Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)

…Ένα στρείδι κάποτε ένιωσε πόνο από έναν κόκκο άμμου που είχε μπει μέσα του. Αναρωτιόταν λοιπόν, τι έπρεπε να κάνει: Να καταραστεί τη μοίρα του που το έφερε σε τέτοια κατάσταση; Να βλαστημήσει την κυβέρνηση; Να βροντοφωνάξει να γίνουν εκλογές και να απαιτήσει ότι η θάλασσα πρέπει να του παρέχει προστασία; « Όχι» είπε -έτσι όπως είχε ακουμπήσει στο πλάι- «αφού δεν μπορώ να απαλλαγώ από τον κόκκο της άμμου θα προσπαθήσω να τον κάνω χρήσιμο». Και ο χρόνος κύλησε και ο μικρός ο κόκκος της άμμου, που τόσο πολύ το είχε ταλαιπωρήσει, ήταν πια ένα υπέροχο μαργαριτάρι. [Από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου Πάρ’ το αλλιώς εκδ DIRECTION]

Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)

Τα προγράμματα NLP,  μας λέει η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, ψυχολόγος, εξειδικευμένη στον νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό, προσφέρουν τρόπους για να γνωρίσουμε πώς να δίνουμε λύση στα πιο επίπονα προβλήματα.

«Όταν έχω ένα θέμα να λύσω υπάρχουν οι βασικές ερωτήσεις: Μπορώ να κάνω κάτι εγώ; Μπορεί να βοηθήσει κάποιος άλλος; Εάν η απάντηση είναι όχι τότε θα πρέπει να θεωρήσω το θέμα τετελεσμένο γεγονός, να αποδεχθώ την κατάσταση ως έχει, διότι δεν περνάει από το χέρι μου και να προχωρήσω. Πολλοί άνθρωποι όμως μένουν στο παρελθόν και δεν μπορούν να πάνε παρακάτω».

Σίγουρα όλοι έχουμε σκεφτεί πόσο τυχεροί και πετυχημένοι είναι οι άλλοι, πόσο βολικά τους έρχονται τα πράγματα στη ζωή τους σε αντίθεση με μας τους ίδιους που νιώθουμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε έναν συνεχή αγώνα. Τι κάνουν οι άλλοι και τα πάνε καλύτερα; Τι έχουν μέσα στο μυαλό τους; Μήπως είναι τυχεροί ή πετυχαίνουν γιατί σκέφτονται και ενεργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο;

Έτσι άρχισε στις ΗΠΑ, το 1970, στο πανεπιστήμιο Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, το σύστημα NLP.  Δύο καθηγητές, ο γλωσσολόγος John Grider και ο μαθηματικός Richard Bandler είχαν την περιέργεια να καταλάβουν γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορούν και κάποιοι δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στον ίδιο τομέα. Μαζί με την  ανθρωπολόγο Judith Delozier, ανέπτυξαν και επεξεργάστηκαν έναν τρόπο για να παρατηρήσουν, να καταγράψουν, να κωδικοποιήσουν και να αναπαράγουν τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται αυτοί που πετυχαίνουν αυτά που δεν μπορούν κάποιοι άλλοι. Βρήκαν δηλαδή τεχνικές, έτσι ώστε όλοι να μπορούν  να αποκτήσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον τρόπο που χειρίζονται καταστάσεις. Και δημιούργησαν το εγχειρίδιο χρήσης. Το σύστημα NLP. 

«Μια από τις αυθεντίες που μελετήθηκαν από αυτή την ομάδα ήταν και ο ψυχίατρος Milton  Erickson, που χρησιμοποιούσε την ύπνωση σαν μια από τις προσεγγίσεις στη θεραπεία. Παρατηρούσαν για χρόνια το ταλέντο του και εντόπισαν τα σχήματα λόγου που χρησιμοποιούσε στους ασθενείς του και τον τρόπο που τα συνέδεε».

Πρόκειται για τα λεκτικά μοτίβα ύπνωσης.

Ακούστε την Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης».

To NLP (Neuro Linguistic Programming) συνδυάζει την ψυχολογία, τη νευροφυσιολογία, τη φιλοσοφία και τη βιολογία, μας λέει η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου και έχει αποτελέσματα  στις σχέσεις, στην οικογένεια, στις επιχειρήσεις, στον κάθε επαγγελματία. Σχεδιάστηκε για τον καθένα που χρησιμοποιεί το μυαλό του και απευθύνεται σε όλους.

Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)

«Το μυαλό μας διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και εκπληκτικές ικανότητες να επεξεργάζεται δεδομένα για να μπορεί να εκπαιδεύεται και  να κάνει νέες επιλογές. Το NLP μας γνωρίζει τον μηχανισμό με τον οποίο δημιουργούνται οι σκέψεις στο μυαλό και μας βοηθάει να βρούμε που έχουμε σκαλώσει και εκεί θα επιμείνουμε. Όταν βρούμε το σκάλωμα που δεν μας αφήνει να κόψουμε το τσιγάρο, να αδυνατίσουμε, να συμπεριφερθούμε όπως χρειάζεται για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε, θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση και να επέμβουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος