: «Όταν αρχίζετε να γερνάτε πολύ, νιώθετε απλά τη χαρά να βλέπετε την ανατολή του ηλίου, έτσι απλά θα ζείτε την κάθε μέρα όπως αυτή έρχεται».

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/IAN LANGSDON

Μοιράσου το άρθρο: