Η Τέχνη του Origami στην Ελλάδα

Εργαστήρια Origami για αρχάριους και προχωρημένους διοργανώθηκαν από την Ιαπωνική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Η Τέχνη του Origami στην Ελλάδα

Την  Ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής ήρθε για να διδάξει στα ελληνικά η origami master Sonoko Fujii. Από το 1991 η κ. Sonoko έχει αναλάβει το ρόλο της πρέσβειρας του Origami στην Ελλάδα, την οποία όπως μας είπε αγαπά ιδιαίτερα.

«Μου άρεσε πάρα πολύ η Ελλάδα από μικρή… Έκανα κατασκευές με ξύλινα παιχνίδια (κάτι σαν τα λέγκο), ανάμεσα στα οποία υπήρχαν και σχέδια από τα μεγάλα μνημεία του κόσμου. Όταν μεγάλωσα και πήγα στην Ακρόπολη ξαφνιάστηκα που είδα το ξύλινο παιχνίδι μου στις αληθινές του διαστάσεις και από μάρμαρο. Μου έκανε μεγάλη και συγκινήθηκα… Από τότε μου μπήκε η ιδέα να μάθω ελληνικά, αλλά στο Τόκιο το 1980 δεν έβρισκα δασκάλα ελληνικών. Η μόνη που βρήκα δίδασκε και origami. Μιλούσε ελληνικά, γιατί είχε φοιτήσει για έναν χρόνο στο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη. “Έγινε η δασκάλα μου στην ελληνική γλώσσα και στο origami”.

Η Τέχνη του Origami στην Ελλάδα

Όπως στην Ελλάδα το εθνικό υλικό είναι το μάρμαρο, στην Ιαπωνία είναι το ξύλο και κατ’ επέκταση το χαρτί, το οποίο χρησιμοποιείται στην τέχνη του origami. Η τέχνη έφτασε στην Ιαπωνία από την Κίνα τον 6ο αιώνα και αναπτύχθηκε από τον 11ο αιώνα. Αρχικά το χρησιμοποιούσαν οι κυρίες της αυλής, που έκαναν διάφορα σχήματα και έπαιζαν με τα παιδιά. Πλέον έχει αναπτυχθεί σε μία σύγχρονη τέχνη και δεξιότητα για όλες τις ηλικίες.

Η κ. Sonoko διδάσκει το παραδοσιακό origami, που είναι η χαρτοδιπλωτική χωρίς κόλλα. Όπως μας είπε με ενθουσιασμό «από το τετράγωνο χαρτί διπλώνω και μπορώ να φτιάξω τα πάντα». Εργαζόμενη για χρόνια στην τηλεόραση στο Τόκυο, μάζευε χρήματα σιγά σιγά για να μπορεί να επιστρέφει στην Ελλάδα, που τόσο αγαπά. «Ερχόμουν έστω για δέκα μέρες στην καλοκαιρινή μου άδεια, αλλά τώρα έχω αλλάξει δουλειά και έρχομαι έναν μήνα τον χρόνο, τον οποίο και αξιοποιώ για να διδάσκω το origami στους Έλληνες. Όταν ξεκίνησα στην Ελλάδα κανένας δεν ήξερε τι είναι το origami! Ευτυχώς έχω δυνατή καρδιά και πολλή υγεία και έρχομαι κάθε χρόνο, οπότε συνεχίζω να το διδάσκω.»

Η αγάπη της για την Ελλάδα φαίνεται και στα θέματα της χαρτοδιπλωτικής της, που δεν έχουν σχέση μόνο με την Ιαπωνία, όπως ο παραδοσιακός ιαπωνικός γερανός (σύμβολο ειρήνης). Αντλεί έμπνευση από τον πολιτισμό, την τέχνη και την φύση της Ελλάδας, δημιουργώντας χάρτινους ναούς με κίονες, χάρτινα κίτρινα ανθισμένα λουλούδια και πολλά άλλα.

Τα εργαστήρια origami είναι αφιερωμένα στον Ελληνο-Ιρλανδό συγγραφέα Λευκάδιο Χέρν, γνωστό επίσης με το ιαπωνικό όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι, ο οποίος έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της, ο οποίος παράλληλα πρόβαλε τη λογοτεχνία και την παράδοση της Ιαπωνίας στη Δύση. Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της σειράς της ΕΡΤ “Μαρτυρίες” για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, είναι διαθέσιμο για θέαση εδώ.

Το τελευταίο εργαστήριο origami θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00-20:00 στην Πρεσβεία Ιαπωνίας για το τμήμα των προχωρημένων.

Μετά την Αθήνα η τέχνη του origami θα ταξιδέψει και στην Κέρκυρα την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, σε συνεργασία με το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας. Οι συμμετέχοντες πέρα από τα εργαστήρια origami θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας με τίτλο «Λευκάδιος Χερν. Η Άγνωστη Ιαπωνία», η οποία περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις επιλεγμένων δοκιμίων του Χερν και πρωτότυπα κείμενα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης ξυλογραφίες (Ukiyo-e) μεγάλων Ιαπώνων καλλιτεχνών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος