Αρνητική είναι η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας για την άρση της αδικίας σχετικά με την μη ένταξη του Βόλου στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, παρά τις προσπάθειες των τοπικών φορέων.

Με δελτίο τύπου, με τίτλο: «διάψευση δημοσιευμάτων για τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», το Υπουργείο Εργασίας, μέσω του Γραφείου της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, ενημέρωσε για αυτή την εξέλιξη παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της  Υφυπουργού Υποδομών, όσο και των τοπικών βουλευτών ότι γίνονται ενέργειες για την ένταξη του Βόλου και άλλων ίσως «αδικημένων δήμων» στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση, «Με αφορμή δημοσιεύματα σε τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που καταγράφουν αντιδράσεις μερίδας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και βουλευτών για τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, από το Γραφείο της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, διευκρινίζονται τα εξής:

Η επιλογή των Δήμων για την πιλοτική φάση του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί και επομένως η πληροφόρηση περί εφαρμογής του προγράμματος σε άλλους Δήμους, πλην εκείνων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, είναι παραπληροφόρηση και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αφορά στην ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων στην προσπάθεια τους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και όχι στην εξυπηρέτηση των αναγκών των Δήμων σε προσωπικό. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους που προορίζονται αποκλειστικά για την υποστήριξη των ανέργων».

Χρ. Μπουκώρος: Επιμένει το υπουργείο στον άδικο αποκλεισμό των ανέργων 

Οι άνεργοι του Βόλου και ολόκληρης της Μαγνησίας αποκλείονται οριστικά από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Η σημερινή ανακοίνωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου δεν αφήνει περιθώριο ούτε για υποσχέσεις ούτε για ελπίδες. Εκατοντάδες άνεργοι του Βόλου με απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα έχουν την ευκαιρία της οκτάμηνης απασχόλησης. Με την απάντησή της η κ Αντωνοπούλου εκθέτει και εκτίθεται. Εκτίθεται η ίδια, αφού ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική δεν αισθάνεται την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια με βάσει τα οποία επέλεξε τους 51 Δήμους που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Οι ίδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες είχαν δημοσιοποιήσει ότι το Υπουργείο βασίστηκε σε στοιχεία του 2011! Η Αναπληρώτρια Υπουργός ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα δεν υλοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό αλλά για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας. Έωλο το υπουργικό επιχείρημα εφόσον ο Βόλος και η Μαγνησία σήμερα έχουν το θλιβερό προνόμιο να διαθέτουν στρατιές χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων. Είναι πάντως άστοχο και αδιανόητο ένα σύγχρονο κράτος να υλοποιεί προγράμματα το 2016 με στοιχεία του 2011.

Επιπλέον, με τη χθεσινή της ανακοίνωση η κ. Αντωνοπούλου εκθέτει τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές της Μαγνησίας και την Υφυπουργό Υποδομών καθώς και το σύνολο των κυβερνητικών παραγόντων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της Μαγνησίας, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες άφηναν ελπίδες για άρση της αδικίας και ένταξη της Μαγνησίας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός σκοπίμως αγνοεί ότι η καταγεγραμμένη  ανεργία στο Βόλο έχει  ξεπεράσει σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ( τέλος 2015) το 30%. Φαίνεται ότι οι 20.841 καταγεγραμμένοι άνεργοι εκ των οποίων το 50% μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή πάνω από 10.000, δεν ήταν στοιχεία αρκετά ώστε η κ. Υπουργός να συμπεριλάβει το Βόλο και τη Μαγνησία στα συγκεκριμένα προγράμματα. Αυτός ο αποκλεισμός της περιοχής μας πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο.  Είναι ώρα για μαζική και συντονισμένη διαμαρτυρία.

Από τις 11 Μαρτίου έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, μέσω της οποίας ζητάω να μάθω τα κριτήρια που έγινε η επιλογή των 51 Δήμων και με βάσει ποια στοιχεία αποκλείστηκε ο Βόλος και όλοι οι Δήμοι της Μαγνησίας. Μόλις χθες η  Κ. Ο. της Νέας Δημοκρατίας με πληροφόρησε ότι η επίκαιρη ερώτηση που έχω καταθέσει ορίστηκε να συζητηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στις 18 Απριλίου 2016. Ελπίζω η κ. Αντωνοπούλου να είναι στη Βουλή για να απαντήσει όχι στα δικά μου ερωτήματα αλλά στα ερωτήματα των χιλιάδων ανέργων της Μαγνησίας.

Επιστολή Κώστα Αγοραστού προς τον υπουργό Εργασίας

Την έντονη αντίθεση του στη διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας να μην συμπεριληφθούν τελικά όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Τονίζει ότι πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι πως το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ανοίξει για όλους τους δήμους και τις Περιφέρειεες και του ζητά να αναθεωρήσει την απόφασή του, υλοποιώντας μια δικαιότερη κατανομή.

 

Μοιράσου το άρθρο: