Το ert.gr παρουσιάζει το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθήνα

Περίπου ένα χρόνο λειτουργίας έχει το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθήνα και για την ίδρυσή του, τη λειτουργία και στους στόχους του, μας μίλησε ο Daniel Jankowski.

-Πότε ιδρύθηκε το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθηνα και ποιοί είναι οι στόχοι του;

-Η ιδέα της δημιουργίας του Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθήνα (ΚΠΠ) γεννήθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους με την επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda, ο οποίος μίλησε για την προώθηση και σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας. Θέλουμε πραγματικά οι Έλληνες να γνωρίζουν πολλά για την Πολωνία, η οποία γίνεται συχνότερος προορισμός των καλοκαιρινών διακοπών και θέλουμε οι Πολωνοί να γνωρίζουν πόσο ιδιαίτερη και όμορφη είναι η Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Πολωνοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο κατά τις διακοπές.

Η ιστορία σας είναι εκπληκτική και η συνειδητοποίηση ότι μπορούμε να ζήσουμε εδώ και να διαδώσουμε τον πολωνικό πολιτισμό είναι καταπληκτική. Είναι πολύ σημαντικό για τους Πολωνούς και τους Έλληνες να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους, διότι θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθήνα δεν είναι μόνο πολωνικό, πιστεύουμε ότι το κέντρο μας είναι επίσης ελληνικό, επειδή τα έθνη μας πρέπει να είναι ενωμένα.

Οι στόχοι του Κέντρου Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθήνα είναι να προωθήσει και να ενισχύσει τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας, παρουσιάζοντας στους Έλληνες σύγχρονη πολωνική κουλτούρα, διατήρηση και διάδοση των πολωνικών εθνικών και κρατικών παραδόσεων και προώθηση της πολωνικής εθνικής κληρονομιάς ως σημαντικού στοιχείου της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχουμε πολλές συνδέσεις μεταξύ Πολωνών και Ελλήνων, στο παρελθόν πολλοί Πολωνοί πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδας και οι Έλληνες υπό την πολωνική σημαία για την ύπαρξη της Πολωνίας. Επομένως, χωρίς να σπάσουμε μια μακρά παράδοση, οι χώρες μας πρέπει να παραμείνουν μαζί.

Το ert.gr παρουσιάζει το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθήνα-Πόσους τομείς δραστηριοτήτων και σε ποιές πολιτιστικές δράσεις σκοπεύει να δημιουργήσει το Κέντρο;

-Σκοπεύουμε να εργαστούμε σε πολλούς τομείς. Σήμερα, όμως, προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην προβολή εκπληκτικών πολωνικών ταινιών που συγκεντρώνουν έναν εκπληκτικό αριθμό θεατών στην Πολωνία, πιστεύουμε ότι θα είναι παρόμοιο στην Ελλάδα.

Το όνειρό μας είναι να φτάνουν οι πολωνικές ιστορικές ταινίες και στο ελληνικό κοινό. Θέλουμε να κατανοήσετε τη δύσκολη και μακρά ιστορία μας. Σχεδιάζουμε επίσης να οργανώσουμε μια έκθεση για την 100ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Πολωνίας που γιορτάζουμε φέτος.

Μέσα από τις δραστηριότητες του κέντρου μας, θέλουμε να δείξουμε ότι οι Πολωνοί και οι Έλληνες είναι ενωμένοι κυρίως από την ελευθερία που έχουν αγαπήσει τα έθνη μας, γι’ αυτό και οι δραστηριότητές μας θα επικεντρωθούν σε καλλιτεχνικά προγράμματα που θα δείξουν πώς τα έθνη μας έχουν ανακτήσει την ελευθερία των ονείρων τους. Θα ήθελα να αναφέρω ότι το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθήνα είναι μη κυβερνητικός οργανισμός.

-Πόσοι είναι οι Πολωνοί που ζουν στη χώρα μας και πόσοι στην Αθήνα;

-Παλαιότερα, περίπου 50.000 Πολωνοί κατοικούσαν στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραστικά.Σήμερα, την Ελλάδα κατοικούν από 10.000 έως 15.000 Πολωνοί. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός Πολωνών που ζουν στην Αθήνα.

Το ert.gr παρουσιάζει το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθήνα-Αληθεύει ότι η παρουσία των Πολωνών στην Ελλάδα μετράει αρκετές δεκαετίες (από τη δεκαετία του 1950 και μετά) και αν ναι ποιοί ήταν οι λόγοι των πρώτων μεταναστευτικών κυμάτων από την Πολωνία προς την Ελλάδα;

-Νομίζω ότι οι πρώτοι Πολωνοί εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα. Οι Πολωνοί μετανάστευσαν πολύ, έχοντας πρώτα την πατρίδα τους κάτω από τα χωρίσματα, εννοώ τα χρόνια 1795-1918, όταν η Πολωνία λεηλατήθηκε από την Πρωσία, την Αυστρία και τη Ρωσία. Ένα καλό παράδειγμα της μετανάστευσης αυτών των χρόνων είναι ο πρόγονος του Γιώργου Παπανδρέου, Πολωνός αριστοκράτης, εξεγερμένος, αξιωματικός, επιστήμονας, μηχανικός, επίτιμος πολίτης της Ελλάδας – Ζίγκμουντ Μινέικο, ο οποίος αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα πριν από το 1878. Ο Μινέικο είναι γνωστός για το έργο του στον ελληνικό πολιτισμό ή στην ίδια την Ελλάδα, αλλά πολλοί Πολωνοί που μετανάστευσαν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή παραμένουν χωρίς γνωστή ταυτότητα.

Η επόμενη περίοδος μετανάστευσης στην Ελλάδα μπορεί να δει τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Πολωνοί σε κάθε ελεύθερο κομμάτι γης προσπάθησαν να πολεμήσουν τους Ναζί Γερμανούς, όπως ο Γεώργιος Σαϊνόβιτς-Ιβάνοφ που πριν πέσει νεκρός βγήκε από τα χείλη του η κραυγή «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!» Οι Πολωνοί πολέμησαν κάτω από την ελληνική σημαία λόγω των παρόμοιων αξιών.

Το ert.gr παρουσιάζει το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην ΑθήναΣυμφωνώ απόλυτα ότι η μεγαλύτερη ορατότητα των Πολωνών παρατηρήθηκε στη δεκαετία του 1950, αυτό οφειλόταν στις κακές συνθήκες που επικρατούσαν στην Πολωνία κάτω υπό την κομμουνιστική κυβέρνηση που ελέγχονταν από τη Σοβιετική Ρωσία. Στην Πολωνία, έλειπαν πολλά πράγματα, για τα βασικά είδη διατροφής έπρεπε να περιμένεις ώρες και μόνο το ξύδι ήταν στα ράφια των καταστημάτων. Οι Πολωνοί, σε αντίθεση με τη μοίρα τους, άρχισαν να αναζητούν έναν καλύτερο κόσμο, η Ελλάδα ήταν σαν μια γη υποσχέσεων.

Η Ελλάδα ήταν διαμετρικά διαφορετική από την Πολωνία, ήσασταν ήδη ελεύθεροι και εμείς έπρεπε να αγωνιζόμαστε για ελευθερία. Σήμερα, ευτυχώς, είμαστε ελεύθεροι και η Πολωνία μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι δυναμικά, κάτι που είχε συμβεί στη μεσοπολεμική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην Πολωνία, δηλαδή, σύμφωνα με επίσημες πηγές, 3.600 άτομα, και κάποιες πηγές λένε περίπου 8.000. Στην Πολωνία είναι πολύ γνωστή η Ελληνίδα τραγουδίστρια Ελένη Τζοκά, η οποία προωθεί καλά τον ελληνικό πολιτισμό, γεγονός που δείχνει ότι η Πολωνία και η Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά από ό, τι υποψιαζόμαστε.

-Έχετε ή σκοπεύετε να κάνετε πολιτιστικές συνεργασίες με άλλες κοινότητες μεταναστών στην Αθήνα;

-Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ανοικτή συνεργασία με άλλα πολιτιστικά κέντρα, αλλά πρόκειται να το αλλάξουμε σύντομα. Πιστεύουμε ότι οι πολιτισμοί πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται.

Το ert.gr παρουσιάζει το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού στην Αθήνα-Ποιά είναι η σχέση σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητήσατε χώρους για να στεγάσετε δραστηριότητές σας, σκοπεύετε να πάρετε μέρος σε φεστιβάλ που οργανώνει;

-Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε έρθει σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά σχεδιάζουμε να το πράξουμε σύντομα. Μας ενδιαφέρει η καλή συνεργασία.

-Πώς μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με το Κέντρο Πολωνικού Πολιτισμού;

-Η επαφή με το Κέντρο Πολιτισμού της Πολωνίας στην Αθήνα είναι δυνατή μέσω e-mail: kontakt.jankowski@gmail.com ή centrumkulturypolskiej@gmail.com ή το facebook www.facebook.com/CentrumKulturyPolskiej/
Στο τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση για τη δημιουργία της υπηρεσίας πληροφόρησης και στα πολωνικά.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Φωτο: Αρχεία PZLPiT “Mazowsze”

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος