Αντίστροφη μέτρηση για τις συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα και συνεχίζονται οι ανακοινώσεις από τα συνδικάτα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους και το πλαίσιο το οποίο προωθούν.

To Συνδικάτο των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων στο Πρωτομαγιάτικο μήνυμά του: «Επισημαίνουμε ότι οι ανταγωνισμοί για νέες αγορές και κέρδη δημιουργούν κινδύνους για πιο γενικευμένους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλαγές συνόρων, νέα κύματα προσφύγων. Αυτό αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ σε Συρία, Αφγανιστάν, η όξυνση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Οι πόλεμοι είναι η συνέχιση των πολιτικών της πλουτοκρατίας, όταν δεν επαρκούν τα «ειρηνικά» μέσα, με την αναδιάταξη των συμμαχιών των ισχυρών και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Καταδικάζουμε την πολιτική που εμπλέκει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Με συντονισμένη πάλη με τους άλλους λαούς, μπορούμε να φέρουμε μιαν άλλη κοινωνία στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, για να ζήσουμε οι λαοί πραγματικά ειρηνικά».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), επισημαίνει: «Ο κλάδος των εργαζομένων στις Τράπεζες, τιμά την εργατική Πρωτομαγιά και διατηρεί ακόμα και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς ζωντανή τη μνήμη και την ελπίδα για το παρόν και το μέλλον που αξίζει στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στη κοινωνία που υποφέρει από τα μνημόνια της οικονομικής εξαθλίωσης και της υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας.

Ευχή όλων μας να αντλήσουμε δύναμη, αποφασιστικότητα και δράση από την Πρωτομαγιά των δίκαιων αγώνων που μεγαλώσαμε για να κάνουμε πράξη εμείς τα όνειρα και τις ελπίδες μας. Να κάνουμε πράξη το όραμα που μας ξεθώριασαν. Να χτίσουμε εμείς με τα χέρια μας και το μυαλό μας, με τη καρδιά και το είναι μας τις επόμενες Πρωτομαγιές, αυτές που μας ενέπνευσαν για να αγωνιζόμαστε. Αυτές τις Πρωτομαγιές που μας αξίζουν».

To Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής, καλεί στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11πμ και επισημαίνει:

«Απεργούμε – διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

-Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει ως συνήθως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
-Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
-Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€.
-Άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
-Αναπτυξιακές πολιτικές για εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις.
-Τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
-Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε για μία κοινωνία πιο δίκαιη χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και εξαθλίωση».

Tέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) στο διεκδικητικό της πλαίσιο, αναφέρει τα εξής:
«Απαιτούμε:
-Μέτρα ανακούφισης  των  χαμηλομισθωτών και των χαμηλοσυνταξιούχων
-Αυτόνομη λειτουργία των επικουρικών μας ταμείων και άμεση επιστροφή των αποθεματικών τους.
-Ελεύθερες  συλλογικές διαπραγματεύσεις και υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες.
-Προστασία της πρώτης κατοικίας
-Διατήρηση   του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΛΒΟ – ΕΑΣ – ΕΑΒ)
-Στήριξη  και παραγωγική ανάπτυξη των Ναυπηγικών επιχειρήσεων της χώρας με  διασφάλιση της απασχόλησης και καταβολή των οφειλομένων δεδουλευμένων
-Ενιαίος φορέας Ναυπηγικής Βιομηχανίας
-Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.
-Ανάκληση όλων των  αυταρχικών  –  μνημονιακών  μέτρων  που οδήγησαν   την ελληνική κοινωνία  στην εξαθλίωση».

Yπενθυμίζεται ότι το ΠΑΜΕ καλεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10πμ και αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία καλούν συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10.30πμ.

Μοιράσου το άρθρο: