«Το Πολυτεχνείο πώς ζει;» – Αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος (aud)

Με αφορμή την 42η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Α’Πρόγραμμα παρουσίασε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου ένα τρίωρο αφιέρωμα για τα γεγονότα, τα αίτια τους, καθώς και τις επιδράσεις στο γίγνεσθαι της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια έως τις μέρες μας.

Στην εκπομπή συμμετείχαν πρόσωπα πρωταγωνιστές των γεγονότων, τα οποία στη συνέχεια είχαν μια ιδιαίτερη πορεία στην δημόσια ζωή της χώρας, καθώς και μελετητές/ερευνητές των γεγονότων. Μεταδόθηκαν, επίσης, όχι ιδιαίτερα γνωστά ηχητικά ντοκουμέντα από το ραδιοφωνικό και ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ και επιλεγμένα τραγούδια της εποχής.

Σκοπός του αφιερώματος ήταν να αναδείξει λιγότερο συζητημένες, αλλά σημαντικές πτυχές των γεγονότων και της σημασίας τους, αλλά και να κάνει μια αποτίμηση της κληρονομίας που αφήνει το Πολυτεχνείο στην ελληνική κοινωνία.

Στο αφιέρωμα αναφέρονται τα ιστορικά γεγονότα γύρω από την Εξέγερση και αναλύονται τα πολιτικά αίτια, αλλά και υπόλοιπα τα πολιτιστικά και ψυχολογικά στοιχεία που οδήγησαν τη νεολαία της εποχής στο Πολυτεχνείο.

Συζητείται, επίσης, η σχέση της εξέγερσης με τα γεγονότα της 1ης κατάληψης του Πολυτεχνείου, που είχε γίνει στις αρχές του 1973 και της Νομικής λίγο μετά, και αναδεικνύονται οι ανάλογες καταλήψεις του Πανεπιστημίου της Πάτρας και της Πολυτεχνικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, που είναι λιγότερο γνωστές.

Επίσης, αναλύεται η επιχείρηση «εκδημοκρατισμού» του Παπαδόπουλου που προηγήθηκε, η ανατροπή του και η ανάλυση της 2ης δικτατορίας του Ιωαννίδη και το πόσο συνέβαλε το Πολυτεχνείο στην ανατροπή της Χούντας.

Ακόμη συζητείται το θέμα του πόσοι τελικά ήταν οι νεκροί του Πολυτεχνείου και αναδεικνύεται η σχεδόν άγνωστη ιστορία του ικαριώτη Γιώργου Κηρύκου, που είναι ο νέος (όχι φοιτητής) ο οποίος μένει κρεμασμένος με την ελληνική σημαία στην κολόνα δίπλα στην πύλη του Πολυτεχνείου μέχρι τη στιγμή που την γκρεμίζει το τανκ. Ο Γ.Κ. στη συνέχεια συλλαμβάνεται, έχει μια σκληρή αντιμετώπιση από το καθεστώς, γλυτώνει και ζει μια περιπετειώδη ζωή στην Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς ποτέ να γνωστοποιήσει την ιστορία του στο Πολυτεχνείο. Και το συγκλονιστικό είναι ότι τελικά καίγεται ζωντανός στις μεγάλες φωτιές της Ικαρίας το 1993, έχοντας τρέξει σαν εθελοντής και προσπαθώντας να σώσει ηλικιωμένους σε ένα ορεινό χωριό του νησιού…

Τέλος, στο αφιέρωμα σχολιάζεται αν το Πολυτεχνείο, όπως και η Νομική διέσωσαν την «αντιστασιακή τιμή» της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και το ποιά κληρονομιά αφήνει το Πολυτεχνείο στην μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία σε επίπεδο συμβολισμών, πολιτικής, πολιτισμού, αλλά και εκμετάλλευσης του γεγονότος.

-Στο αφιέρωμα μετέχουν κατά αλφαβητική σειρά: oι Γιώργος Βερνίκος, Κωστής Κορνέτης, Νίκος Μανιός, Ευτύχης Παλλήκαρης, Αλκης Ρήγος, Κλέαρχος Τσαουσίδης, Μαρία Ψαρά και ο ανταποκριτής της ΕΡΑ στην Ικαρία Γιώργος Βητσαράς.

Δημοσιογραφική έρευνα και παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Eπεξεργασία ηχητικών: Θανάσης Βουτέρης, Μαργαρίτα Κοσμά
Παραγωγή: Μαρία Σφυρόερα, Εφη Γιαννιώτη
Mουσική επιμέλεια: Σιδερής Πρίντεξης, Ελενα Φίφα,
Ρύθμιση ήχου: Σωτήρης Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος