Η ανάγνωση βιβλίων, «αντίδοτο» για τον πρόωρο θάνατο

Η ανάγνωση βιβλίων χαρίζει ζωή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικάνοι επιστήμονες που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ανάγνωση περιοδικών και εφημερίδων έχει πολύ μικρότερο όφελος ως προς την παράταση των χρόνων ζωής, σε σχέση με αυτό που προκύπτει από την ανάγνωση βιβλίων λογοτεχνίας.

Και μπορεί μέχρι τώρα να ήταν γνωστό πως η ανάγνωση συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νου (αποφυγή άνοιας κλπ.) όμως, αυτή τη φορά τεκμηριώνεται και επιστημονικά, πως όσοι διαβάζουν βιβλία έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με όσους δεν διαβάζουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας, Μπέκα Λέβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ, ανέλυσαν στοιχεία από 3.635 ανθρώπους, συσχετίζοντας τις αναγνωστικές τους συνήθειες, με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, σε βάθος 12 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι διάβαζαν περίπου 3,5 ώρες την εβδομάδα, ήταν κατά μέσο όρο 17% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, ενώ για όσους διάβαζαν πάνω από 3,5 ώρες εβδομαδιαίως η πιθανότητα αυτή ήταν ακόμα μικρότερη, φτάνοντας το 23%.

Στη διάρκεια της 12ετούς μελέτης, πέθανε το 27% των αναγνωστών βιβλίων και το 33% όσων δεν διάβαζαν καθόλου βιβλία. Όσα περισσότερα βιβλία διάβαζε κάποιος, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου του.

Σύμφωνα με τη Λέβι, η έρευνα αποδεικνύει ότι «η ανάγνωση βιβλίων ακόμη και για μισή ώρα καθημερινά προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σχέση με όσους δεν διαβάζουν καθόλου. Και αυτό το πλεονέκτημα για τους αναγνώστες των βιβλίων ισχύει άσχετα με το εισόδημά τους, την μόρφωσή τους, την εξυπνάδα τους, το φύλο τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή κατάστασή τους ή άλλες παραμέτρους».

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα βιβλία προάγουν το λεγόμενο βαθύ και αφοσιωμένο διάβασμα -περισσότερο από τις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα- πράγμα που ωφελεί περισσότερο το νου και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, το λεξιλόγιο, η λογική, η συγκέντρωση και η κριτική σκέψη ευνοούνται από τα βιβλία, ιδιότητες που επίσης συμβάλλουν στο πλεονέκτημα επιβίωσης που χαρίζει η ανάγνωσή τους.

Σύμφωνα με η μελέτη, οι περισσότεροι συμμετέχοντες διάβαζαν λογοτεχνία. Μια μελλοντική έρευνα έχει σκοπό να εστιάσει στις ωφέλειες των βιβλίων σε μεγαλύτερο βάθος, αναζητώντας απαντήσεις στο κατά πόσο τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν το ίδιο όφελος με τα παραδοσιακά, έντυπα βιβλία, αν κάποιο είδος βιβλίων είναι σαφώς πιο «ωφέλιμο» σε σχέση με την παράταση ζωής κλπ.

Παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στον ύπνο, στην ψυχική διάθεση, στην καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ κ.λ.π.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν το πόρισμα της μελέτης τους στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής “Social Science and Medicine”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος