Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού είναι για όλους μας μια ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση, ξαφνική και απειλητική για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Δημιουργεί συνθήκες που μας φέρνουν όλους αντιμέτωπους με τα ψυχικά μας αποθέματα και όρια. Φανταστείτε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό για τις εγκύους, τις λεχωίδες και τους συντρόφους τους, που έχουν ανάγκη ψυχολογικής και μαιευτικής υποστήριξης, μια και η περιγεννητική περίοδος αποτελεί από μόνη της μια ανατροπή στην καθημερινότητα και στις σχέσεις, στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες των ζευγαριών, και όχι μόνο.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της νέας Μητέρας, της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Φαιναρέτη» 210 9319054 (με αστική χρέωση) παραμένει δίπλα σας από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00–21:00, προσφέροντας υποστήριξη και σε μπαμπάδες και ζευγάρια σε προσπάθεια εξωσωματικής.

Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του COVID-19, παραμένοντας οι περισσότεροι στο σπίτι. Δεν είναι όμως για όλους το ίδιο. Για κάποιους η παραμονή στο σπίτι μπορεί να είναι καθησυχαστική και ανακουφιστική, για άλλους, όμως, μπορεί να είναι πιεστική, ιδίως αν υπάρχουν δυσκολίες στις σχέσεις με τον/την σύντροφο ή τα παιδιά ή αν δεν υπάρχει η δυνατότητα προσωπικού χώρου.

Παράλληλα, πολλοί μπορεί να ανησυχούν για τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς ή για άλλους συγγενείς, με αποτέλεσμα η παραμονή στο σπίτι να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, να γίνει βασανιστική και να δημιουργήσει μια αίσθηση αδυναμίας και ανημπόριας.

Κάποιοι μπορεί να παρατηρήσουν έντονο άγχος ή φόβο, θλίψη, ευερεθιστότητα, αίσθηση ανίας, αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα και αλλαγές στον ύπνο και το φαγητό, αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου, επίμονες σκέψεις και καταδιωκτικά άγχη, ακόμα και τρομακτικά όνειρα ή εφιάλτες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες ψυχικές δυσκολίες ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι τηλεφωνικές γραμμές είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο παροχής βοήθειας, που συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση κρίσης.

Οι επαγγελματίες Υγείας της Φαιναρέτης (μαίες, ψυχολόγοι, ψυχίατροι) παραμένουν δίπλα σας τηλεφωνικά, συνεχίζοντας την παροχή μαιευτικής συμβουλευτικής και ψυχικής υποστήριξης σε γυναίκες και άντρες που διανύουν την περιγεννητική περίοδο, σε ζευγάρια που είναι σε διαδικασία εξωσωματικής, καθώς και σε επαγγελματίες Υγείας που εργάζονται με τις παραπάνω ομάδες, σε όλη την Ελλάδα.

Info

Η Φαιναρέτη ήταν η μητέρα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη και το επάγγελμα της ήταν μαία. Η επαγγελματική της ιδιότητα αποτέλεσε την έμπνευση για το όνομα της διαλεκτικής φιλοσοφικής μεθόδου του Σωκράτη: «μαιευτική».  Όπως η μαία φέρνει στο κόσμο το νεογνό, έτσι και ο φιλόσοφος μέσα από τον διάλογο δύναται να εκμαιεύει από τον συνομιλητή του την αλήθεια.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Φαιναρέτη ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την έρευνα και την παρέμβαση για την προαγωγή της υγείας της γυναίκας και της οικογένειας στην Ελλάδα. Κύριος στόχος της είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων κάθε μορφής για την προώθηση της φροντίδας και της υποστήριξης της εγκύου, της νέας μητέρας, του νεογνού και της οικογένειας.

Η Φαιναρέτη απαρτίζεται από προσωπικό 15 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων όπως: μαίες, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, καθηγητές φυσικής αγωγής, διοικητικοί υπάλληλοι και ομάδα εθελοντών που επικουρικά προσφέρουν υποστήριξη στις δράσεις της.

Μοιράσου το άρθρο: