Εμπιστοσύνη: το κλειδί που καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις

Τι είναι η εμπιστοσύνη και γιατί είναι τόσο σημαντική για τις ανθρώπινες σχέσεις; Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης; Η διαδικασία της εμπιστοσύνης αρχίζει από την κούνια και τελειώνει στο θάνατο, μας λέει η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια Gestalt Δέσποινα Μπάλλιου.

Όσο για το ρήμα -έχω- στη λέξη εμπιστοσύνη μάλλον δεν στέκει αφού, όπως μας εξηγεί, δεν γίνεται να έχουμε εμπιστοσύνη για να φτιάξουμε σχέσεις. «Χρειάζεται να μπαίνουμε στις σχέσεις και μέσα στις σχέσεις  να αναπτύσσουμε την εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη δηλαδή είναι μια διαδικασία συνδημιουργίας και είναι ταυτόχρονα και παράγοντας και συνδετικός ιστός και αποτέλεσμα της επαφής. Το μωρό πρέπει να νιώσει μια ασφάλεια ότι κάποιος φροντίζει τις ανάγκες του, αν δεν νιώσει εμπιστοσύνη στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές,  θεωρητικοί, ερευνητές  θεωρούν ότι το πρώτο στάδιο ανάπτυξης του παιδιού είναι η εμπιστοσύνη. Ένα μωρό ανάλογα με το περιβάλλον που θα μεγαλώσει θα αναπτύξει την τάση του για την εμπιστοσύνη ή την τάση του προς τη δυσπιστία. Συνήθως εξαρτάται από τη μητέρα αφού εκείνη είναι που θα φροντίσει το φαγητό, την αγκαλιά, τη σωματική επαφή. Θα φροντίσει να νιώσει το μωρό σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Το παιδί θα πρέπει να νιώθει ότι υπάρχει ένα περιβάλλον συναισθηματικά διαθέσιμο, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα,  να δοκιμάσει να σηκωθεί, να μπουσουλήσει, να περπατήσει, να πέσει, να σηκωθεί».

Ακούστε όλη τη συζήτηση στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή « Στο ντιβάνι της κρίσης».

Η εμπιστοσύνη στους ενήλικες

« Η εμπιστοσύνη έρχεται από το σχετίζεσθαι,  υπάρχει και στηρίζει το σχετίζεσθαι και την ανθρώπινη επαφή. Η ανθρώπινη επαφή και η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει χώρια από μας από την καθημερινότητά μας. Η εμπιστοσύνη είναι μια κυκλική διαδικασία.  Στην Gestalt το λέμε προσδόκιμη εμπιστοσύνη

Στη διαδικασία της εμπιστοσύνης υπάρχει πάντα ένα ρίσκο. Είναι σαν να βγαίνουμε από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε μάθει να κινούμαστε. Τίποτα δεν είναι σίγουρο.Είμαστε ευάλωτοι, δοκιμάζουμε και εκεί οπωσδήποτε θα ματαιωθούμε. Αλλά αυτό είναι ζωή. Διεκδικούμε τη ζωή ανοίγοντας προς το περιβάλλον μας, διερευνούμε τις επιλογές μας και αν ματαιωθούμε δεν πειράζει… ας ξαναδοκιμάσουμε.


Ψυχοθεραπεία Gestalt: Είναι μια φαινομενολογική, υπαρξιακή, θεραπευτική προσέγγιση.Θεμελιώθηκε από τον Frederick(Fritz) και τη Laura Perlsστη δεκαετία του ΄40.Η θεραπεία Gestalt βασίστηκε στην Ψυχολογία Gestalt, η οποία είχε αναπτυχθεί προγενέστερα από άλλους ερευνητές, αλλά και στην αλληλεπίδραση των ιδρυτών της με μια σειρά άλλων επιστημονικών ρευμάτων, κοινωνικών τάσεων και εξελίξεων.[ Από το βιβλίο «Εισαγωγή στην ψυχοθεραπεία Gestalt». εκδ.Gestalt Foundation]

Εμπιστοσύνη: το κλειδί που καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις

Ο διασημότερος  ψυχοθεραπευτής Gestalt είναι ο Χορχέ Μπουκάι, ο οποίος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος