ΒΟΛΟΣ: Κορυφαίοι επιστήμονες στο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με την συμμετοχή 400 περίπου συνέδρων και διακεκριμένων επιστημόνων, από Ελλάδα και εξωτερικό, ξεκινά αύριο, στις 10 το πρωί, στο Βόλο, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Το Συνέδριο  θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διοργανώνεται από τον Εθελοντικό Οργανισμό «Δίκτυο Περραιβία», το Εργαστήρι Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Εργαστήρι Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ Πειραιά και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως μάλιστα, έκανε γνωστό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Δικτύου Περραιβία, κ. Κ. Σκριάπας, το πρωτοποριακό και καινοτόμο αυτό Συνέδριο, θα μεταδίδεται ζωντανά, σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της τεχνολογίας live streaming που θα παρέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο κ. Σκριάπας τόνισε ακόμη, πως απόφαση των διοργανωτών φορέων και της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου είναι να γίνεται κάθε χρόνο, εναλλάξ, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εξάλλου, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕ.ΠΑ. Κύπρου, Dr.  Μαρίνος Ιωαννίδης, αφού επισήμανε τον κυρίαρχο ρόλο που έχει ο ελληνικός πολιτισμός παγκοσμίως («σκεφθείτε τον κόσμο, τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, χωρίς τον ελληνικό πολιτισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά), πρόσθεσε πως τα όσα συμβαίνουν τελευταία με την καταστροφή μνημείων της παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς στην Μοσούλη, την Παλμύρα και αλλού, αποτελούν επίκαιρη απόδειξη της σημαντικότητας αυτού του Συνεδρίου. Συμπλήρωσε δε, ότι και η ίδια η Κύπρος αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση απώλειας σημαντικού μέρους της πολιτιστικής της κληρονομιάς, μετά την λεηλάτησή της από τους Τούρκους και την μεταφορά των διασωθέντων μνημείων της στο εξωτερικό.

«Το κυπριακό κράτος μαζί με την Εκκλησία δίνουν μάχες, με μεγάλο οικονομικό κόστος για να αποδείξουμε κάτι το οποίο είναι του φανερού, φανερότερο: ότι δηλαδή, αυτά τα αντικείμενα είναι κομμάτια της ιστορίας μας» τόνισε ο κ. Ιωάννιδης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα συνέβαινε, αν τα πολιτιστικά μας μνημεία ήταν επιστημονικά καταγεγραμμένα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Χαλέβας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευρωπαϊκού Τουρισμού και πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ψηφιοποίησης για την διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τις δράσεις που έχουν σχέση με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός.

Την στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως αυτή της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, επισήμανε εξάλλου, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Ιδρύματος, καθηγήτρια Ιστορίας, κ. Ιωάννα Λαλιώτου, η οποία χαρακτήρισε το ζήτημα κομβικό για την πατρίδα μας, δεδομένου ότι ο πολιτισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος