Το πρώτο εικονικό μουσείο αφιερωμένο στον Covid-19 είναι γεγονός

Τα μουσεία όπως και οι γκαλερί σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τις πόρτες τους τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πολλά από αυτά έχουν ενισχύσει την διαδικτυακή παρουσία τους παρουσιάζοντας τις συλλογές τους ή διοργανώνοντας εικονικές εκθέσεις. Την ίδια στιγμή, πολλοί καλλιτέχνες εμπνέονται από την αυτή την ιστορική περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα, και δημιουργούν έργα γύρω από την κρίση που βιώνουμε όλοι.

Με αυτό το σκεπτικό γεννήθηκε το πρώτο εικονικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στον κορονοϊό. Πρόκειται για το Covid Art Museum (CAM) που ξεκίνησαν στο Instagram, τρεις διαφημιστές από τη Βαρκελώνη: η Έμμα Κάλβο, η Ιρέν Γιόρκα και ο Χοσέ Γκερέρο.

https://www.instagram.com/p/B_IDi-fqTNB/?utm_source=ig_web_copy_link

Το μουσείο ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου, όταν η Ισπανία βίωνε την κλιμάκωση της πανδημίας και περιλαμβάνει έργα που διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους αλλάζει η κοινωνία λόγω του ιού. Μεγάλο μέρος των έργων αποκαλύπτει πώς η κοινωνική απόσταση έχει αλλάξει την καθημερινή ζωή ολόκληρων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλά έργα ενθαρρύνουν τον κόσμο να μείνει στο σπίτι. Η απομόνωση, το χαρτί υγείας, το πλύσιμο των χεριών, ο κορονοϊός, οι μάσκες, τα μπαλκόνια, ο φόβος και η ελπίδα είναι μερικά από τα θέματα των έργων που εκτίθενται διαδικτυακά.

Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει σχεδόν κάθε μορφή τέχνης, φωτογραφίες, εικονογραφήσεις, ζωγραφικούς πίνακες, βίντεο και εγκαταστάσεις. Η δημοτικότητα του μουσείου μεγαλώνει συνεχώς καθώς δέχεται πολλά θετικά σχόλια από καλλιτέχνες και απλούς λάτρεις της τέχνης.

https://www.instagram.com/p/B_Nmf9ZCV-V/?utm_source=ig_web_copy_link

«Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συγκεντρώσουμε και να αρχειοθετήσουμε όλη την τέχνη που δημιουργείται αυτή την περίοδο, για να καταλάβουμε πώς αισθάνονται τώρα οι άνθρωποι, αλλά και μελλοντικά», εξηγεί η Έμμα Κάλβο.

Οποιοσδήποτε καλλιτέχνης από όλο τον κόσμο μπορεί να υποβάλει ένα έργο για δημοσίευση. Η ομάδα του μουσείου λαμβάνει περίπου πενήντα προτάσεις κάθε μέρα από όλο τον κόσμο και αναζητά διεθνείς καλλιτέχνες που θεωρούν απαραίτητους για το μουσείο.

«Κάποιοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν την κατάσταση πολύ θετικά, άλλοι έχουν πιο πεσιμιστική άποψη. Όμως, δύο καλλιτέχνες από δύο πολύ διαφορετικά μέρη στον κόσμο μπορούν να έχουν την ίδια οπτική», λέει η Κάλβο.

Κύρια προτεραιότητα του μουσείου, είναι να αναδείξει τους καλλιτέχνες. «Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια τεράστια οικονομική κρίση μετά από αυτό. Θα πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας στον άλλο, γιατί δεν νομίζω ότι θα το κάνει κανένας άλλος», τονίζει η Κάλβο.

Το πρότζεκτ χρησιμεύει και ως αρχείο καλλιτεχνικών και, κατά συνέπεια, συναισθηματικών εκφράσεων. «Γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με την επίδραση του Covid-19 σε οικονομικό υγειονομικό επίπεδο, αλλά πιστεύουμε ότι η τέχνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας».

Οι συντονιστές του έργου είναι αποφασισμένοι να εκθέσουν μελλοντικά και εκτός διαδικτύου, ορισμένα από τα έργα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, σκοπεύουν να δημιουργήσουν έναν ηλεκτρονικό κατάλογο που θα συγκεντρώνει όλα τα έργα.

ΠΗΓΗ: CatalanNews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος