Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη σχολική φοβία

Το να περάσουν οι μαθητές την πόρτα του σχολείου μετά τη θερινή ραστώνη των διακοπών δεν είναι κάτι ιδιαίτερα εύκολο. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα, δε, για τους μαθητές της Α’ Δημοτικού. Πολλά παιδιά, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δυσφορούν ή αρνούνται με έντονο τρόπο να πάνε στο σχολείο. Πρόκειται για τη σχολική φοβία, πρόβλημα αρκετά συχνό στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Συμπτώματα της σχολικής φοβίας

  • Κοιλιακός πόνος. Διαμαρτύρονται ότι “πονάει” η κοιλιά τους. Ο πόνος κάνει την εμφάνισή του με το άνοιγμα του σχολείου, ενώ είναι συχνός και μικρής διάρκειας. Ωστόσο, την τελική διάγνωση θα πρέπει να κάνει ο παιδίατρος, γιατί ο πονόκοιλος μπορεί να κρύβει και σκωληκοειδίτιδα.
  • Εμετός. Τα παιδιά κάνουν εμετό την ώρα που φεύγουν για το σχολείο αφού έχουν πιει το γάλα τους με το ζόρι ή με τη θέλησή τους.
  • Πονοκέφαλος. Εμφανίζεται, συνήθως, την ώρα που τα παιδιά ετοιμάζονται για το σχολείο, ή όταν είναι η στιγμή να μελετήσουν τα μαθήματά τους.

Ποια παιδιά αρνούνται το θρανίο

  • Παιδιά που αντιμετωπίζουν κακό σχολικό περιβάλλον ή αυταρχικό δάσκαλο.
  • Μαθητές με καλή επίδοση στο σχολείο. Ο υπερβάλλων ζήλος για τα μαθήματα τους προκαλεί έντονο άγχος, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε άρνηση για το σχολείο.
  • Παιδιά με γονείς αγχώδεις, φοβικούς, υπερπροστατευτικούς, ή με παράλογες απαιτήσεις όσον αφορά στην πρόοδό τους στο σχολείο.
  • Παιδιά στα οποία έχουν συμβεί γεγονότα που τα επηρέασαν ψυχικά, όπως η αλλαγή σχολείου, η ασθένεια ή θάνατος ενός γονιού ή η παραμονή τους στο σπίτι για λόγους υγείας.

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά 

  • Συζητάμε το πρόβλημα με τον δάσκαλο.
  • Δίνουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι η παρουσία τους στο σχολείο δεν είναι διαπραγματεύσιμη δραστηριότητα.
  • Συμβουλευόμαστε παιδοψυχολόγο.
  • Δείχνουμε κατανόηση στο πρόβλημά τους. Φωνές ή απειλές θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
  • Τα παιδιά πρέπει να μένουν στο σπίτι μόνο όταν είναι πραγματικά άρρωστα.

Tips

  • H πορεία των παιδιών με σχολική φοβία, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξελίσσεται καλά, αφού, συνήθως, υπάρχει πλήρης επανένταξη στο σχολείο.
  • Είναι πολύ σημαντική η ψυχική υποστήριξη και η συμπαράσταση της οικογένειας και του σχολείου, για τη λύση του προβλήματος.

Η γνώμη του ειδικού

Η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, με εξειδίκευση στη συμβουλευτική γονέων Χρυσούλα Ντερακοπιάν τονίζει στο ert.gr ότι ο γονιός οφείλει να δίνει σημασία σε αυτά που του λέει το παιδί του  -στα παράπονά του, στους προβληματισμούς, στις ανησυχίες του…

Αν το παιδί αρνείται επιμόνως να μην πάει στο σχολείο επειδή του “φταίνε” οι συμμαθητές του που δεν παίζουν μαζί του, για παράδειγμα, ή δεν του δίνουν σημασία, ή επειδή του “φταίνε” όλοι οι υπόλοιποι στο σχολείο επειδή δεν περνάει αυτό καλά, μάλλον σημαίνει ότι οι γονείς δεν έχουν προετοιμάσει σωστά το παιδί για την αποχώρησή του από το σπίτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τίποτα από αυτά που “καταγγέλλει” το παιδί δεν ισχύει. Είναι μάλλον υπερβολές που οι γονείς θα πρέπει να ακούσουν, να κατανοήσουν αλλά να μην τρέξουν να “λύσουν”. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί τους και να του δείχνουν εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει περίφημα στο σχολείο.

Φυσικά, οι γονείς οφείλουν να βρίσκονται και σε εγρήγορση. Αν οι “καταγγελίες” του παιδιού είναι επίμονες, τότε θα πρέπει οι γονείς να συζητήσουν το θέμα με τον δάσκαλο. Είναι, πάντως, σημαντικό να εξηγήσουν στο παιδί τους ότι θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνο του στην τάξη και να αντιμετωπίσει μόνο του, με τον τρόπο που επιθυμεί εκείνο, όσα και όσους τον ενοχλούν (π.χ. το παιδί να ζητήσει τη βοήθεια του δασκάλου…).

Για τη σχολική φοβία, τη συμπεριφορά των γονιών, τον σημαντικό ρόλο του παιδαγωγού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να προσαρμοστούν στο σχολείο και να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Κάτι που μας αφορά” (19/9), η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στη συμβουλευτική γονέων, Χρυσούλα Ντερακοπιάν.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα

Ρεπορτάζ: Χαραλαμπίδου Τζένη, Ασπασία Κακολύρη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος