ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Το Τοκορόρο είναι ένα νουάρ αστυνομικό θρίλερ που φιλοδοξεί να βυθιστεί βαθιά στην Αμερική του ’40 και του ’60. Ένα ταξίδι από τον Αμερικανικό νότο στο Μαϊάμι, δολοφονημένοι κλόουν και στο φόντο, η επίθεση στον Κόλπο των Χοίρων.

          Περί Πλοκής:
Μαϊάμι 1960. Λίγες ώρες πριν ο Τζον Φ. Κένεντι αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ, ο αρχηγός του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Τέρι Φρίμαν ενημερώνεται για τη δολοφονία του Μπαντ Στόουν, μικροεγκληματία και στελέχους της Κου Κλουξ Κλαν. Η ειδεχθής φύση του εγκλήματος –το θύμα μεταμορφώνεται με άγριο τρόπο σε κλόουν– ωθεί τον Φρίμαν να αναθέσει την υπόθεση στον πλέον αμφιλεγόμενο αλλά αποτελεσματικό επιθεωρητή Τσαντ Ληρόι και τον βοηθό του Κερτ. Σύντομα ακολουθούν παρόμοιες δολοφονίες. Τα στοιχεία οδηγούν στους παίκτες μιας παρτίδας πόκερ, μέχρι να καταλήξουν στον άνθρωπο φάντασμα με το όνομα Στίνγκερ, ενορχηστρωτή μιας επικείμενης επιχείρησης εισβολής στην Κούβα.
Τέξας 1948. Στη βεράντα του σπιτιού του, ο Μπομπ ο Νεροχύτης, ρεμάλι της περιοχής, ετοιμάζεται να φάει τη ρεβιθόσουπά του, αναπολώντας τις μέρες της δόξας και της αλητείας του, όταν περιπλανιόταν στο Τέξας, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όταν έγινε επιστάτης στις φυτείες βαμβακιών, όταν τον παράτησαν η γυναίκα και ο γιος του.
1938. Ένα κακοποιημένο αγόρι το σκάει από τις βαμβακάδες του Τέξας, διασχίζει την κόλαση του αμερικανικού Νότου και καταλήγει στο ηλιόλουστο Μαϊάμι.

Οι χαρακτήρες, αντιήρωες, παλεύουν με τον προσωπικό τους δαίμονα. Ένας αστυνομικός με αμφιλεγόμενες μεθόδους, ο φοβισμένος βοηθός του με την όμορφη γυναίκα του, ένα παιδί που νιώθει στο πετσί του την κακοποίηση και η μαφία που παίζει με την πολιτική. Το Τοκορόρο προσπαθεί να θέσει εν αμφιβόλω τις βεβαιότητες της ζωής μας, αφήνοντας δυσδιάκριτο το όριο ανάμεσα στο καλό και το κακό. Προσπαθεί να αναδείξει τα βαθύτερα αίτια που κινητοποιούν τους χαρακτήρες,τα οποία κατά βάση είναι προσωπικά και τονίζει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος δαίμονας κρύβεται στον καθρέφτη μας. Είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Ο δολοφόνος της ιστορίας ξαναγράφει έναν κώδικα ηθικής, άλλοτε πλήρως συμμορφωμένος με τις επιταγές της κοινωνίας μας και άλλοτε ζώντας στις παρυφές της. Ο αστυνομικός επιθεωρητής και ο βοηθός του κινητοποιούνται είτε λόγω καθήκοντος είτε λόγω προσωπικού οφέλους. Οι πράξεις τους, αμφιλεγόμενες κατά πολλούς, κινούνται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα διαφθοράς και εξάρτησης της αστυνομίας από τη μαφία και οι ίδιοι κατευθύνονται προς τη δικαίωση ή την καταστροφή. Το ανατρεπτικό τέλος έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Είναι, βέβαια, σημαντικό να ειπωθεί ότι όλα αυτά παύουν να ισχύουν τη στιγμή που η ιστορία τίθεται στην διάθεση του αναγνωστικού κοινού. Εκεί, το «τι θέλει να πει ο ποιητής» δεν έχει κανένα νόημα μιας και σκοπός δεν είναι η διδαχή από το έργο ή κάτι παρόμοιο, αλλά η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών εκείνων που θα επιτρέπουν στον καθένα να αποκωδικοποιήσει τα γραφόμενα και να τα χρησιμοποιήσει με τον δικό του τρόπο. Να δημιουργήσει δικές του εικόνες και συναισθήματα.

Παρόλο που το Τοκορόρο είναι μια φανταστική ιστορία, τα ιστορικά στοιχεία δεν λείπουν. Με τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων σχετικά με τη δολοφονία Κένεντι, δημοσιεύθηκαν πολλές πληροφορίες, αρκετές εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην ιστορία. Τα περισσότερα πρόσωπα είναι πραγματικά. Ο Ωραίος Τζόνι είναι ο Τζόνι Ροσέλι και ο Χρυσός Σαμ είναι ο Σαμ Τζιανκάρνα, εξέχοντα μέλη της μαφίας της εποχής. Ο Σάντο Φικάντε είναι ο Σάντο Τραφικάντε, ενώ το μέρος συνάντησης, το Μπουμ Μπουμ στο Fontainebleau παίζει ακριβώς τον ρόλο που έπαιξε και στην πραγματική ιστορία. Τα περισσότερα μέρη είναι υπαρκτά ενώ κάποια από αυτά είχα την ευκαιρία να τα δω από κοντά.

Ταξίδεψα ως την Κούβα, περπάτησα στο Μαλεκόν, στην Αβάνα, στα καπνοχώραφα, μύρισα τον αέρα των ανθρώπων, προσπάθησα να νιώσω την ψυχή τους και να την μεταφέρω μέσω του Τοκορόρο στους αναγνώστες.

Γιάννης Μόσχος

Ο Γιάννης Μόσχος (γεν. 1982) μεγάλωσε στη Γάβριανη του νομού Μαγνησίας. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων). Εργάζεται στην Αθήνα ως ιδιωτικός υπάλληλος. Γράφει στίχους και ιστορίες. Διήγημά του έχει δημοσιευθεί στη συλλογή Ιπτάμενο Πλοίο από τις εκδόσεις by the book.
Το Τοκορόρο είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος (σελ.: 288, τιμή: €15,00).

Τοκορόρο ή Τρώγων της Κούβας (αγγλ.: Tocororo): Πτηνό της οικογένειας των Τριγωνιδών. Ενδημεί στην Κούβα όπου θεωρείται το «εθνικό» της πτηνό. Έχει γαλάζια φτερά, κόκκινη κοιλιά και λευκό λαιμό, χρώματα όπως αυτά της κουβανικής σημαίας.

Κατά την παράδοση, επειδή δεν αποδέχεται τη σκλαβιά, σε περίπτωση που κλειστεί σε κλουβί χτυπιέται στα κάγκελα για να ελευθερωθεί μέχρι να πετύχει τον σκοπό του ή να πεθάνει.

Μοιράσου το άρθρο: