Συνταγές με γραβιέρα Νάξου για finger food της Τυρινής

Συνταγές για την Εβδομάδα της Τυρινής με το πιο αναγνωρισμένο τυρί της Νάξου, τη γραβιέρα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, από τον executive chef Στέλιο Κορρέ. “Φλογέρα του τσοπάνη”, “Μιλφέιγ λαχανικών με γραβιέρα”, “Μπρουσκέτα γραβιέρας” και “Ναξιώτικο καναπεδάκι”, εδέσματα με γραβιέρα σε μορφή finger food . Εξάλλου, η παράδοση θέλει την Τυρινή Εβδομάδα να εξαφανίζονται από το σπίτι όλα τα κρεατικά…

Η φλογέρα του τσοπάνη

Υλικά

  • 1 φύλλο κρούστας
  • 300 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 100 γραμμ. μπεσαμέλ
  • 150 γραμμ. μπέικον
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά: πιπεριά τσίλι)

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα με την μπεσαμέλ, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μπέικον και πιπέρι (ή πιπεριά τσίλι) και τα κάνουμε ένα μείγμα.
  2. Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε λίγο από το υλικό που ετοιμάσαμε, τυλίγουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. (Προαιρετικά μπορούμε και να ψήσουμε τις φλογέρες μας).

Μιλφέιγ λαχανικών με γραβιέρα

Υλικά

  • Λαχανικά της επιλογής μας όπως: μελιτζάνες, κολοκυθάκια, χρωματιστές πιπεριές, ντομάτα, πατάτα, κρεμμύδι κ.ά.
  • Κομμένες φέτες γραβιέρα (περίπου 1 εκ. πάχος)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Σε ταψί τοποθετούμε λαδόκολλα.
  3. Βάζουμε μια στρώση γραβιέρα κι από πάνω λαχανικά.
  4. Δεύτερη στρώση γραβιέρα και λαχανικά και τέλος μια στρώση γραβιέρα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά (μέχρι να λιώσει το τυρί) στους 180 ° C.

Μπρουσκέτα γραβιέρας

Υλικά

  • Γραβιέρα τριμμένη
  • 4 φέτες ψωμί (ψημένο και πασπαλισμένο με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη)
  • 4 φέτες μελιτζάνας -ψητή
  • 4 κομμάτια λιαστής ντομάτας
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πάνω από κάθε φέτα ψωμί βάζουμε τριμμένη γραβιέρα, μια φέτα λιαστή ντομάτα, μια φέτα μελιτζάνα και στο τέλος πάλι τριμμένη γραβιέρα.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Ναξιώτικο καναπεδάκι

Υλικά

  • Δέκα λεπτές φέτες από μπακέτα
  • Πέστο με βασιλικό
  • Δέκα λεπτές φέτες γραβιέρας
  • Δέκα μικρά ντοματίνια

Εκτέλεση

  1. Αλείφουμε κάθε ψωμάκι με πέστο βασιλικού κι από πάνω βάζουμε μια λεπτή φέτα γραβιέρας και ένα ντοματίνι.
  2. Για το πέστο βασιλικού: 5 φύλλα φρέσκο βασιλικού, 50 γραμμ. τριμμένη γραβιέρα και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε στο multi να γίνουν κρέμα.

* O Στέλιος Κορρές είναι executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.


 Γραβιέρα Νάξου

Ένα από τα τυριά της Νάξου που έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση, είναι η πασίγνωστη γραβιέρα Νάξου που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή και με προσθήκη μικρού ποσοστού πρόβειου γάλακτος. Η Γραβιέρα Νάξου φέρει την ονομασία ενός προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και είναι μαγικά γευστική!

Τζένη Χαραλαμπίδου, Ασπασία Κακολύρη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος