Βόλος: Κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα ρέματα της Παιδόπολης, Νεάπολης και Αγίας Παρασκευής

Τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν τα ρέματα στη συνοικια της Νεάπολης, στην Παιδόπολη στην Αγριά αλλά και στην Αγία Παρασκευή επισείουν γεωλόγοι που προσέγγισαν τα πλημμυρικά συμβάντα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, μελετώντας τα ακρAία καιρικά φαινόμενα που τα προκαλούν. Στο τέλος του 2016 θα παραδοθεί στο Δήμο Βόλου, ένας χάρτης πλημμυρικής επικινδυνότητας που υλοποίησε για λογαριασμό του ΙΓΜΕ η Βασιλική Μπαρσάκη, στο πλαίσιο του έργου  «Γεωλογικές Συνθήκες της Αστικής και Περιαστικής Περιοχής Βόλου».

Το θέμα παρουσίαση η κα Μπαρσάκη σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο του Βόλου με γενικότερο θέμα “Γεωολογικές συνθήκες της Αστικής και Περιαστικής Περιοχής του Βόλου”, παρουσία πλήθος επιστημόνων.

«Αυτός ο χάρτης μας δείχνει τα σημεία που έχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο να εκδηλωθούν καταστροφές από πλημμύρες», σημείωσε η κα Μπαρσάκη διευκρινίζοντας ότι η περιοχή μελέτης είναι η ευρύτερη υδρογεωλογική λεκάνη της περιοχής του Βόλου όπως ορίζεται από τη Διεύθυνση Υδρογεωλογίας.

Τα σημεία που παρουσιάζουν την έντονη πλημμυρική επικινδυνότητα είναι τα δέλτα που εκβάλουν οι χείμαρροι, όπως ο Σεσκουλιώτης, ο Κραυσίδωνας, ο Ξηριάς, ο Άναυρος, εκεί που όμως έχουν γίνει έργα διευθέτησης του χειμάρρου και δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Μεταξύ των ρεμάτων για τα οποία δεν έχει ληφθεί μέριμνα, είναι το ρέμα Καρουτά στην Αγριά. Από το ρέμα αυτό  μεταφέρεται μεγάλος όγκος νερού, όπως φαίνεται από την αποτύπωση στον χάρτη πλημμυρικής επικινδυνότητας. Σημείωσε δε ότι η περιοχή πλήττεται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι δύσκολα τα πράγματα και ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση με σωστή μελέτη. Επίσης προβλήματα εντοπίζονται στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, αλλά κυρίως στη συνοικία της Νεάπολης.

«Το ότι έχουν διευθετηθεί τα ποτάμια δεν σημαίνει ότι όταν θα κατέβει μεγάλος όγκος νερού σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, ότι δεν θα υπερχειλίσει και ότι δεν θα καλύψει τις όχθες του», εκτίμησε η επιστήμονας του ΙΓΜΕ. Επιπλέον επισήμανε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες στη συλλογή στοιχείων αναφορικά με τις χρονοσειρές των ημερήσιων υψών βροχόπτωσης που διαθέτει η ΕΜΥ, καθώς ήταν ελλιπή. “Είναι σημαντικό για έναν ερευνητή να διαθέτει αυτά τα στοιχεία ειδικά επειδή οι μελέτες αυτές για να είναι αξιόπιστες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στοιχεία των τελευταίων τριάντα χρόνων”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος