Ολλανδικά μουσεία ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας Van Gogh Worldwide, δίνοντας έτσι δωρεάν πρόσβαση στους λάτρεις της τέχνης σε ένα μεγάλο μέρος του έργου του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1853-1890).

Πρόκειται για μια μοναδική, καινοτόμο πλατφόρμα αποτέλεσμα συνεργασίας των Μουσείων Kröller-Müller και Βαν Γκογκ, του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ιστορίας Τέχνης και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας.

Η ψηφιακή πλατφόρμα συγκεντρώνει 1.000 έργα του μεγάλου ζωγράφου. Κάθε έργο συνοδεύεται από επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με την ιστορία του, τις εκθέσεις στις οποίες παρουσιάστηκε, βιβλιογραφία και τεχνικές πληροφορίες. Περιλαμβάνει επίσης επιπρόσθετες φωτογραφίες του κάθε έργου και επιστημονικά δημοσιεύματα, καθώς και αλληλογραφία του διάσημου ζωγράφου με μέλη της οικογενείας του και άλλους καλλιτέχνες. Τα αποτελέσματα αναζήτησης μπορούν να φιλτραριστούν ανάλογα με το θέμα, υλικό και ημερομηνία δημιουργίας ενός έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Βαν Γκογκ και περιλαμβάνει 220 πίνακες, 500 σχέδια και 800 επιστολές.

Προς το παρόν, η πλατφόρμα φιλοξενεί μόνο έργα από ολλανδικά μουσεία αλλά σε δεύτερη φάση, θα προστεθούν και άλλα από διεθνείς συλλογές.

ΠΗΓΗ: Artnews, francetvinfo

 

 

Μοιράσου το άρθρο: