MIA ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Για μένα, η γραφή αποτελεί ένα μυστήριο. Το πώς εισβάλλει μια ιδέα μέσα στο μυαλό σου, πώς ωριμάζει και πώς τελικά (το διαπιστώνεις συνήθως εκ των υστέρων) η κεντρική ιδέα ήταν η άκρη του νήματος μιας βαθιάς εσωτερικής αναζήτησης. Ακόμη και η διαδικασία της γραφής, μερικές φορές μ’ εκπλήσσει. Σ’ αυτό το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, μ’ εξέπληξε ακόμη περισσότερο.

Η θεματολογία του βιβλίου μου Μυστικό άρωμα μού επιβλήθηκε ακαριαία, όπως ο έρωτας όταν σε τρυπά με το βέλος του. Εξ’ αιτίας μιας πολύ περίεργης εμπειρίας που με συγκλόνισε και άλλαξε ολόκληρη τη ζωή μου από τη μια στιγμή στην άλλη.

Βρίσκομαι πριν από μερικά χρόνια στην Αίγυπτο στις όχθες του Νείλου, όπου νιώθω μια απίστευτη αγαλλίαση ψυχής, μια σπάνια εσωτερική ευτυχία. Αισθάνομαι σαν να επέστρεψα στο σπίτι μου. Η αίσθηση ότι όλα μού είναι γνώριμα έντονη. Πώς νιώθεις όταν ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου μετά από μια μακροπρόθεσμη ασθένεια; Κάπως έτσι… Επισκέπτομαι λοιπόν ένα πρωί τον περίφημο ναό του Καρνάκ, ακούω προσεχτικά τις εξηγήσεις της ξεναγού, και ξάφνου βιώνω ένα αλλόκοτο συμβάν. Τόσο ζωντανό, τόσο έντονο που πέφτω λυπόθυμη από τον τρόμο. Βλέπω -σαν να παρακολουθώ ένα κινηματογραφικό έργο-, τον εαυτό μου ως άνδρας σε μια προηγούμενη ζωή. Το αλλόκοτο είναι πως νιώθω τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτός ο άνδρας είμαι εγώ, ενώ δεν πιστεύω με τίποτα στη μετενσάρκωση. Τι σκηνή βλέπω; Δυο κουκουλωμένους άνδρες που με αρπάζουν από το λαιμό και μου λένε: «Πρέπει να πεθάνεις!».

Την ίδια μέρα, μπήκε το πρώτο θεμέλιο του βιβλίου μου Μυστικό άρωμα. Δεδομένου ότι στους αιγυπτιακούς ναούς δεν έμπαιναν οι απλοί θνητοί, αλλά μονάχα ο Φαραώ, οι ιερείς και οι αρωματοποιοί που άλειφαν το άγαλμα των θεών με σπάνια αρώματα, αλλά και δεδομένου ότι από μικρό παιδί έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα αρώματα και τα λουλούδια, αποφάσισα να κάνω τον ήρωά μου έναν αρωματοποιό. Από κει και πέρα άρχισε για μένα ένα απίστευτο ταξίδι γεμάτο μαγεία. Το πιο όμορφο που έκανα ποτέ…

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, όρμησα κυριολεκτικά στα βιβλιοπωλεία σε αναζήτηση βιβλίων και μελετών σχετικά με την μετενσάρκωση της ψυχής. Μου πήρε τρία χρόνια για να αποδεχτώ την ύπαρξη της ψυχής και ενός βαθύτερου νοήματος για τη ζωή. Τρία χρόνια μού πήρε επίσης η μελέτη των αρωμάτων, αλλά και τριών μεγάλων ιστορικών εποχών: της αρχαίας Αιγύπτου, της Μινωικής εποχής στην Κρήτη και του Μεσαίωνα στη Γαλλία όπου η Ιερά εξέταση επέβαλλε τον τρόμο.

Η γραφή αυτού του μυθιστορήματος μού χάρισε μοναδικές στιγμές ομορφιάς, μυστηρίου και πνευματικότητας. Στην ουσία, βασίζεται στη δική μου δυσπιστία την οποία ενσαρκώνει η Πέρσα, η ηρωίδα μου, και στην ανακάλυψη στοιχείων που την πείθουν σιγά σιγά, με πολλά πισωγυρίσματα πως η ψυχή έρχεται και ξανάρχεται στη γη για κάποιο σκοπό. Ο δικός της σκοπός θα αποδειχθεί κρυφός κι επικίνδυνος, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικός.

Ένας σεισμός που την εγκλόβισε για μέρες κάτω από τα συντρίμια του σπιτιού της είναι η αιτία που μέσα της ξυπνούν αναμνήσεις άλλων εποχών. Κλονίζεται ακόμη περισσότερο όταν συνέρχεται από το κώμα καθώς ένα έντονο άρωμα τη στοιχειώνει που πρέπει για ένα μυστήριο λόγο ν’ ανακαλύψει.

Ζοέλ Λοπινό

lopinot5916-9Το μυθιστόρημα της Ζοέλ Λοπινό Μυστικό Άρωμα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (σελ.: 432, τιμή: 15,90 €).

Γαλλίδα με ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας της, η Ζοέλ Λοπινό επέλεξε να ζει και να κάνει καριέρα στην Ελλάδα, τολμώντας να γράφει σε μια γλώσσα που δεν είναι μητρική της.
Έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός επί είκοσι χρόνια. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.
Από το 1996 αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή μυθιστορημάτων, παραμυθιών και θεατρικών έργων για παιδιά. Ιδιαίτερα ευαίσθητη και μαχητική στα θέματα του ρατσισμού, της ισότητας των δύο φύλων, της κακοποίησης παιδιών και γυναικών, έχει δώσει πολλές ομιλίες σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε πανεπιστήμια και σε σχολεία, σε όλη την Ελλάδα.
Άλλα βιβλία της είναι: Μια στάλα δηλητήριο, μια στάλα μέλι (1998), Πιάσε τ’ άστρα της ζωής (2000), Τι ήθελα και παντρεύτηκα! (2001), Το χάδι του ανέμου (2002), Η γέφυρα της αγάπης (2003), Το μεγάλο όνειρο (2006), Χάρτινος έρωτας (2007), Το άρωμα του λωτού (2010, πρώτη έκδοση του βιβλίου με τίτλο Μυστικό άρωμα), Αυτό το σπίτι είσαι εσύ (2012), Η αγριλιά (2013) και Η Ελένη και το τέρας (2014).

Μοιράσου το άρθρο: