Πώς θα έμοιαζε ο κόσμος αν ήταν ελαφρύτερος; Χωρίς βαρύτητα, θα ήταν δυνατό να μεταφέρουμε σπίτια ή ολόκληρες κοινωνίες σε έναν άλλο πλανήτη; Κι αν αυτό προκαλούσε χάος, πώς θα επέστρεφε η αρμονία;

Αυτά τα ερωτήματα θέτει ο Τσέχος καλλιτέχνης Andrej Boleslavský (Αντρέ Μπολεσλάβσκι) στο έργο του Weightless, όπου μεταφέρει τον επισκέπτη μέσω της εικονικής πραγματικότητας, σε ένα μέρος χωρίς βαρύτητα, αναπτύσσοντας έτσι, μία κινηματογραφική εμπειρία σύγχρονου χορού. Ως μια τέχνη άμεσα συνδεδεμένη με τη βαρύτητα- είτε έχει στόχο να την ακολουθήσει, είτε να την υπερνικήσει- ο χορός αποκτά διαφορετική υπόσταση όταν η δύναμη εκείνη αλλάζει.

Ανοίγοντας ένα παράθυρο σε έναν πιθανό μελλοντικό τόπο, ο καλλιτέχνης μας καλεί να παρατηρήσουμε τους χορευτές όταν το σώμα τους αποχωρίζεται τη Γη, και να ξανασκεφτούμε «από ψηλά» τι σημαίνουν γήινες έννοιες όπως ο συγχρονισμός, η συνάντηση και ο προορισμός.Το Weightless παρουσιάζεται στις 4 και 5 Ιουλίου στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με ελεύθερη είσοδο.

Το έργο αυτό, το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη, αναπτύχθηκε κατά τη φιλοξενία του Αντρέ Μπολεσλάβσκι στη ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση το καλοκαίρι του 2019, στο πλαίσιο του European Media Artists in Residence Exchange (EMARE) της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Τέχνη των Νέων Μέσων (EMAP), που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιος είναι ο Αντρέ Μπολεσλάβσκι

Ο Αντρέ Μπολεσλάβσκι είναι ένας βραβευμένος καλλιτέχνης ψηφιακών μέσων, που ερευνά την τεχνολογία στα πεδία της διαμεσιακής τέχνης, της εικονικής πραγματικότητας, των φωτιστικών εγκαταστάσεων και του physical computing.

Σε προηγούμενα έργα του με την καλλιτέχνιδα Μάρια Γιούντοβα (Mária Júdová), εξερευνεί τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού. Έχει αναπτύξει πολλές διαδραστικές εγκαταστάσεις και έχει δώσει ομιλίες για την χρήση λογισμικών ανοικτού κώδικα και δημιουργικού προγραμματισμού. Ακόμη, εργάζεται ως τεχνολόγος σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες και interaction designers.

Τα τελευταία χρόνια, τα συνεργατικά έργα του εμπνέονται από το σύγχρονο χορό και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Δημιουργώντας αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των δύο φαινομενικά αντικρουόμενων μέσων, στοχεύει στη δημιουργία πολύπλοκων αλλά καλλιτεχνικά ουσιαστικών εμπειριών.

INFO

Πότε: Πέμπτη 4/7, 18:00-21:00, Παρασκευή 5/7 18:00-19:15

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές η οποία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Προκράτηση θέσεων στο digital@sgt.gr

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από την εκδήλωση.

 

Μοιράσου το άρθρο: