Ταξίδι στον χρόνο και «μικροί θησαυροί» στο Ωδείο Αθηνών

Έκθεση με αρχειακό υλικό του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζεται στον χώρο του ίδιου του Ωδείου, από τις 27 Απριλίου έως και τις 12 Μαΐου 2018, με αφορμή τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το πρόγραμμα «Ανοιχτές Συλλογές» της Αθήνας-Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου για το 2018.

Ταξίδι στον χρόνο και «μικροί θησαυροί» στο Ωδείο Αθηνών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 ετών λειτουργίας και προσφοράς του Ωδείου Αθηνών στον χώρο της μουσικής παιδείας, διοργανώνεται έκθεση με τίτλο «Το Ωδείο και οι μαθητές του», μια έκθεση που αφορά, επί της ουσίας, στους ίδιους τους μαθητές του.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Ωδείου, το 1871, ώς και σήμερα. Στην έκθεση γίνεται φανερή η φιλοσοφία της ίδρυσης του Ωδείου, ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει η λειτουργία του και, στη συνέχεια, να καλλιεργηθούν τα ταλέντα των σπουδαστών. Η φιλοσοφία αυτή έρχεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με αυτό που πίστευε παλιότερα μια μεγάλη μερίδα ατόμων, ότι δηλαδή το Ωδείο απευθυνόταν στους πλούσιους. Η αλήθεια όμως είναι ότι ιδρύθηκε για να καλλιεργήσει τη μουσική παιδεία σε άτομα που δεν είχαν την οικονομική άνεση για να κάνουν μουσικές σπουδές.

Ταξίδι στον χρόνο και «μικροί θησαυροί» στο Ωδείο ΑθηνώνΌπως τονίζει αποκλειστικά στο ert.gr η επιμελήτρια της έκθεσης και διαχειρίστρια του αρχείου του Ωδείου Αθηνών, Στέλλα Κουρμπανά, «… το Ωδείο Αθηνών απευθυνόταν στη μέση και κατώτερη κοινωνική τάξη, σε αυτούς που δεν μπορούσαν να μάθουν μουσική στο σπίτι. Εκείνοι που είχαν τα χρήματα μάθαιναν στο σπίτι και εξακολουθούσαν να μαθαίνουν εκεί, υπάρχει και πλήθος τεκμηρίων για αυτό. Αυτό θεωρώ πως ήταν πολύ ενδιαφέρον σαν διάθεση από τους ιδρυτές του Ωδείου και, για αυτόν τον λόγο, προσπάθησα να το αναδείξω ιδιαίτερα. (…) Tα πρώτα χρόνια του Ωδείου τα μαθήματα ήταν δωρεάν. Μετά μπήκαν κάποια δίδακτρα, αλλά πάντα υπήρχαν μαθητές που δεν πλήρωναν. Υπήρχε η δυνατότητα δωρεάν διδασκαλίας για λόγους οικονομικούς. Οι άριστοι μαθητές μπορούσαν να διεκδικήσουν μια υποτροφία και έτσι να έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν και παράλληλα να μαθαίνουν μουσική ή θέατρο βέβαια».

Ταξίδι στον χρόνο και «μικροί θησαυροί» στο Ωδείο ΑθηνώνEκτός από φωτογραφικό υλικό, η έκθεση κρύβει και …μικρούς θησαυρούς που μπορεί κανείς να ανακαλύψει: μαθητολόγια, εξετασιολόγια, γραπτά εξετάσεων, χειρόγραφες παρτιτούρες, φωτογραφίες, αφιερώσεις και επιστολές, προγράμματα συναυλιών, αλληλογραφία και υποτροφίες… Τα εκθέματα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και διατηρούνται ευανάγνωστα και χωρίς φθορές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες επιστολές μαθητών και διακεκριμένων καλλιτεχνών όπου γράφουν τις σκέψεις τους. Στα αναρίθμητα ονόματα των μαθητών που πέρασαν ανά τα χρόνια από το Ωδείο Αθηνών ξεχωρίσαμε τους Αλέκο Ξένο, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Αλίκη Βατικιώτη, Κώστα Πασχάλη, Μιχάλη Αδάμη, Γιώργο Σισιλιάνο, Γιώργο Χατζηνίκο, Γιώργο Κουρουπό, Αργύρη Κουνάδη, Χρήστο Λεοντή, Δήμο Μούτση, Σταύρο Ξαρχάκο, Σπύρο Σακκά, Ντόρα Μπακοπούλου, Δημήτρη Σγούρο, Λεωνίδα Καβάκο, Στέφανο Κορκολή κ.ά.

Ταξίδι στον χρόνο και «μικροί θησαυροί» στο Ωδείο Αθηνών

Το αρχειακό υλικό είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή μέσω κώδικα γρήγορης ανταπόκρισης (QR codes). Οι επισκέπτες της μπορούν, έχοντας συγκεκριμένη διαθέσιμη εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο, να «κατεβάσουν» και να αποθηκεύσουν όποια εκθέματα επιθυμούν.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.


Info

Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19

Τηλ.: 210 7240673

Διάρκεια: 27 Απριλίου έως και τις 12 Μαΐου 2018

Ημέρες: Δευτέρα ώς Σάββατο, 10:00-20:00

Ταξίδι στον χρόνο και «μικροί θησαυροί» στο Ωδείο Αθηνών

Ρεπορτάζ: Ράνια Θεοδωρακοπούλου 

Επιμέλεια: Τζένη Χαραλαμπίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος