Ο ελληνικός λαός έχει χρέος ως ένας ήμερος και ανθρωπιστής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση με ανθρωπιστικούς όρους υποστηρίζει ο κ. Θανάσης Αθανασίου, οικονομολόγος από το University of London και συγγραφέας του βιβλίου «Οι ξεριζωμένοι» από τις Εκδόσεις Επίκεντρο.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο του στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Αθανασίου επισημαίνει ότι τα δύο μέρη του βιβλίου αναφέρονται σε ξεριζωμένους ανθρώπους όχι μόνο από τον τόπο καταγωγής τους αλλά και τους ίδιους τους Έλληνες της κρίσης.

Αυτό που τους ενώνει είναι ο βίαιος και εξαναγκαστικός τρόπος εκποίησης της ζωής τους. Ο κ. Αθανασίου θεωρεί ότι και στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν ξεριζωμένοι άνθρωποι καθώς είναι πολλά τα θύματα της που εκπίπτουν εξαναγκαστικά και βίαια τον προηγούμενο τρόπο ζωής τους και φτάνουν στην ακραία φτώχεια. Είναι οι συμπολίτες μας που είναι πλέον ξεριζωμένοι από την εργασία τους, την οικογένεια τους, το σπίτι τους, την αξιοπρέπεια τους και την ίδια τους την ταυτότητα.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι στόχος αυτού του βιβλίου δεν είναι να δώσει λύση στα πολύ σοβαρά αυτά προβλήματα, αλλά να προσεγγίσει ανθρωπιστικά τα θέματα αυτά και να μας υπενθυμίσει πως πρέπει να προσεγγίζουμε αυτούς τους ανθρώπους κυρίως και πάνω από όλα ως άνθρωποι.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Μοιράσου το άρθρο: