1821, η Ελληνική Επανάσταση

Κάθε Τρίτη στις 20:00 | ΕΡΤ2

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 είναι ένα από τα ριζοσπαστικά, εθνικά και δημοκρατικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα που επηρεάστηκαν από τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.

Η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ δεκατριών επεισοδίων, περιγράφει ευσύνοπτα και σαφώς την συναρπαστική εκείνη περίοδο του επαναστατικού Αγώνα, ως ευκαιρία για τον γενικότερο αναστοχασμό της πορείας του ελληνικού κράτους που προέκυψε από την Επανάσταση μέχρι σήμερα.

Επιθυμία μας, να παρουσιάσουμε μια σειρά ντοκιμαντέρ που προσεγγίζει την Ελληνική Επανάσταση με πραγματολογική ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση.

Υπό μορφή θεμάτων ανατρέξαμε από την περίπλοκη αρχή του κινήματος, ήτοι την οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας, τη στάση της ηγεσίας του ορθόδοξου κλήρου και τη θέση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έναντί της έως την συγκεχυμένη εξέλιξη του αγώνα και τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων που καθόρισε την επιτυχή έκβασή της.

Παράλληλα με τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα, αναδεικνύονται και άλλες όψεις της ζωής στα χρόνια της επανάστασης, που αφορούν τη θεσμική οργάνωση και λειτουργία του κράτους, την οικονομία, το ρόλο του κλήρου κ.ά.

Δύο ακόμη διακριτά θέματα αφορούν την αποτύπωση της ελληνικής επανάστασης στην τέχνη και την ιστορική καταγραφή της από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν.

Η κατάτμηση σε δεκατρία θέματα, καθένα υπό την εποπτεία ενός διακεκριμένου επιστήμονα που ενεργεί ως σύμβουλος, επελέγη προκειμένου να εξετασθούν πληρέστερα και αναλυτικότερα όλες οι κατηγορίες των γεγονότων και να εξιστορηθεί με ακρίβεια η εξέλιξη των περιστατικών.

Ιδέα Σειράς: Αλέξανδρος Κακαβάς – Δημήτρης Δημητρόπουλος – Ηλίας Κολοβός
Σύμβουλος Επεισοδίου: Γιάννης Κόκκωνας
Σκηνοθεσία: Αδαμάντιος Πετρίτσης – Αλέξανδρος Κακαβάς
Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νατάσα Μποζίνη – Αλέξης Γιαννούλης
Διευθυντής Φωτογραφίας/Χειριστής Drone/Color:
Κωνσταντίνος Κρητικός
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Κρητικός – Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μουσική Επεισοδίου: Πέννυ Μπινιάρη
Αφήγηση: Χρήστος Σπανός – Ειρήνη Μακαρώνα
Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Τίτλοι Αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μουσική Τίτλων: Μάριος Τσάγκαρης
Βιολί Τίτλων: Ευάγγελος Τούντας
Βοηθός Παραγωγής/Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κατερίνα Καταμπελίση
Βοηθός Παραγωγής/Απομαγνητοφωνήσεις: Τερέζα Καζιτόρη
Γενικών Καθηκόντων: Ευγενία – Μαρία Σουβατζή
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2021

Την Τρίτη 06 Ιουνίου θα προβληθεί σε επανάληψη το επεισόδιο: «Η Οικονομία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS