Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO για το 2018, ανακηρύχτηκε η Αθήνα και την Τρίτη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή της πρόεδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνης Τζιτζικώστα, για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν.

Στόχος μας είναι η Αθήνα να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και να γίνει και η ίδια πιο φιλική στο βιβλίο, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτηρίζοντας την απόφαση της UNESCO τιμητική, που αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της Αθήνας και ενισχύει τη στρατηγική επιδίωξη του Δήμου να αναδειχθεί η πόλη σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό.

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση τη διάκριση, σημειώνοντας ότι η εξωστρέφεια της πόλης είναι μία σταθερή επένδυση για τη δημοτική αρχή την τελευταία διετία.

Η ιδέα της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου γεννήθηκε το 2001 στην Ισπανία και εφέτος υπήρξε ρεκόρ συμμετοχών και δύσκολος ανταγωνισμός.

«Καταθέσαμε φάκελο και το παλέψαμε», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, διότι «η διάδοση της ανάγνωσης, η διευκόλυνση της πρόσβασης μεγαλύτερου μέρους πληθυσμού στη γνώση και την πληροφορία, και η ανάπτυξη των βιβλιοθηκών» είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Σημαντική διάκριση για την Αθήνα χαρακτήρισε την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Κατερίνα Τζιτζικώστα, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα σταθεί αρωγός στο εγχείρημα με στόχο ο δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στην πρόκληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να καταστεί το βιβλίο προσβάσιμο σε όλους.

H επικεφαλής της ομάδας διεκδίκησης και συντονίστρια του φακέλου υποψηφιότητας του δήμου Αθηναίων, Άβα Χαλκιαδάκη, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, έκανε λόγο για ένα μεγάλο αυτό στοίχημα που δεν πρέπει να κρατήσει μόνο 12 μήνες, αλλά να μείνει το αποτύπωμά του, στη μνήμη και τη ζωή της πόλης.

Η κυρία Χαλκιαδάκη ανέφερε επίσης ότι πρέπει να μείνει στην πόλη η γνώση που θα αποκομίσουμε, να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται οι τόποι της ανάγνωσης και να συνεχίσουν να αυξάνονται οι αναγνώστες.
Ο γραμματέας της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, Κώστας Γκοβόστης συνεχάρη τον δήμο Αθηναίων και ευχήθηκε η διοργάνωση να αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων κυρία Χριστίνα Κυριακοπούλου συνεχάρη για την άρτια υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της Αθήνας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων, Γιώργος Χουλιάρας δήλωσε με νόημα: «Χαίρομαι που ο Έλιοτ είχε άδικο όταν είπε ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο σκληρός μήνας. Είχε δίκιο για το ΄67 αλλά δεν έχει δίκιο γιατί του χρόνου ξεκινάει το εικαστικό κομμάτι της «Ντοκουμέντα» και για τον Απρίλιο του 2018 η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, με δράσεις που θα την κρατήσουν στο επίκεντρο για ένα χρόνο».

«Είναι το πρώτο καλό νέο που ακούμε τα τελευταία χρόνια για το βιβλίο. Χαιρόμαστε που η Αθήνα τα κατάφερε και θα γίνουμε συμμέτοχοι στο όνειρο», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου, Βάσω Νίκα.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου θα περιλαμβάνει γιορτή ανάγνωσης, συνέδρια, διαγωνισμούς, δράσεις για μεγάλους και παιδιά, για ελληνόγλωσσους και αλλόγλωσσους, για κατοίκους αλλά και επισκέπτες, πρόσφυγες, τουρίστες.

Τη συνέντευξη τύπου τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς: Μάνος Ελευθερίου, Βασίλης Βασιλικός, Θανάσης Βαλτινός, Ζυράννα Ζατέλη, Ρέα Γαλανάκη, Πέτρος Τατσόπουλος, Λένα Διβάνη, Χρήστος Χωμενίδης, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μάκης Τσίτας, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Ντίνος Σιώτης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Μήτσος Κασόλας, Λίλα Κονομάρα, Ελισάβετ Παπαδοπούλου και Ελένη Πριοβόλου.

Παρέστη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Μοιράσου το άρθρο: