Δύο ξεχωριστοί μονόλογοι του Βασίλη Κατσικονούρη, ενσωματωμένοι σε μια ενιαία παράσταση «To μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά» και «Ο Μάκης», με την Άννα Βαγενά και τον Νίκο Ορφανό παρουσιάζονται στο θέατρο Μεταξουργείο.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το «Μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά» ξανά στη σκηνή σε ερμηνεία και σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά.  Ένα έργο για το φευγαλέο «αχ!» μιας ακόμα πιο φευγαλέας ζωής.

«Η γυναίκα τoυ Μπουφάν της Χάρλεϊ για μένα είναι ακόμη μια σπαρακτική ηρωίδα, που έρχεται να προστεθεί στις αγαπημένες ηρωίδες που είχα την τύχη να ερμηνεύσω (τη Λενάκι του Γάμου, την Αγγέλα Παπάζογλου, τη Ρήνα στο Γάλα, τη Μαντάμ Ρόζα στο Η Ζωή μπροστά σου κ.ά.)

Η γυναίκα αυτή, μια μάνα μιλάει σε έναν εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς και είναι σαν να μιλάει στα παιδιά όλου του κόσμου. Το κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη είναι το ίδιο δυνατό και συγκλονιστικό με το Γάλα. Είναι ένα κείμενο που με εκφράζει απόλυτα και αισθάνομαι τυχερή που θα το ερμηνεύσω στη σκηνή του Θεάτρου Μεταξουργείο, σε μια ενιαία παράσταση με το άλλο εξίσου συγκλονιστικό μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη, Ο Κύριος Μάκης σε ερμηνεία Νίκου Ορφανού.» σημειώνει η Άννα Βαγενά.

TO MPOYFAN THS XARLEY & O KYRIOS MAKHS - NIKOS              ORFANOS

 

Μαζί και «Ο Μάκης», γραμμένος το 2010, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία του Νίκου Ορφανού.

Ένας παππούς μόνος του στο σπίτι, καλοκαίρι στην Αθήνα.  Έρχεται και ανταμώνει τη μοναχική γυναίκα και μητέρα του Μπουφάν.  Και οι δύο μαζί «συνομιλούν» και συνθέτουν μία παράσταση, όπου το σπαρταριστό εμπλέκεται με το σπαρακτικό.

«Ο Μάκης είναι γέροντας. Ανιδιοτελής, αγωνιστής του παλιού καιρού, διαψευσθείς και πλέον μόνος. Για την ακρίβεια μοναχικός. Συνομιλεί με ένα χρυσόψαρο, καθώς ουδείς άλλος τον ακούει. Ο Μάκης είναι εκτός εποχής. Δε μπορεί να διακρίνει πια τους “αντιπάλους”, τους αισθάνεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Και καθώς δεν έχει χρόνο, απελπίζεται εύκολα και κάνει μια ηρωική έξοδο, όπως δεν την κατάφερε τότε, στις μέρες του μεγάλου αγώνα.

Ο Βασίλης Κατσικονούρης δημιουργεί έναν έξοχο χαρακτήρα, που στον πυρήνα του βρίσκονται τα ενοχικά μας σύνδρομα: στη στάση μας απέναντι στους γονείς μας, στην κομματική μας ιδεολογία, στις σχέσεις με τα παιδιά μας και πάνω από όλα στον έρωτα, ίσως τη μόνη τελικά επανάσταση που ακόμα διαρκεί και αξίζει.

Ως ηθοποιός νεότερος του ήρωα, αναγκαστικά επικεντρώνω σκηνοθετικά την παράσταση στο σεβασμό του κειμένου και στα αισθήματα του Μάκη, τα οποία, αν υποκαταστήσουμε κατ’ αντιστοιχία τα βιώματά του με τα δικά μας, θα βλέπαμε πόσο Μάκης μπορούμε να γίνουμε όλοι και πόσο εν τέλει μας αφορά ο αγώνας της προηγούμενης γενιάς να υπάρξει με σεβασμό στην ιλλιγιωδώς καταρρέουσα εποχή μας.» αναφέρει ο Νίκος Ορφανός.

info

Θέατρο Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14

Μέρες και ώρες παραστάσεων : Κάθε Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 19:00

Τιμές εισιτηρίων : Γενική είσοδος : 15 ευρώ Μειωμένο : 10 ευρώ

Πληροφορίες : 210-5234382

Μοιράσου το άρθρο: