Ένα ταξίδι στις αναμνήσεις του πρωταγωνιστή του ελληνικού θεάτρου Γιώργου Αρμένη προβάλλει το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Ταξίδι στη μνήμη». Γεγονότα και μνήμες για την ίδια του την τέχνη και τη ζωή, με στοιχεία που για πρώτη φορά αποκαλύπτει μπροστά στο φακό. Στην ΕΡΤ2, σήμερα, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 18:10.  Το ταξίδι στη μνήμη για τον Γιώργο Αρμένη ξεκινάει από τα παλιά ναυπηγεία του Περάματος, όπου ανάμεσα στα παλιά κουφάρια των πλοίων ξετυλίγει το κουβάρι της προσωπικής του μνήμης.

Δημοφιλείς ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου ξετυλίγουν το νήμα της ζωής τους και φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πλευρές της προσωπικής και καλλιτεχνικής τους σταδιοδρομίας. Μιλάνε για τα παιδικά τους χρόνια, τα μέρη όπου μεγάλωσαν, την εφηβεία τους, τους δικούς τους ανθρώπους και την απόφασή τους να ακολουθήσουν τον δρόμο του ηθοποιού.

Μας αφηγούνται τις πρώτες τους συγκινήσεις, την πρώτη επαφή με το κοινό, τη μύησή τους στους ρόλους που ερμήνευσαν, την τέχνη της υποκριτικής, τι έχει αλλάξει από πλευράς ερμηνείας, ποιο είναι το στοιχείο που τους χαρακτηρίζει ιδιαίτερα, πώς βλέπουν τον κόσμο σήμερα, τι οραματίζονται για την κοινωνία και τους νέους ανθρώπους.

Σχολιάζουν την καθημερινότητα και υποστηρίζουν ότι η Τέχνη λυτρώνει, δημιουργεί φίλους, ανοίγει νέους δρόμους στη ζωή και σε βοηθάει σιγά-σιγά να προσπαθήσεις να συνδυάσεις τον άνθρωπο με τον καλλιτέχνη.

Τα «Ταξίδια στη μνήμη» είναι ταξίδια μέσα στο χρόνο και στον εσωτερικό κόσμο του κάθε ηθοποιού. Ταξίδια χαρούμενα, ευχάριστα γεμάτα αναμνήσεις, ταξίδια που κάνουν οι ηθοποιοί μέσα στη ζωή, αλλά και μέσα από τους ρόλους τους.

Γιώργος Αρμένης 

Ο Γιώργος Αρμένης μιλάει γλαφυρά για τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής που μεγάλωσε, οι οποίες του διαμόρφωσαν την προσωπικότητα. Αναφέρεται στην πρώτη του συνάντηση με τον μεγάλο Αλέκο Αλεξανδράκη και την προτροπή του να πάει στο Θέατρο Τέχνης, στη συνάντησή του με τον Κάρολο Κουν, στα χρόνια της Σχολής, στα πρώτα έργα, στη μαγεία του επαγγέλματος, στη μύηση στους ρόλους, κυρίως αυτούς που αγάπησε, στο μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε μέσα του από το θάνατο του δάσκαλού του, του Κάρολου Κουν. Επίσης, κάνει λόγο για την αποχώρησή του από το «Θέατρο Τέχνης» και τη δική του θεατρική στέγη, καθώς και για τη συνάντηση μ’ έναν άλλο δάσκαλο του κινηματογράφου, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο «Λιβάδι που δακρύζει».

Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη. 


 

info:

  • Σκηνοθεσία: Χάρης Παπαδόπουλος
  • Φωτογραφία: Γιώργος Παπανικολάου, Δημήτρης Κορεδαλάς
  • Μουσική: Θοδωρής Ξυδιάς
  • Μοντάζ: Γιώργος Σερντάρης, Αλέξης Σαλαμέ
  • Ήχος: Αντώνης Σαμαράς, Μαρίνος Αθανασόπουλος
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Απόστολος Σταυρόπουλος
  • Δ/νση παραγωγής: Αντώνης Σαμουράκης, Νότης Νικολαΐδης
  • Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Σέκερης
  • Παραγωγή: ΕΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο: