Συζητήσεις για την Ιστορία – «Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου»

Το βιβλίο των συγγραφέων-ανθρωπολόγων Ρίκι Βαν Μπούσχοτεν και Λόρινγκ Ντάνφορθ «Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου» – Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης, παρουσιάζεται στο ΠΟΛΙΣ art cafe, την Πέμπτη 7 Απριλίου, ώρα 20:00, στο πλαίσιο του Β’ κύκλου των συναντήσεων με θέμα «Συζητήσεις για την Ιστορία», που διοργανώνουν το περιοδικό “Χρόνοςκαι το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας.

Συζητήσεις για την Ιστορία – «Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου»

Ειδικότερα, για το βιβλίο θα συζητήσουν οι:

 Συγγραφέας Riki Van Boeschoten

Δήμητρα Γκέφου-Μαδιανού, κοινωνική ανθρωπολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γιώργος Τσιμουρής, κοινωνικός ανθρωπολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός

 Τον συντονισμό των συναντήσεων, που διεξάγονται στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, πάνω από τη Στοά του Βιβλίου), έχουν η Μικέλα Χαρτουλάρη από το περιοδικό “Χρόνος” και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης από το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συζητήσεις για την Ιστορία», ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, με αφορμή την έκδοση του ερευνητικού τους έργου, συζητούν με συναδέλφους τους και το κοινό γύρω από ζητήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες στo site του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας https://forumsocialhistory.wordpress.com

και στο site του περιοδικού “Χρόνος”

http://www.chronosmag.eu/index.php/Syzitiseis-Istoria-Kyklos2.html

 Συζητήσεις για την Ιστορία – «Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου»

Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου

Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης

 Το βιβλίο εξιστορεί από τη σκοπιά των μικρών πρωταγωνιστών, τις εμπειρίες παιδιών που κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες της Βόρειας Ελλάδας και φιλοξενήθηκαν είτε σε «παιδικούς σταθμούς» της Ανατολικής Ευρώπης είτε σε «παιδοπόλεις» που οργανώθηκαν στην Ελλάδα από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη. «Παιδομάζωμα» ή «παιδοφύλαγμα»; Το ερώτημα αυτό τροφοδότησε την πρώτη μεγάλη ιδεολογική διαμάχη του Ψυχρού Πολέμου και εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί εντάσεις στην ελληνική κοινωνία. Οι δύο συγγραφείς-ανθρωπολόγοι Riki Van Boeschoten και Loring M. Danforth αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό με νηφαλιότητα, αντλώντας υλικό από επίσημα αρχεία, προφορικές μαρτυρίες και εθνογραφική επιτόπια έρευνα. Αποδίδουν επίσης φωνή στα ίδια τα παιδιά και στους συνοδούς τους και θέτουν νέα ερωτήματα σχετικά με την ιδιότητα του πρόσφυγα, τότε και τώρα, και αναφορικά με τη διαχείριση της μνήμης τραυματικών και διχαστικών εμπειριών στον 21ο αιώνα.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Riki Van Boeschoten είναι ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου δίδαξε Προφορική Ιστορία και Κοινωνική Ανθρωπολογία από το 2000 έως το 2015. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας, η οποία δημιουργήθηκε το 2012.

«Η εντυπωσιακή αυτή μελέτη ανοίγει νέους δρόμους σε πολλά πεδία: στη μεθοδολογία της, το ύφος της, το θέμα της. Ιστορικά και εθνογραφικά, το βιβλίο αφηγείται μια διπλή ιστορία, από δύο συγγραφείς που γράφουν για δύο αντίθετα στρατόπεδα και εξερευνούν τις ανακατατάξεις σε δύο κράτη και δύο εθνότητες. Ισορροπημένο σε εντυπωσιακό βαθμό, πετυχαίνει θαυμάσια να δείξει τις παράλληλες εμπειρίες των δύο πλευρών με τρόπο συγκινητικό όσο και αναλυτικά δεσμευτικό. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δύναμη του βιβλίου, πέρα από την άψογη γραφή και τον συγκινησιακό του αντίκτυπο, έγκειται στη θεωρητικοποίηση της εμπρόθετης δράσης των παιδιών που αγωνίζονται να οργανώσουν την τωρινή τους ζωή και να κατανοήσουν το παρελθόν τους». (Michael Herzfeld, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ)

  • Για περισσότερες πληροφορίες: Polis Art Café, Πεσμαζόγλου και Πανεπιστημίου, Τηλ. 210 3249588
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος