Πάντα πιστεύαμε ότι οι προσπάθειες καταγραφής της ιστορίας σε διάφορα τοπικά επίπεδα, από ερευνητές που εκτός από δυνατότητες και συγκρότηση έχουν και μεράκι, όχι απλώς αποδίδουν, αλλά προσφέρουν ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα. Το βιβλίο του Θανάση Τοτόμη «Σχεδία Ωρωπού» επιβεβαιώνει πανηγυρικά την παραπάνω εκτίμηση, καθώς προσφέρει χρήσιμη γνώση και στοιχεία για την ιστορία του Ωρωπού.

Μέσω αυτής βέβαια «φωτογραφίζονται» διάφορες περίοδοι της ιστορίας της χώρας μας και πως άφησαν το «αποτύπωμά» τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στο βιβλίο γίνονται αναλυτικές αναφορές:

-Για το αρχαίο θέατρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, του οποίου γλυπτά και επιγραφές βρίσκονται σε μουσεία όπως του Λονδίνου και του Βερολίνου, με πάγιο αίτημα να επιστρέψουν στον τόπο τους.

-Για την ανασκαφή των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων.

-Για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής με τηναπαλλοτρίωση του κάμπου του Αυλώνα.

-Για το σεισμό της 20ης Ιουλίου 1938 με απολογισμό 100 νεκρούς και 8.000 τραυματίες στην περιοχή.

-Για το πως παρουσιάζεται ο Ωρωπός στα ιταλικά γράμματα.

-Για τη φιλοξενία στην περιοχή του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου το 1945, αλλά και του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη την ίδια χρονιά

-Για τη φυλάκιση του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στις φυλακές Σκάλας Ωρωπού από τον Οκτώβριο του 1969 έως τον Απρίλιο του 1970.

-Για την παρουσία του Μανώλη Χιώτη στον Ωρωπό.

-Για τους πολιτικούς κρατούμενους «επώνυμους» και «ανώνυμους».

Βιογραφικό Θανάση Τοτόμη
Ο Θανάσης Τοτόμης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Είναι η δεύτερη παρουσία του στα γράμματα, έχει προηγηθεί η συμμετοχή του στο συλλογικό έργο “Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, 1978-2018, 40 χρόνια”, εκδόσεις Πικραμένος 2018. Αρθρογραφεί στις ηλεκτρονικές εφημερίδες alfavita.gr, Τhebest.gr, tvxs.gr, “Ανεξάρτητος Παρατηρητής”. Έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Εξόρμηση και Αλλαγή Πάτρας. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Αστρολάβος και έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ.

Info
«Σχεδία Ωρωπού»
εκδόσεις «Σμίλη» Ναυαρίνου 18-20
Αθήνα 106 80, τηλ. & fax: 210 3637541
e-mail: smili_ekdoseis@yahoo.gr, facebook, instagram, totomis@mycosmos.gr
Art work τίτλου εξωφύλλου Γεωργία Αλεβιζάκη, και εξωφύλλου Αναστασία Λιώρη, εικαστικά Τάκης Βερβέρης, και Απόστολος Ηλιάδης

Μοιράσου το άρθρο: