Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν (1892-1973), συγγραφέα της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και άλλων έργων, φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας François Mitterand, στο Παρίσι μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2020. 

Η έκθεση που τιτλοφορείται J.R.R.Tolkien: Ταξίδι στη Μέση Γη καλεί τους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας να ανακαλύψουν το σύμπαν του Βρετανού συγγραφέα, μια ιδιοφυΐα της εποχής του. Παρουσιάζει περίπου 300 έργα που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην καρδιά της φανταστικής γεωγραφίας του Τόλκιν.

Για την έκθεση αυτή, η γαλλική βιβλιοθήκη συνεργάστηκε με το ίδρυμα και την οικογένεια του Τόλκιν και τη βιβλιοθήκη Bodleian του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που φιλοξένησε αρχικά την έκθεση αυτή τον περασμένο Ιούνιο.

Χρειάστηκε πέντε χρόνια για να συλλεχθεί το ένα τρίτο των 200 εκθεμάτων για την έκθεση που προβάλλει προσωπικές πτυχές της ζωής του συγγραφέα, από την παιδική και φοιτητική του ηλικία, την ακαδημαϊκή του καριέρα και την οικογενειακή του ζωή. Από τα κεντρικά εκθέματα είναι και τα σπάνια χειρόγραφα και οι εικονογραφήσεις του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», καθώς και ένας διαδραστικός, τρισδιάστατος χάρτης της «Μέσης Γης». Κάποια από τα προσωπικα αντικείμενα του Τόλκιν, προήλθαν από την προσωπική συλλογή του γιού του, όπως το γραφείο και η καρέκλα του συγγραφέα.

Πολλά από τα εκθέματα βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, όπως χειρόγραφα, έργα τέχνης, χάρτες, επιστολές και άλλα προσωπικά αντικείμενα του διάσημου βρετανού συγγραφέα.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης, οι επισκέπτες ταξιδεύουν στη Μέση Γη και κάθε επικράτεια τους δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουν θεμελιώδη, πολιτιστικά ή και γλωσσικά ζητήματα μέσα από τα πρωτότυπα χειρόγραφα και τα σχέδια του Τόλκιν.

Η βιβλιοθήκη πλαισιώνει τα εκθέματα με άλλα αντικείμενα και βιβλία όπως σκανδιναβικές ιστορίες, μεσαιωνικά χειρόγραφα, χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής, φωτισμούς, αντικείμενα και όπλα που προέρχονται από μουσεία του Παρισιού. Στο δεύτερο μέρος, η έκθεση φιλοξενεί ποιήματα, ακουαρέλες, σημειώσεις και ιστορίες του συγγραφέα, αποκαλύπτοντας τον πλούτο του παγκόσμιου έργου του που έχει φανατικούς θαυμαστές και μελετητές σε όλο τον κόσμο.

Τα βαμπίρ «στοιχειώνουν» την Ταινιοθήκη του Παρισιού!

Μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς όλη τη μυθολογία πίσω από τον φανταστικό, σκοτεινό και ποιητικό χαρακτήρα του Δράκουλα, προσφέρει αυτό τον καιρό η Ταινιοθήκη του Παρισιού με την έκθεση «Βρικόλακες, από τον Δράκουλα έως την Μπάφι».

Η αναδρομική αυτή έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2020 και προσκαλεί τους επισκέπτες να ταξιδέψουν στον κόσμο των φανταστικών πλασμάτων που αιχμαλωτίζουν την φαντασία των καλλιτεχνών εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Μέσα από τον κινηματογράφο, τις τέχνες την ποπ κουλτούρα, τα manga, τα κόμικς και τα βιντεοπαιχνίδια, η έκθεση αναδεικνύει την επιρροή των βαμπίρ σε όλες τις εκφράσεις της τέχνης.

Η φιγούρα του βρικόλακα «γεννήθηκε» το Μεσαίωνα σε ένα κάστρο στα βάθη της Τρανσυλβανίας και καθιερώθηκε στη λογοτεχνία στα τέλη του 19ου αιώνα με το διάσημο μυθιστόρημα του Ιρλανδο-Βρετανού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, με τίτλο «Δράκουλας». Την ίδια εποχή περίπου, στις απαρχές του βουβού κινηματογράφου οι πρώτοι σκηνοθέτες δεν αργούν να εμπνευστούν από τη σκοτεινή και ποιητική αυτή περσόνα και να τη μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη.

«Ο Νοσφεράτου του Μουρνάου, που προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1922, που ήταν προσαρμογή του μυθιστορήματος του Μπραμ Στόκερ, έθεσε τα θεμέλια για μια μεταφυσική που παρουσιάζει το ίδιο το σινεμά ως μια τέχνη βαμπιρική όπου οι ηθοποιοί του παραμένουν αγέραστοι. Η βαμπιρική εμπειρία παραμορφώνει τη σκηνή και το πρώτο θύμα του βαμπίρ είναι ο ίδιος ο κινηματογράφος», αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης.

Σκηνοθέτες όπως ο Ντράιερ, ο Χέρζογκ, ο Κόπολα, ο Κάρπεντερ, ο Μπέρτον και ο Τζάρμους μετέφεραν τη δική τους εκδοχή, τρομακτική, ποιητική και ενίοτε χιουμοριστική. Ηθοποιοί όπως ο Μπέλα Λουγκόζι, ο Κρίστοφερ Λι, ο Γκάρι Όλντμαν, ο Τομ Κρουζ, η Ιζαμπέλ Ατζανί και η Κατρίν Ντενέβ έχουν στοιχειώσει τις κινηματογραφικές οθόνες με τις χαρακτηριστικές ερμηνείες τους.

Η έκθεση πλαισιώνεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών ταινιών καθώς και ένα μαραθώνιο της διάσημης αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Μπάφι η βαμπιροφόνισσα» (Buffy the Vampire Slayer).

 

 

 

 

  

Μοιράσου το άρθρο: