Εξαρτήσεις 7 : Ηρωίνη

Η ηρωίνη, η οποία πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη «ήρωας», κυκλοφόρησε από τη φαρμακευτική εταιρεία Bayer το 1898, ως αντιβηχικό φάρμακο και ως υποκατάστατο της μορφίνης. Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη χρήση της προκαλεί αλλαγές στη δομή και τη φυσιολογία του εγκεφάλου και η χρήση της από εγκύους προκαλεί εξάρτηση και στο νεογνό. 

Η κρίση στην Ελλάδα μείωσε τη χρήση ουσιών,  οι χρήστες ηρωίνης σήμερα είναι περίπου 16.000 από τις 30.000 που είχαμε πριν από το 2.000 και αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων  είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης» ο νευρολόγος- ψυχίατρος και πρόεδρος του Δ.Σ. Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος.

Η ηρωίνη είναι ένα ναρκωτικό, που ανήκει στην ομάδα των οπιοειδών, προκαλεί ευφορία και εξάρτηση ενώ σε υπερδοσολογία μπορεί να φέρει κώμα και θάνατο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι προκαλεί έντονη ευχαρίστηση με « εκρηκτικό» τρόπο και μετά από λίγο μια γενική χαλάρωση.

Η χρήση προκαλεί προκαλεί πολλά ιατρικά  προβλήματα, τα μεγαλύτερα όμως προκύπτουν από τις συνεχείς ενέσεις, οι οποίες προκαλούν συχνές λοιμώξεις από μικρόβια. Το σύνδρομο στέρησης μπορεί να μην είναι θανατηφόρο αλλά μπορεί να διαρκέσει 5 έως 10 μέρες με έντονους μυϊκούς πόνους και είναι δυσβάσταχτο για τον άνθρωπο.

Η εξάρτηση είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο μας είπε ο κ.Καφετζόπουλος. Και μπορεί η χρήση να είναι προσωπική επιλογή αλλά ο κληρονομικός παράγοντας στις εξαρτήσεις  είναι σημαντικός και σε κάποιες ουσίες όπως το αλκοόλ είναι πολύ μεγάλος. Ο κ.Καφετζόπουλος τόνισε τη σημασία του περιβάλλοντος και κυρίως του γονεϊκού ελέγχου σε συνδυασμό με την φροντίδα και την αγάπη, για να μην αφήσουν, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, τα γονίδια να εκφραστούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος