«Τιράντες με πείσμα»: γράφει ο Μερκούριος Αυτζής

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Υπάρχει δικτατορία που έχει νικήσει τον λαό μας;

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα βιώματα της παιδικής μου ηλικίας έδωσαν το πρωτογενές υλικό στο ξεστράτισμα του μυαλού μου. Και ούτε υπολείπονται, στην ώριμη περίοδο της ζωής μου, οι τολμηρές ακροβασίες στο εργαστήρι της συγγραφής.

Καλοκαίρι ήταν, Αύγουστος μήνας, στον Τύμβο του Μαραθώνα, όταν μια ομάδα αγοριών που ψάρευε στα ήρεμα νερά του Ευβοϊκού, ένα κορίτσι που χάραζε με τα δάχτυλα των ποδιών της σχήματα στην άμμο και μια φωτογραφία από τα παλιά έγιναν η αφορμή να ζωντανέψουν εικόνες της παιδικής μου ηλικίας και να πλημμυρίσουν το σύμπαν μου.

Οι πρώτοι μυθιστορηματικοί ήρωες του νέου βιβλίου είχαν κιόλας σχηματοποιηθεί και με παρέσυραν όχι μόνο στα γνώριμα δρομάκια του οικισμού που παραθέριζα αλλά και σε κείνα που η ιστορία και ο θρύλος έκρυβαν στην αχλή του χτες. Τα γεγονότα, γνωστά και άγνωστα, που καταγράφηκαν ως “χρονικό του πραξικοπήματος” και αφορούσαν τη δικτατορία των συνταγματαρχών έδωσαν το ιστορικό πλαίσιο.

«Τιράντες με πείσμα»: γράφει ο Μερκούριος ΑυτζήςΟι Τιράντες με πείσμα είχαν πια εκκολαφτεί κι εγώ ένιωθα πως το ταξίδι που επιχειρούσα να κάνω ήταν επώδυνο. Έπρεπε να ζωντανέψω κομμάτια της παιδικής μου ηλικίας και της νεότερης ιστορίας δυσάρεστα και μνήμες που συνειδητά είχα θάψει στη λήθη. Το εγχείρημα έμοιαζε να ισοδυναμεί με ελεύθερη πτώση στο κενό, όμως δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Η συγγραφική μου βουλιμία με είχε κυριεύσει. Και το ψαροχώρι με τον ομώνυμο τύμβο των Μαραθωνομάχων, η διαδρομή Τύμβος-Νέα Μάκρη κατά μήκος της παραλίας, αλλά και το έλος της Μπρεζίζας και η πρώην αμερικάνικη βάση και το περίφημο τούνελ του τρόμου έγιναν το σκηνικό της μυθοπλασίας μου. Και όταν η ιστορία άρχισε να εκτυλίσσεται, η Αγγελική, ο Ίκαρος, η κυρά Μαρίνα η μάνα της, ο θείος Φαίδων που είχε τη φήμη του αιώνιου φοιτητή, η Ιταλίδα συμμαθήτρια και φίλη της Αγγελικής Σαλίνα, ο μπαμπάς της σιορ Φραντζέσκο Νόβι, ο Νταλί ο γάιδαρος και τα παιδιά του οικισμού, ο Γιώργης, ο Πετρής, ο Σπύρος και οι άλλοι, με παρέσυραν να ακολουθήσω τα βήματά τους και να απολαύσω το ταξίδι.

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, Μεγάλη Παρασκευή, μια ομάδα συνταγματαρχών καταλαμβάνει τα πιο νευραλγικά κτίρια της πρωτεύουσας (ΕΙΡ, Υπουργείο Άμυνας κ.ά.), συλλαμβάνει όλους τους πολιτικούς αντιπάλους και χιλιάδες πολίτες και καταλαμβάνει την εξουσία με πραξικόπημα. Οι θιασώτες του πραξικοπήματος θα το ονομάσουν “εθνοσωτήρια επανάσταση” ή “Επανάσταση της 21ης Απριλίου”, στη μνήμη του λαού όμως και στην ιστορία έμεινε γνωστό ως “Η Χούντα των συνταγματαρχών”.

Δύο μέρες μετά, την Κυριακή του Πάσχα, η Αγγελική, η Σαλίνα και τα αγόρια της παρέας τους, αγκιστρωμένοι στο κουβάρι της μυθοπλασίας, θα ιδρύσουν τη δική τους Φιλική Εταιρεία, τις Τιράντες με πείσμα. Και θα οργανώσουν τη δική τους αντίσταση ενάντια στον δικτάτορα της οικογένειας και του οικισμού τον θείο Βρασίδα, πρώην εύζωνα αλλά και ενάντια στον σκληροτράχηλο χωροφύλακα του οικισμού και στην αστυνομία. Με τις τιράντες, άλλοτε να γίνονται παιχνίδι στα χέρια τους και άλλοτε σφεντόνες και να εκσφενδονίζουν αχυρόμπαλες με μέλι και πούπουλα ή βόμβες νερού αυτοσχέδιες με μπογιές και ώριμα φρούτα εποχής…

Μερκούριος Αυτζής
Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Μερκούριου Αυτζή Τιράντες με πείσμα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (σελ.: τιμή: €12,20) και απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω.
Εικόνα εξωφύλλου: © Doreen Kilfeather/Trevillon Images, Here/Shutterstock

«Τιράντες με πείσμα»: γράφει ο Μερκούριος ΑυτζήςΑπό τα άγουρα χρόνια των κοντών παντελονιών o Μερκούριος Αυτζής είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση και τις μυρωδιές του κάμπου. Τα βιώματα αυτής της εποχής σημάδεψαν τη ζωή του, κι όταν έγινε δάσκαλος και ήρθε σε επαφή με το παιδί, αγάπησε το λογοτεχνικό βιβλίο. Σπούδασε θέατρο, μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος μάστερ λογοτεχνίας. Παράλληλα επισκέπτεται δεκάδες σχολεία όπου κουβεντιάζει με τα παιδιά-αναγνώστες και αναπτύσσει ποικίλες δράσεις. Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελλ. Τμήμα της IBBY) από το 1998 και το διάστημα 2002-2014 διετέλεσε Σύμβουλος και Έφορος στο Δ.Σ. αυτού. Την περίοδο 2015-2017 επιμελήθηκε τη στήλη «Ζήτω η Περιέργεια!» στο ένθετο «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kosvoice.gr.
Προσωπική ιστοσελίδα του συγγραφέα: https://www.facebook.com/merkourios.aytzis

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος