Θάλεια Ματίκα-Τάσος Ιορδανίδης: Πάνω απ’ όλα είμαστε γονείς, είναι ο πιο σημαντικός ρόλος της ζωής μας

Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Το «Έγκλημα και Τιμωρία», ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ντοστογιέφσκι που αφορά στην ηθική, στον νόμο και στον άνθρωπο, παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε, με τους Θάλεια Ματίκα, Τάσο Ιορδανίδη  και Ιεροκλή Μιχαηλίδη στους κεντρικούς ρόλους.

Θάλεια Ματίκα-Τάσος Ιορδανίδης: Πάνω απ’ όλα είμαστε γονείς, είναι ο πιο σημαντικός ρόλος της ζωής μαςΜε τη Θάλεια και τον Τάσο συναντηθήκαμε στα καμαρίνια του θεάτρου, λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους μιλήσαμε για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου, τους ρόλους τους και τη συνύπαρξή τους στη ζωή και στο θέατρο.

-Φέτος ανεβάζετε στο θέατρο Άνεσις το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία». Τι σας έκανε να επιλέξετε το συγκεκριμένο έργο;

Τάσος Ιορδανίδης: Θεώρησα ότι ήταν η κατάλληλη χρονική περίοδος. Το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, κατά την ταπεινή μου άποψη. Οι νέοι σε όλο τον πλανήτη είναι έτοιμοι να αντιδράσουν απέναντι στον εγκλωβισμό που υφίστανται από τις ασφυκτικές κοινωνικές ανισορροπίες. Όμως, κάθε έγκλημα ακολουθείται και από τιμωρία. Ο Ρασκόλνικοφ θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα προς παρατήρηση και φυσικά προς αποφυγήν. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προτροπή του σκηνοθέτη της παράστασης Λεβάν Τσουλάτζε. Οι απόψεις μας ταυτίστηκαν και, επειδή είναι ένας καλλιτέχνης που εμπιστεύομαι απόλυτα, θεώρησα ότι διαμορφώνονταν οι κατάλληλες συνθήκες για ένα τέτοιο ανέβασμα.

-Είναι το δεύτερο έργο στο οποίο συνεργάζεστε με τον σκηνοθέτη Λεβάν Τσουλάτζε. Τι οδήγησε σε αυτή τη δεύτερη συνύπαρξη;

Τάσος Ιορδανίδης: Όπως σας είπα και πριν, τον εμπιστεύομαι. Η άποψή μας γύρω από τη θεατρική τέχνη είναι απόλυτα συμβατή. Κατά τη διάρκεια των προβών με βοηθάει να αντιλαμβάνομαι πλήρως τον θεατρικό κόσμο που δομεί, με απελευθερώνει υποκριτικά και αυτό το βλέπω και στους συναδέλφους μου. Αν θέλετε να μιλήσουμε και λίγο περισσότερο πρακτικά, βίωσα και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων του ”Λεωφορείο ο πόθος” που ανεβάσαμε πέρυσι, την αποδοχή της δουλειάς του από το κοινό. Η σκηνοθετική του γραμμή έγινε θερμά αποδεκτή από τον κόσμο και ήταν η κύρια αιτία της επιτυχίας της παράστασης.

Θάλεια Ματίκα-Τάσος Ιορδανίδης: Πάνω απ’ όλα είμαστε γονείς, είναι ο πιο σημαντικός ρόλος της ζωής μας

-Ποιος είναι για εσάς ο Ρασκόλνικοφ;

Τάσος Ιορδανίδης: Ο Ρασκόλνικοφ είναι μία εμβληματική προσωπικότητα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δημιούργημα -σχεδόν αυτοβιογραφικό- του ”προφήτη” Ντοστογιέφσκι. Ίσως είναι ο πρώτος εμπεριστατωμένος τρομοκράτης. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς του ήρωα με νέους της εποχής μας. Άνθρωποι με υψηλή παιδεία και καλλιέργεια ασφυκτιούν από την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, από τον περιορισμό έκφρασης που υφίστανται. Αισθάνονται ότι η κοινωνία τούς στερεί ευκαιρίες μιας αξιοπρεπούς -τουλάχιστον- διαβίωσης και τους εγκλωβίζει σε στεγανά. Για τον Ρασκόλνικοφ, επίσης, δεν υπάρχει διαφυγή. Στο αστικό κέντρο είναι απομονωμένος, ενώ προτιμάει να πάει στο κάτεργο από το να αποδράσει στη ρωσική επαρχία όπου επικρατούν σήψη, παρακμή και παντελής έλλειψη γνώσης. Με αφορμή τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, γίνεται δολοφόνος γιατί πιστεύει ότι, με αυτή την πράξη, συμβάλλει στο γενικότερο καλό. Σκοτώνει μία ηλικιωμένη τοκογλύφο που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ρουφάει το αίμα των συνανθρώπων της, για να διαπιστώσει αν είναι ικανός, αν έχει το δικαίωμα και τη δύναμη να ηγηθεί μιας καινούριας, καλύτερης πορείας της ανθρωπότητας.

-Υποδύεστε τη Σόνια Μαρμελάντοβνα… Ποια είναι στην πραγματικότητα η ηρωίδα;

Θάλεια Ματίκα: Η Σόνια, όπως αναφέρουν άλλωστε σε πολλά δοκίμια οι μελετητές του έργου του Ντοστογιέφσκι, είναι μια Μαρία Μαγδαληνή. Είναι ένας άνθρωπος που εκπορνεύεται για να συντηρήσει την οικογένειά της. Βαθιά θρησκευόμενη, πιστή με την ουσιαστική έννοια του όρου, θυσιάζει τον εαυτό της για τη σωτηρία των άλλων, παρότι γνωρίζει ότι η θυσία της θα αποβεί άκαρπη. Είναι η προσωποποίηση της άδολης αγάπης, του χωρίς υστεροβουλία συναισθήματος.

-Μπορεί να βρει κοινά στοιχεία με τη Σόνια μια γυναίκα που ζει στη σημερινή εποχή;

Θάλεια Ματίκα: Πολλά. Συναναστρέφομαι με γυναίκες που έχουν αφήσει τα πάντα πίσω τους για να βοηθήσουν τους δικούς τους, τις οικογένειές τους. Κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, συνεχίζουν να χαμογελάνε, να μη χάνουν την πίστη τους προς τον Θεό, αλλά και την ελπίδα τους. Αποδέχονται τη θυσία τους και την υπηρετούν με ζέση για να προσφέρουν στους ανθρώπους με τους οποίους εμπλέκονται συναισθηματικά ένα καλύτερο μέλλον.

-Το θέατρο ήταν αυτό που σας «ένωσε», αφού εκεί ξεκίνησε η γνωριμία σας. Τώρα πια είστε οικογένεια. Είναι δύσκολο ή κάτι απόλυτα φυσιολογικό ένα ζευγάρι να συνυπάρχει και στη ζωή και στον χώρο εργασίας;

Τάσος Ιορδανίδης:  Σίγουρα υπάρχουν στιγμές έντασης και ανασφάλειας που δημιουργούνται στον εργασιακό, κατά κύριο λόγο, χώρο, αλλά η γνώση του ότι δίπλα σου βρίσκεται ένας άνθρωπος που σέβεσαι και εκτιμάς τη γνώμη του και ξέρεις ότι θα είναι ειλικρινής μαζί σου, σε κάθε βήμα και σε κάθε εγχείρημα, αποτελεί εχέγγυο ουσιαστικής ηρεμίας.

Θάλεια Ματίκα: Όταν σε έναν γάμο οι δύο σύντροφοι τυχαίνει να εργάζονται και μαζί, τότε ο γάμος χωρίζεται αυτομάτως σε δύο περιόδους: Στην περίοδο που είσαι πνιγμένος στο τρέξιμο, που δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα άλλο, που είστε και οι δύο μέσα στην αγωνία, τα νεύρα και την ένταση. ‘Όχι αυτή δεν είναι μία καλή και εύκολη περίοδος. Και στην άλλη. Εκείνη που τα πράγματα χαλαρώνουν και για τους δύο, που ηρεμείτε και  έχετε τον χρόνο να προσεγγίζετε τη σχέση σας ξανά από την αρχή.

Θάλεια Ματίκα-Τάσος Ιορδανίδης: Πάνω απ’ όλα είμαστε γονείς, είναι ο πιο σημαντικός ρόλος της ζωής μας

-Τι διαφορετικό έχει η τωρινή σας συνύπαρξη επί σκηνής, από την πρώτη φορά; 

Τάσος Ιορδανίδης: Γνωριζόμαστε περισσότερο και κατανοούμε καλύτερα ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

Θάλεια Ματίκα: Επίσης, η αγάπη μας για την τέχνη μας έχει μεγαλώσει και αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχή παραγωγική καλλιτεχνικά πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια.

-Ο γιος σας είναι περίπου 3 χρόνων. Πόσο δύσκολο είναι για μια μητέρα ενός παιδιού, σε αυτή την ηλικία, να είναι και πρωταγωνίστρια στο θέατρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό… Πολύωρες πρόβες, καθημερινές παραστάσεις κ.λπ. Διευκολύνει την κατάσταση το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει πιο ελαστικά ωράρια;

Θάλεια Ματίκα: Ο συγκεκριμένος χώρος με τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει δεν έχει-πιστέψτε με-καθόλου ελαστικά ωράρια.  Απαιτεί προσήλωση και συνεχές δόσιμο ακόμα και κατά τις στιγμές φαινομενικής ηρεμίας. Παρ’ όλα αυτά είμαστε και οι δύο πάνω απ’ όλα γονείς. Έχουμε πάρει πολύ σοβαρά αυτό τον ρόλο, ο οποίος είναι και ο πιο σημαντικός της ζωής μας.

-Έχετε ήδη σχεδιάσει τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα; Έχουν κοινή προοπτική;

Τάσος Ιορδανίδης: Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να σας πούμε κάτι. Σίγουρα υπάρχουν σχέδια, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή.

Info

Διασκευή-σκηνοθεσία-φωτισμοί-μουσική επιμέλεια: Λεβάν Τσουλάτζε

Μετάφραση (από τα γεωργιανά) : Xάτια Γκόσουα

Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης (ανακριτής Πορφύρης), Τάσος Ιορδανίδης (Ρασκόλνικοφ),  Θάλεια Ματίκα (Σόνια), Σοφία Πανάγου (Ντούνια), Δημήτρης Καπετανάκος (Ραζουμίχιν), Δημήτρης Διακοσάββας (γριά τοκογλύφος-Λούζιν)  και ο Θοδωρής Κατσαφάδος (Μαρμελάντωφ).

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 19.30, Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00

ΤΙΜΕΣ: Τετάρτη & Πέμπτη 16 ευρώ,  Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 19 ευρώ,  φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές & άνω των 65 χρόνων 14 ευρώ, άνεργοι 10 ευρώ

Θέτρο ΑΝΕΣΙΣ, Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Τηλ.2107488881-2

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος