Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο θα αποκτήσει η Γαλλία μέσα στο 2020. Το μελλοντικό μουσείο θα βρίσκεται στις Κάννες, στα νότια του νησιού Sainte-Marguerite και θα φιλοξενήσει έξι έργα τέχνης του Βρετανού υποβρύχιου γλύπτη Jason deCaires Taylor. Κάθε γλυπτό θα ζυγίζει οκτώ τόνους και θα έχει δύο μέτρα ύψος και αναμένεται να καλύψουν έκταση 54 τετραγωνικών μέτρων. Τα γλυπτά θα είναι από σκυρόδεμα ουδέτερου pH και θα βυθιστούν στα πέντε μέτρα από την επιφάνεια της θαλάσσης.

Στόχος του μουσείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο, καθώς τα γλυπτά θα χρησιμεύσουν ως καταφύγια για την υποβρύχια ζωή. Με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην αποκατάσταση των υποβρύχιων οικοσυστημάτων όπου αυτό είναι απαραίτητο. Το πρότζεκτ αυτό αξίας 300.000 ευρώ, θα επιτρέψει και την επέκταση της απαγορευτικής ζώνης αγκυροβολίας μεταξύ των δύο νησιών και θα διπλασιάσει την περιοχή κολύμβησης από 7.000 σε 14.000 τ.μ.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor γεννήθηκε στο Dover της Μεγάλης Βρετανίας και μεγάλωσε μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ της τέχνης, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Το 2006 ο καλλιτέχνης δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής στον κόσμο στα ανοικτά των ακτών της Γρενάδα. Τον Ιούλιο του 2018 ο βρετανός καλλιτέχνης βρέθηκε στις Κάννες όπου δούλεψε με 45 εθελοντές για την κατασκευή των έξι εκμαγείων που θα στολίσουν το νέο υποβρύχιο μουσείο της πόλης.

 

ΠΗΓΕΣ: 20minutes, themayor.eu

 

Μοιράσου το άρθρο: