Οι «μουσικές συμφωνίες της άμμου» φτάνουν, συνήθως, στ’ αυτιά των πιο τυχερών, που μπορούν να ταξιδέψουν ως τους Αμμόλοφους Demont Dunes, στην έρημο Μοχάβι στην Καλιφόρνια, στην κοιλάδα της κινούμενης άμμου Reg-I-Ruwan στο Αφγανιστάν, στο Αντηχητικό Αμμώδες Φαράγγι της Μογγολίας.

Χάρη στην καλλιτέχνιδα Λότε Γκίβεν (Lotte Geeven), που έχει ως έδρα της το Άμστερνταμ, είναι πια πιθανό και οι λιγότερο ταξιδεμένοι να απολαύσουν τις πρωτότυπες μουσικές της φύσης, όχι βέβαια χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Γκίβεν. Η ίδια σκοπεύει να δημιουργήσει τη «μηχανή της άμμου», συλλέγοντας ακουστική άμμο απ’ όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι, δεν παράγει ήχο οποιαδήποτε άμμος, οι κόκκοι της πρέπει να είναι στρογγυλοί, να περιέχουν οξείδιο του πυριτίου και να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος – μεταξύ 0,1 και 0,5 mm.

Σύμφωνα με το σχέδιο της, η καλλιτέχνις σκοπεύει να τοποθετήσει την άμμο σε δοχεία, σαν κυκλικά τύμπανα με διάμετρο ενός μέτρου, που φέρουν περιστρεφόμενα πτερύγια τα οποία θα στροβιλίζουν τους κόκκους για να αναπαράγουν το βουητό της άμμου. Στη συνέχεια, ο αναπαραγόμενος ήχος θα ενισχύεται από μικρόφωνα.

Στόχος της Λότε είναι να κατασκευάσει 12 «μηχανές άμμου» που θα αναπαράγουν 12 διαφορετικά είδη ήχων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Hyperallergic, το σύνολο του έργου θα αποτελεί μια πρωτότυπη καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 35 γνωστά μέρη στα οποία μπορεί κανείς να ακούσει τη μουσική της άμμου. Επειδή η καλλιτέχνης δεν μπορεί να συγκεντρώσει μόνη της όλη την απαιτούμενη ποσότητα άμμου, ζητά –μέσω της ιστοσελίδας της– από ταξιδιώτες που θα βρεθούν στις δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη, να συλλέξουν εκείνοι την πολύτιμη μελωδική άμμο προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για την ολοκλήρωση του έργου της.

Δύο φυσικοί, οι Πασκάλ Χέρσεν και Στέφαν Ντουάντι, συνεργάστηκαν με τη Γκίβεν προκειμένου εκείνη να δώσει ζωή στη δημιουργία της.

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση πρόκειται να παρουσιαστεί στην Ολλανδία την άνοιξη. Όσοι προσφέρουν την άμμο τους για την υλοποίηση του έργου θα δουν τα ονόματά τους στην εγκατάσταση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / https://hyperallergic.com/394661/lotte-geeven-sand-machines/

Μοιράσου το άρθρο: