Η ιστορία μιας τρανής πόλης που βυθίστηκε σε έναν 10ετή πόλεμο με αφορμή την απαγωγή της πιο όμορφης γυναίκας στον κόσμο, παραμένει ακαταμάχητα δραματική και τραγική 3.000 χρόνια μετά. Αυτή η γοητευτική ιστορία έχει εμπνεύσει κι ωθήσει ταξιδιώτες και αρχαιολόγους να αναζητήσουν την χαμένη αυτή πόλη, η οποία σήμερα θεωρείται ότι υπήρξε πραγματικά.

Η έκθεση με τίτλο «Τροία: Μύθος και Πραγματικότητα» (Troy: myth and reality) του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο που θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου 2020, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ακολουθήσουν τη γραμμή μεταξύ μύθου και πραγματικότητας – από την απαγωγή της Ωραίας Ελένης και το καθοριστικό τέχνασμα του Δούρειου Ίππου, μέχρι την πτώση της πόλης. Η έκθεση αυτή επιτρέπει στους επισκέπτες να συναντήσουν τους χαρακτήρες, να βυθιστούν στην αρχαιολογία της Τροίας και να ανακαλύψουν τον ίδιο τον μύθο και την πραγματικότητα που κρύβει.

Ακολουθώντας τα βήματα των αρχαιολόγων και των ταξιδιωτών που προσπάθησαν να αποδείξουν την πραγματικότητα της αρχαίας Τροίας, η έκθεση φιλοξενεί 300 αντικείμενα, εκ των οποίων το ένα τρίτο προέρχεται από τα ευρήματα του Ερρίκου Σλήμαν από την περιοχή της Τροίας, που είχαν εκτεθεί στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1870. Πρόκειται για κεραμικά και αργυρά αγγεία, χάλκινα όπλα και πέτρινα γλυπτά που προέρχονται από κρατικά μουσεία του Βερολίνου. Εκτός από τα ευρήματα, οι επιμελητές της έκθεσης έχουν επιλέξει και σύγχρονα έργα-αναφορές στην ιστορία της Τροίας και από την ποπ κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένων των αφισών της χολιγουντιανής υπερπαραγωγής «Τροία» με τον Μπραντ Πιτ και αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα των Κρίστα Βολφ και Μάργκαρετ Άτγουντ.

Η ιστορία του Τρωικού Πολέμου όμως μιλά και για το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης, τον εκτοπισμό των ανθρώπων και τις μόνιμες ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου. Για τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτγουικ Φίσερ η έκθεση είναι πολύ επίκαιρη. «Οι ήρωες είναι παράλληλα και οι δολοφόνοι. Η ιστορία μιλά για την καταστροφή, τη βία, τις αντιπαραθέσεις, την θλίψη και την απώλεια. Αυτή η έκθεση είναι μια έκκληση να τερματιστεί η βία και η καταστροφή» δήλωσε ο Φίσερ στο Γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας έκκληση να τερματιστεί η βία και καταστροφή.

Μοιράσου το άρθρο: