Η σύγχρονη μοναξιά, είναι μια βαθιά συναισθηματική έλλειψη που δεν τη συνειδητοποιούμε εύκολα. Περιγράφοντας τη μοναξιά που βιώνει ο άνθρωπος στην ψηφιακή εποχή,  η ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια Αλίκη Μαριακάκη, μας προτείνει απλούς και πρακτικούς τρόπους για να την ξορκίσουμε. Οι συμβουλές της αφορούν σε ανθρώπους που είναι μόνοι τους  αλλά και σε ανθρώπους που νιώθουν μοναξιά  στο πλάι των κοντινών τους ανθρώπων.

Δεν έχει υπάρξει  άλλη χρονική περίοδος  που να έχουμε γύρω μας τόσους ανθρώπους, να  γνωρίζουμε τόσα πολλά για αυτούς αλλά παρόλα αυτά να αισθανόμαστε μόνοι μας.

 

 

Ο λόγος είναι, μας λέει η κ.Μαριακάκη, ότι η εποχή μας μας δίνει  πολλές δυνατότητες να αντέχουμε τη μοναξιά μας. Η πολυπραγμοσύνη αλλά και η δυνατότητα να συνδεόμαστε  με τους άλλους, χωρίς στην ουσία να έχουμε επαφή, εμποδίζει τα εσωτερικά μας καμπανάκια  και τους εσωτερικούς μας συναγερμούς  να χτυπήσουν, για τη φτώχεια των σχέσεων μας.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι έχουμε πολλές προσδοκίες  έτσι ώστε να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να «χορτάσει» από μια απλή επαφή, με τον κοντινό μας άνθρωπο, το παιδί μας, την κολλητή μας. Πρέπει να προκύπτουν ταυτόχρονα συγκυρίες και προϋποθέσεις, επισημαίνει.  Και φαίνεται να έχει δίκιο. Όταν η γιαγιά μου έπαιρνε το καρεκλάκι της και έβγαινε να κουβεντιάσει με τις γειτόνισσες  στην Πρέβεζα, κάθε που έπεφτε ο ήλιος, στην οδό Παρθεναγωγείου, δεν φορούσε ωραία ρούχα ούτε έπινε χρωματιστά κοκτέιλ. Δεν έβγαζε selfie και δεν τις μοιραζόταν στο instagram.  Οι φίλες άνοιγαν την καρδιά τους και λέγανε τους καημούς τους, χαιρετούσαν τους περαστικούς. Ήξεραν ο ένας τον άλλον, ένιωθαν αποδοχή.

 

 

 

 

Πως μπορούμε να αλλάξουμε

  •    Να χαιρόμαστε με την απλότητα
  •     Να αναγνωρίζουμε τα θετικά
  •     Να κάνουμε το πρώτο βήμα
  •     Να έχουμε γενναιοδωρία ψυχής
  •     Να κάνουμε κάτι διαφορετικό

 

Το μυστικό του εσωτερικού μας φακού

Όλοι έχουμε μέσα μας, βαθιά κρυμμένο, μας λέει η κ.Μαριακάκη, έναν φακό. Το θέμα είναι κάθε πρωί που ανοίγω τα μάτια μου που επιλέγω να στρέψω τη δέσμη του φακού.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη της Αλίκης Μαριακάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή « Στο ντιβάνι της κρίσης».

Δεν θα σταθούν δίπλα σου οι άνθρωποι, όταν φωτίζεις αυτά που σου λείπουν. Γιατί; Γιατί θα αναγκαστούν να σε παρηγορήσουν και να γεμίσουν τα δικά σου κενά. Και βέβαια όλοι είναι τόσο εγκλωβισμένοι στα δικά τους που δεν θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας για τον εαυτό του.

Είναι πιο εύκολο να έχεις κατάθλιψη  και να βουλιάζεις στη μιζέρια, μας λέει η κ Μαριακάκη, από το να δοκιμάζεις τις αντοχές σου. Και όταν βρίσκεσαι μπροστά στην ανάγκη να κάνεις ένα βήμα,  από φόβο να προτιμάς τις δικαιολογίες σου.

Σημαντικό όμως δεν είναι μόνο να στρέφω σωστά το φακό της, αλλά να είμαστε συστηματικοί και επίμονοι έτσι ώστε να μην ατροφεί η ικανότητά μας να κάνουμε σχέσεις. Όπως λέει χαρακτηριστικά, όταν πηγαίνουμε στο φυσιοθεραπευτή δεν περιμένουμε ότι θα γίνουμε αμέσως καλά. Έτσι είναι και με το φακό μας. Να γίνεται κάθε μέρα ώστε να γίνεται στο τέλος με φυσικότητα, εύκολα και αβίαστα.

 

Μοιράσου το άρθρο: