H βιβλιοθήκη της Αποκάλυψης βρίσκεται κάπου στον Αρκτικό Ωκεανό

Ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο-θόλος που θα λειτουργεί ως ψηφιακό αρχείο για τα παγκόσμια δεδομένα (data) άνοιξε πρόσφατα σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αρκτικού Ωκεανού, 620 μίλια από τον Βόρειο Πόλο. Βρίσκεται δίπλα στο θησαυροφυλάκιο σπόρων Svalbard Global Seed Vault που χτίστηκε το 2008 και στεγάζει τους πιο σημαντικούς σπόρους των καλλιεργειών του κόσμου με σκοπό την προστασία τους από ενδεχόμενο πόλεμο ή μια ακραία φυσική καταστροφή.

Το Παγκόσμιο Αρκτικό Αρχείο θα λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη για κυβερνήσεις, επιστημονικά ιδρύματα, αλλά και για εταιρείες και ιδιώτες που θέλουν να διατηρήσουν τα δεδομένα τους ασφαλή. Η Νορβηγική εταιρία Piql που ανέλαβε την κατασκευή, ιδρύθηκε το 2002 και αρχικά δούλευε πάνω σε μεταγραφές ψηφιακού βίντεο σε αναλογικό, σύντομα όμως στράφηκε στις τεχνικές της μακροχρόνιας αποθήκευσης.

Τα δεδομένα θα μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον 500 χρόνια, σύμφωνα με το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Νορβηγίας NRK αν και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι και 1.000 χρόνια. Ως επιπλέον προληπτικό μέτρο ασφαλείας, τα δεδομένα που φυλάσσονται δεν είναι «ανεβασμένα» στο διαδίκτυο. Ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε το νησί στον Αρκτικό Ωκεανό είναι ότι αφενός μπορούν να φυλαχθούν χωρίς να υπάρχει φόβος αλλοίωσής τους και αφετέρου επειδή υπάρχει μια διεθνής συνθήκη που υπογράφηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σύμφωνα με την οποία το μέρος αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μέχρι στιγμής, στον θόλο φυλάσσονται τα Εθνικά Αρχεία της Βραζιλίας και του Μεξικού. Συγκεκριμένα, τα αρχεία που έχουν σταλεί είναι διάφορα εθνικά έγγραφα όπως για παράδειγμα, το Βραζιλιάνικο Σύνταγμα ενώ το Μεξικό έχει στείλει σημαντικά ιστορικά έγγραφα, ακόμη και από την περίοδο των Ίνκας.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τη νορβηγική κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ:

http://www.livescience.com/58497-second-doomsday-vault-opens-for-data.html

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος