Κείμενα του ’21

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου συζήτησε με τον δημοσιογράφο Πιέρρο Τζανετάκο τις πιο σημαντικές θεματικές της εθνικής παλιγγενεσίας.

Η εκπομπή «Κείμενα του ’21» βασίστηκε στις πρωτογενείς πηγές και τις μαρτυρίες τόσο των πρωταγωνιστών, όσο και των παρατηρητών της επαναστατικής εποχής, τις οποίες είχε συγκεντρώσει η ιστορικός και μεταδόθηκαν μέσα από τις τηλεοπτικές και τις ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ.

Από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τη συγκρότηση του στρατού και τις πιο σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης έως τα γνωρίσματα των τοπικών ελληνικών κοινοτήτων, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τα επαναστατικά Συντάγματα και τα χαρακτηριστικά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η Μαρία Ευθυμίου και ο Πιέρρος Τζανετάκος ξεχώρισαν και αποτύπωσαν με απλό και εύληπτο τρόπο τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της εν λόγω περιόδου, σε μια προσπάθεια διάχυσης της ιστορικής γνώσης.

Διότι, ακόμα και σήμερα, πολλές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, των όσων προηγήθηκαν αυτής, αλλά και όσων ακολούθησαν, παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Ιστορική Έρευνα-Επιλογή Κειμένων: Μαρία Ευθυμίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρίστος Σταθακόπουλος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Πέτρος Κουμουνδούρος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS