Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τους 249  πρόσφυγες που έφθασαν τστις 3:45 το απόγευμα με τέσσερα λεωφορεία στον καταυλισμό στο ΣΕΑ Αερινού.  Αρνήθηκαν  και οι 249 να μείνουν στον καταυλισμό και γύρω στις επτά το απόγευμα,  περίπου 200 από αυτούς, μετά από τρεις και πλέον ώρες μέσα στα λεωφορεία, βγήκαν στο δρόμο με τα υπάρχοντά τους και άρχισαν να περπατούν στην Εθνική οδό, με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Μετά από πολλές προσπάθειες, γύρω στις 8:30 το βράδυ, περίπου οι 150 πείστηκαν και επέστρεψαν αλλά όλοι είναι επιβιβασμένοι στα λεωφορεία και αρνούνται να κατέβουν να πάρουν φαγητό και νερό.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν ξέρουμε πως να τους αντιμετωπίσουμε. Το 50% αυτών των ανθρώπων είναι παιδιά. Έχουν εξαγριωθεί, δεν μας ακούν. » ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός ήταν πανέτοιμος να τους υποδεχθεί. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου το μέλος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος, που βρίσκεται στα ΣΕΑ Αερινού από το πρωί και βοήθησε με την ομάδα του και άλλους εθελοντές στο στήσιμο των σκηνών, στην περίφραξη κα όπου χρειάστηκε, «άκρη με τους υπεύθυνους δεν βρήκαμε. Ούτε με την κυβέρνηση ούτε με το στρατό. Έχουμε μείνει τώρα μέσα στη βροχή τόσες ώρες οι εθελοντές, η αστυνομία, έφυγαν και οι γιατροί που είχαν έλθει από το Νοσοκομείο και το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου».

Από το πρωί ήταν στο χώρο η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας και μέλη του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα μία υπάλληλος που μιλούσε αραβικά προσπάθησε να συνεννοηθεί μαζί τους. Μας είπαν, ανέφερε η κα Κολυνδρίνη. ότι στην Αθήνα, αυτοί που συντονίζουν την επιχείρηση, τους είπαν ότι σήμερα θα έμεναν σε κάποια ξενοδοχεία και αύριο το πρωί θα αναχωρούσαν για Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι είχαν στα χέρια τους εισιτήρια με το τραίνο από Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη». Η κα Κολυνδρίνη ανέφερε ακόμη ότι ο χώρος είναι έτοιμος, στήθηκε ιατρείο, οικίσκος καταγραφής των προσφύγων, 30 χημικές τουαλέτες, ντους και η 111 πτέρυγα Μάχης ήταν έτοιμη να προσφέρει φαγητό. «Δεν πείθονταν με τίποτα να μείνουν. Κάποιοι είχαν εξαγριωθεί και απελπισμένοι χτυπούσαν τα τζάμια των λεωφορείων που ήταν μέσα. Τελικά πήραν απόφαση και έφυγαν με τα πόδια». Η κα Κολυνδρίνη επισήμανε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι πάνω από 100 και μεταξύ τους και νεογέννητο 20 ημερών. Ενημερώσαμε τον αρμόδιο υπουργό και τον ταξίαρχο υπεύθυνο της επιχείρησης και μας είπαν ότι πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Τα εξηγήσαμε, αλλά εις μάτην».

Τελικά και με τη βοήθεια της αστυνομίας πείστηκαν 150 από αυτούς που έφυγαν να επιστρέψουν με τα λεωφορεία, αλλά 50 από αυτούς παραμένουν στην εθνική οδό. 200 πρόσφυγες λοιπόν βρίσκονται αυτή την ώρα (8:45) στο ΣΕΑ Αερινού, μέσα στα λεωφορεία και δεν δέχονται να κατέβουν, αλλά ζητούν να μεταφερθούν στην Ειδομένη.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: