Για άθλιο παζάρι ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία που δεν επιλύει το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα έκαναν λόγο στελέχη του ΚΚΕ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Έκαναν λόγο για μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα και επέκριναν την ελληνική κυβέρνηση που συναινεί με την Ε.Ε. για προσάρτηση από την Τουρκία κουρδικών περιοχών της Συρίας. Παράλληλα επισήμαναν ότι ο χώρος στο ΣΕΑ Αερινού είναι ακατάλληλος για φιλοξενία προσφύγων.

Ειδικότερα, τόσο ο Γιώργος Λούμας, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, όσο και ο Απόστολος Νάνος, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, εξήραν την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και φορέων προς τους πρόσφυγες όμως αυτό τόνισαν δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεράστια κρατική ευθύνη, την κατάσταση που βρίσκεται το ελληνικό κράτος και σε σχέση με το συντονισμό, και με τις δομές που διαθέτει, και με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο προσωπικό, αλλά κυρίως με το πρόβλημα του απεγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων. Επίσης, τόνισαν, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να στηρίζεται σε δομές έξω από τις κρατικές δομές που πρέπει και να αξιοποιηθούν και να ενισχυθούν άμεσα.

«Είχαμε δηλώσει εξαρχής την αντίθεση μας στην εμπλοκή ΜΚΟ και μάλιστα «αγνώστου» προέλευσης και ταυτότητας που λειτουργούν υπεράνω οποιασδήποτε κρατικής υπηρεσίας, με τη βούλα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Το περιστατικό της Ειδομένης είναι χαρακτηριστικό.

Ξεκαθάρισαν ότι η Σύνοδος της περασμένης Παρασκευής «ουσιαστικά επικύρωσε τον εγκλωβισμό για άγνωστο χρονικό διάστημα των προσφύγων και των μεταναστών που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας και άλλων που θα έρθουν.

Κι αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί και στην περιοχή μας, στο Αερινό.

Και με τη χτεσινή περιοδεία που κάναμε διαπιστώσαμε ότι ο χώρος στο Αερινό είναι τελείως ακατάλληλος για παραμονή και διαβίωση ανθρώπων και μικρών παιδιών.

Και οι ίδιοι οι πρόσφυγες τόνισαν κι αυτοί ότι αυτός ο χώρος δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες παραμονής ανθρώπων πέρα από το γεγονός ότι δεν επιθυμούν να ζήσουν εγκλωβισμένοι και φυλακισμένοι σε τέτοιους χώρους.

«Εμείς επιμένουμε ότι άμεσα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μεταφορά των προσφύγων, των συνανθρώπων μας, σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αλλά με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης, παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να οδηγηθούν στο δρόμο τελικού προορισμού τους.

Χρειάζεται να βρεθεί τέτοιος χώρος και στη Μαγνησία που απ΄ό,τι συζητιέται θα είναι μια περιοχή που θα φιλοξενήσει για άγνωστο αλλά μεγάλο χρονικό διάστημα πρόσφυγες – μετανάστες.

Αλλά έως ότου γίνει αυτό, έστω για τις επόμενες μέρες, χρειάζεται να καλυφτούν σοβαρότατες ελλείψεις και ανεπάρκειες αυτού του χώρου, στο Αερινό, κάτι που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της 111 Πτέρυγας Μάχης, άλλους εργαζόμενους και φορείς, δεν καλύπτεται από την αλληλεγγύη που έτσι κι αλλιώς δυναμώνει.

Υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερο εξοπλισμό (μεγαλύτερες σκηνές, ράντζα – κρεβάτια, σλίπινγκ μπάγκς κ.λ.π.).
Να τοποθετηθούν κάποια μεγάλα αντίσκηνα (ως υπόστεγα) για την καθημερινή τους ενασχόληση, για να προφυλάσσονται από τον ήλιο και τη βροχή.
Επίσης, για να λειτουργούν ως πρόχειρες τραπεζαρίες, με παράλληλη τοποθέτηση τραπεζιών, πάγκων, καρεκλών.
Να δοθεί η δυνατότητα σε μητέρες να ζεσταίνουν λίγο γάλα για τα παιδιά τους. Αυτό σημαίνει υποδομή μιας πρόχειρης κουζίνας , κάποιες οικοσκευές, 1-2 ψυγεία.
Να στηθεί ένα Ιατρείο και να παραμένει ολόκληρο τον 24ωρο μονάδα επειγόντων περιστατικών.
Κι όλα αυτά επαναλαμβάνουμε, ως μια προσωρινή λύση έως ότου βρεθεί κατάλληλος χώρος.

Καλούμε το λαό της περιοχής, εργατικά σωματεία και λαϊκούς φορείς να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς που σήμερα ταλαιπωρούνται αφάνταστα εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Να νιώσουν τη ζεστασιά της ελληνικής συμπαράστασης και φιλοξενίας.

Με τη δράση τους να δώσουν απάντηση και να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, καλούμε τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε ετοιμότητα και κινητοποίηση, να πιέσει και να παλέψει ώστε να εκφραστεί πραγματική ανυπακοή και αντίρρηση στις αποφάσεις της ΕΕ».

Μοιράσου το άρθρο: