Patricio Pron: “Αύριο θα μας λένε αλλιώς”. Γράφει η Μαρία Παλαιολόγου

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Το Αύριο θα μας λένε αλλιώς κέρδισε το πολύ σημαντικό βραβείο Alfaguara το 2019. Ο συγγραφέας του, ο Πατρίσιο Προν, για τον οποίο η βράβευση της δουλειάς του δεν είναι πλέον κάτι ιδιαίτερα αναπάντεχο, είναι σαρανταπέντε ετών, έχει γεννηθεί στη Ροσάριο της Αργεντινής, έκανε ανώτατες σπουδές στη Γερμανία και ζει στην Ισπανία.

Μετά από πέντε χρόνια συγκατοίκησης, ένα πουλί που μπαίνει από το ανοιχτό παράθυρο και πέφτει νεκρό προσπαθώντας να βρει την έξοδο, γίνεται η αφορμή για τον σχεδόν αθόρυβο χωρισμό μιας γυναίκας κι ενός άντρα. Σύντομα βρίσκονται κι οι δυο να κολυμπάνε με τα βαριά τους ρούχα στα θολά νερά της ερωτικής προσφοράς και ζήτησης. Αυτή η συνθήκη, καθώς και ο επίλογος που δεν θα αποκαλύψουμε εδώ, αποτελούν την πλοκή του Αύριο θα μας λένε αλλιώς ή μάλλον την απουσία της. Η σχεδόν ανύπαρκτη πλοκή σ’ ετούτο το μυθιστόρημα, δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για να θίξει ο συγγραφέας με ένα, ομολογουμένως, πολύ προσωπικό ύφος την αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο που συναντιούνται και ερωτεύονται, και ίσως επικοινωνούν, οι σύγχρονοι άνθρωποι μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών και κοινωνικών δικτύων.

Οι σκέψεις των ανώνυμων χαρακτήρων και οι συζητήσεις τους με φιλικά πρόσωπα, αποτυπώνουν την προσπάθειά τους να κατανοήσουν αυτό που συμβαίνει μέσα τους, γύρω τους και μεταξύ τους, σ’ ένα κόσμο όπου το τοπίο γύρω μας μεταβάλλεται ραγδαία και διαρκώς. Πρόσχημα κι αυτό, με το οποίο ο συγγραφέας θίγει την αναγκαιότητα να μιλήσει το σύγχρονο μυθιστόρημα με περισσότερο ρεαλισμό για τις ερωτικές σχέσεις μέσα στον κόσμο που μας περιβάλλει και για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξελιχθούν αυτές στο μέλλον.

Ο τρόπος που στήνει τη μυθοπλασία του ο Προν λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος για ζητήματα όπως η μητρότητα και η πατρότητα, η συγκατάθεση, η αποπλάνηση, η ταυτότητα, η παρενόχληση, η σχέση μεταξύ επιθυμίας και εξάρτησης, η επαγγελματική και συναισθηματική αστάθεια (Εκείνος είναι δοκιμιογράφος), η σύγκρουση, το ζευγάρι ως οντότητα, η συμβίωση δύο ή περισσότερων ατόμων μέσα στην ίδια κατοικία (Εκείνη είναι αρχιτέκτονας), η μονογαμία, οι καινούριες μορφές ερωτικών σχέσεων που ξεπερνούν τον τυπικό ορισμό τους.

Το Αύριο θα μας λένε αλλιώς είναι μια μαρτυρία της εποχής μας και έτσι ακριβώς θα διαβάζεται μετά από δεκαπέντε χρόνια. Τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα του Πατρίσιο Προν είναι μεταφρασμένα σε περισσότερες από οκτώ γλώσσες. Σκέφτεται, διαβάζει και μιλάει για τη λογοτεχνία διαρκώς. Γράφει ακατάπαυστα. Η ζωή και η τέχνη του ανασαίνουν η μία μέσα από την άλλη. Σύμφωνα με το περιοδικό Granta, που κυριολεκτικά ανακάλυψε συγγραφείς όπως ο Μάρτιν Έιμις, ο Τζούλιαν Μπάρνς, ο Καζούο Ιζιγκούρο και ο Τζόναθαν Φράνζεν, ο Πατρίσιο Προν ανήκει στη μικρή λίστα με τους σημαντικότερους ισπανόφωνους λογοτέχνες του καιρού μας.

Μαρία Παλαιολόγου

Patricio Pron: “Αύριο θα μας λένε αλλιώς”. Γράφει η Μαρία ΠαλαιολόγουΤο μυθιστόρημα του Patricio Pron (Πατρίσιο Προν) Αύριο θα μας λένε αλλιώς κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου (σελ.: 312, τιμή: €16,00).

Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου

Μια αιχμηρή ιστορία χωρισμού στην καρδιά του σύγχρονου καπιταλισμού.
― Manuel Vilas

Μια γενιά, ένα μέρος και μια στιγμή, σε ένα περιβάλλον τόσο φριχτό όσο και γλυκά τερατώδες. Μια εξαιρετική ακτινογραφία της εποχής μας.
― Babelia

Patricio Pron: “Αύριο θα μας λένε αλλιώς”. Γράφει η Μαρία ΠαλαιολόγουΟ Patricio Pron (Πατρίσιο Προν) γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής το 1975. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Επικοινωνίας του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ροσάριο. Εργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας∙ το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από οκτώ γλώσσες, μεταξύ αυτών στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.
Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως το Paris Review και το Michigan Quaterly Review. To 2010 επιλέχθηκε από το αγγλικό περιοδικό Granta ως ένας από τους είκοσι δύο καλύτερους νέους ισπανόφωνους συγγραφείς.
Για το διήγημά του «Es el realismo» διακρίθηκε το 2004 με το Βραβείο Juan Rulfo και για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε με το Βραβείο Cálamo Extraordinario το 2016. Το 2019 απέσπασε το Βραβείο Alfaguara καλύτερου μυθιστορήματος για το βιβλίο του Αύριο θα μας λένε αλλιώς (Ίκαρος, 2020).
Ο Patricio Pron είναι δόκτωρ Ρομανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία. Ζει στη Μαδρίτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος