UNESCO: Το 13% των μουσείων παγκοσμίως δεν θα ξανανοίξει μετά την κρίση του Covid-19

Σύμφωνα με δύο μελέτες που πραγματοποίησε η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), το 90% των μουσείων παγκοσμίως αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Από τα περισσότερα από 85.000 μουσεία που έχουν κλείσει, εκτιμάται ότι το 13% κινδυνεύει να μην ξανανοίξει λόγω των μεγάλων οικονομικών ζημιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι δύο μελέτες προσπάθησαν να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο του COVID-19 στα μουσεία παγκοσμίως και να εξηγήσουν πώς τα ιδρύματα έχουν προσαρμοστεί στην πανδημία. Στη συνέχεια, η UNESCO και το ICOM ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βρουν τρόπους στήριξης των μουσείων.

Διαπίστωσαν επίσης ότι μόνο το 5% των μουσείων στην Αφρική και τα αναπτυσσόμενα κράτη νησιωτικά κράτη (SIDS) μπόρεσαν να προσφέρουν διαδικτυακό περιεχόμενο στους επισκέπτες τους. Ακόμα και τα μουσεία με ψηφιακές δυνατότητες θα αντιμετωπίσουν σημαντική μείωση των εσόδων τους εάν δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες τους στο άμεσο μέλλον.

«Τα μουσεία παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών. Πρέπει να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση και να διατηρήσουν την επαφή με το κοινό τους», δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρεΐ Αζουλέ. «Αυτή η πανδημία μας υπενθυμίζει επίσης ότι η μισή ανθρωπότητα δεν έχει πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες. Πρέπει να εργαστούμε για την προώθηση της πρόσβασης στον πολιτισμό για όλους, ειδικά για τους πιο ευάλωτους και απομονωμένους».

Στις ΗΠΑ, τα μουσεία εκτιμάται ότι χάνουν 33 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Συμμαχία Μουσείων. Η αμερικανική βιομηχανία τέχνης και πολιτισμού είχε χάσει περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εθνικό επίπεδο αρχές Απριλίου, σύμφωνα με έρευνα.

Η UNESCO ξεκίνησε συζητήσεις με επαγγελματίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μουσεία, στο πλαίσιο του κινήματος ResiliArt, το οποίο ιδρύθηκε αρχικά για να υποστηρίξει καλλιτέχνες που επλήγησαν από την κρίση COVID-19. Οι τρεις πρώτες συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στην Ιβηροαμερικανική περιοχή και τους τρόπους στήριξης των μουσείων και του προσωπικού τους, σύμφωνα με δελτίο τύπου της UNESCO.

«Γνωρίζουμε πλήρως και είμαστε σίγουροι για την επιμονή των επαγγελματιών των μουσείων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία COVID-19», δήλωσε σε δήλωσή του η πρόεδρος του ICOM Σούει Ακσόυ. «Ωστόσο τα μουσεία δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους χωρίς την στήριξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστούν ταμεία έκτακτης ανάγκης και πολιτικές για την προστασία των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων με επισφαλείς συμβάσεις».

Σε απάντηση στη μελέτη της UNESCO, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το σχέδιό τους περιλαμβάνει την κοινωνική προστασία του προσωπικού των μουσείων και την ψηφιοποίηση και απογραφή των συλλογών. Για την επίτευξη αυτών των στόχων όμως, απαιτούνται σημαντικοί πόροι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος