Βόλος: “Δώρο Ζωής” περιμένουν 65 νεφροπαθείς από την Μαγνησία

Περίπου 60-65 από τους 240 συνολικά νεφροπαθείς, στο Νομό Μαγνησίας – στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι – βρίσκονται στη λίστα αναμονής για το πολυπόθητο ‘‘Δώρο Ζωής’’. Από αυτούς, 105 κάνουν αιμοκάθαρση στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, 60 στην ιδιωτική κλινική Θεσσαλική Νοσηλευτική, 20 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής και περίπου 45 είναι μεταμοσχευμένοι. Σε όλη την Ελλάδα δε, οι νεφροπαθείς έχουν φθάσει τους 12.000 οι νεφροπαθείς και στην λίστα αναμονής έχουν περάσει τους 1.200 Τα στοιχεία αυτά έδωσε σήμερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, κ. Βασίλειος Γιαννάκος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, αύριο 10 Μαρτίου.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Η Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN) και η Διεθνής Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων (IFKF) όρισαν τη δεύτερη Πέμπτη του Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των νεφρών στη γενική υγεία, ως μια προσπάθεια μείωσης της συχνότητας και βαρύτητας νεφρικών παθήσεων.

Οι νεφροί αποτελούν ζωτικής σημασίας όργανα του ανθρώπινου σώματος. Αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος και βρίσκονται αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης. Η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας επηρεάζει τα περισσότερα από τα συστήματα του οργανισμού, εξ αιτίας του ρόλου των νεφρών στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και στην αποβολή των βλαβερών προϊόντων του μεταβολισμού. Οι νεφροί συμμετέχουν επίσης, στο σχηματισμό ερυθροκυττάρων παράγοντας την ορμόνη ερυθροποιητίνη, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης παράγοντας την ορμόνη ρενίνη και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου, συμβάλλοντας στο μεταβολισμό της Βιταμίνης D.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει υπολογίσει ότι ένα στα δέκα άτομα πάσχει από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη. Κάθε χρόνο, γίνονται σε όλο τον κόσμο περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιας νεφροπάθειας αποτελούν οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, τα παχύσαρκα άτομα, οι καπνιστές καθώς επίσης άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης και νεφροπάθειας. Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια εξελίσσεται σε διάστημα μερικών μηνών μέχρι αρκετών ετών και ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι να προσβληθεί το 65% του νεφρικού ιστού, γεγονός που δικαιολογεί το μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν ανακαλύπτουν σε πρώιμο στάδιο την πάθηση αυτή.

 Στα πλαίσια της προστασίας από τη νεφρική νόσο, αναγκαία μέτρα αποτελούν η τακτική φυσική δραστηριότητα, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου αίματος και φυσιολογικού βάρους σώματος, η αποφυγή κατάχρησης κατανάλωσης φαρμάκων, η διακοπή του καπνίσματος και ο συστηματικός έλεγχος λειτουργίας των νεφρών. Η δίαιτα αποτελεί ξεχωριστό και σημαντικό στοιχείο της θεραπευτικής αγωγής. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους που σχετίζονται με παθήσεις των νεφρών κατά 2% ετησίως.
Η πλέον αποτελεσματική θεραπεία του τελικού σταδίου Νεφρικής Ανεπάρκειας:

Mεταμόσχευση Νεφρού

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Δυστυχώς στον τόπο μας παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση για την εξεύρεση του κατάλληλου νεφρικού μοσχεύματος, λόγω περιορισμένης δωρεάς οργάνων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 5, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 35, στην Πορτογαλία 32, στην Κροατία 33,5, στην Αυστρία 25 και το Βέλγιο 26.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής

«Όλοι λέμε ΝΑΙ στην Δωρεά Οργάνων και όλοι λέμε ΝΑΙ στη Ζωή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος